bartsiedlce Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Dyskusję o plecionkach, FC, żyłkach, wiązarkach itp. przeniosłem tutaj - http://jerkbait.pl/topic/29290-plecionka-fc-a-mo%C5%BCe-%C5%BCy%C5%82ka/ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Wreszcie udało mi się wyskoczyć na nocnego klenia. Jednak dłuższa przerwa w łowieniu odbiła się na ilości wykorzystanych brań. Z trzech brań udało się wykorzystać jedno i ten oto jegomość zawitał w podbieraku. Brał na trzy raty, tuż przy samym brzegu na skraju zalanych traw. Skusił się na małego woblerka. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevis Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Mój pierwszy 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Kolejny pstrągowy przyłów. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo__20 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Odra po zachodzie słońca. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez pablo__20 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIRIUS Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Piękna przypadkowa ryba. Wzięła przy ustawianiu woblera. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Nie zawsze jest z górki i czasem na jedno branie czekasz cały dzień. Wczoraj pogoda skutecznie psuła zabawę, silny wiatr połączony chwilami z lodowatym deszczem nie ułatwiały.Po około ośmiu godzinach ???? i zmianach fragmentów rzeki w końcu kij ładnie się wygiął.Kleń zassał brązowo-fioletową tantę od Marcina@Cyprysa. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Piotr wytrwałość zawsze wynagrodzi ,u mnie wczoraj waliły cały dzień a ten oto przyfasolił o 17,30 na mego klexa 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Ja również wczoraj próbowałem być sprytniejszy od kleni, jednak to one okazały się bardziej cwane [emoji848]Nie mam na co zwalić to wymyśliłem sobie klątwę drugiego rzutu tak właśnie , w 1 rzucie było takie lekkie trącenie A w drugim przyfasolił konkretnie [emoji2][emoji123]Bardzo gruby ryb , choć fotkę zpaprałem[emoji2357]Jeśli chodzi o klenie to tyle...Natomiast dzień mimo wszystko na plus bo spotkałem pewnego znanego wędkarza , twórcę przynęt i zarazem utalentowanego rysownika [emoji2]Piotr może następnym razem klenie dopiszą bardziej [emoji482]Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 [Ja również wczoraj próbowałem być sprytniejszy od kleni, jednak to one okazały się bardziej cwane. Nie mam na co zwalić to wymyśliłem sobie klątwę drugiego rzutu,tak właśnie , w 1 rzucie było takie lekkie trącenie A w drugim przyfasolił konkretnie. Bardzo gruby ryb , choć fotkę zpaprałem. Jeśli chodzi o klenie to tyle...Natomiast dzień mimo wszystko na plus bo spotkałem pewnego znanego wędkarza , twórcę przynęt i zarazem utalentowanego rysownika.Piotr może następnym razem klenie dopiszą bardziej] Było miło spotkać się nad rzeką i zamienić choć kilka słów ???? a przy okazji podejrzeć "czarodzieja" od kleni w akcji. Te ryby potrafią zagrać na nosie więc i tak trzeba się cieszyć, że coś udało się skusić. Do zobaczenia gdzieś nad wodą ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) Świąteczna kluska na XUL do 2,5g. W tym kilka wzdręg i 2 okonki. Wszystko na moje microjigi, zabawa świetna. Jak widać wędka daje rade i z większymi rybami Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez Tomek.M 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. michcio Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Podsumowanie pierwszej- udanej - części sezonu. Mój zestaw pod kleniuszego to:Mhx st1142Stella 2500FAPlecionka Dragon Invisibvle 0,06 + żyłka 0.2przynętowo to wszelkiej maści gumy i woblery, w cale nie małe Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez michcio 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Czwartkowy wieczór. Ogarnąłem dzieci i poleciałem na 2h spinningu. Łowiłem ok 20:30-22:30. Miałem 2-3 brania, w tym jedno skuteczne wykorzystane a prawda jest taka, że tak przywalił, że się sam zaciął ????. Piękna, wyjątkowo gruba (jak jakiś mały amur) i wyjątkowo waleczna ryba. Tak chlapał, że przez połowę holu miałem asystenta w postaci bobra, który podpłynął myśląc chyba, że jakiś inny bór wpłynął mu na terytorium. Metoda bez zaskoczeń - smużak 33mm - żabka dorado i powolne prowadzenie wzdłuż starej, kamienistej opaski. Pierwsza 50-tka w tym sezonie. Zero wiatru i zero życia na wodzie. Nawet jednego oczkowania drobnicy nie odnotowałem. Sezon bardzo fajnie się zaczyna. Szkoda, że tak mało czasu. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez marienty 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Pierwsza wiosenna klucha z Sanu ✌️ 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Po ponad miesięcznej przerwie od rzeki trzeba było zaglądnąć. Jeszcze „coś niecos potrafię” ???????? 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Witam,Majówka w Niemczech to otwarcie sezonu spinningowego na wielu wodach. Po załamaniu pogody postanowiłem otworzyć sezon nad Menem. Po 3h spania i pełny entuzjazmu byłem chwile przed 6 już na pierwszym miejscu. Płytki dopływ małej rzeczki, który nie raz obdarzył mnie ładna kluską w tym także moim PB 60cm. Po kilku kontrolnych rzutach jestem już pewien że ryby nie zajęły jeszcze swoich stanowisk. Obławiam jeszcze 3 kolejne bankówki aczkolwiek bez kontaktu. Frustracja sięga zenitu gdyż niegdyś Men był bardzo rybną rzeką ale dzięki zmianom przepisów został wytrzepany do zera. Siedząc w aucie postanowiłem że spróbuje spontanicznie ogarnąć pozwolenie na jedna z moich ulubionych rzek. Po krótkim telefonie mam ok 2h czasu żeby jechać do domu, przepakować sprzęt, zjeść coś i dojechać prawie 100km na miejsce. Dotarłem na miejsce o 11:30, odebrałem licencje i 3min. Później byłem już nad wodą. Wskoczyłem szybko w śpiochy, uzbroiłem kijka i do dzieła. Pogoda była całkiem przyzwoita więc sama przyjemność być znowu nad tą malowniczą rzeczką. Poziom wody lekko podniesiony, woda lekko trącona ale uciąg solidny. Pierwsze 3 miejscówki bez jakiegokolwiek kontaktu i już w głowie kłębią się myśli że nie będzie chyba tak łatwo coś wydłubać. Następną miejscówkę obławiam bardzo powoli, wobka spuszczam wachlarzem w rynnę po czym prowadzę go bardzo mozolnie co jakiś czas zostawiam go nawet stać na kilka sekund i znów podciągam delikatnie szczytówka. Po 2 - 3 sekundach takiego przestoju następuje atomowe branie. Rybkę udaje się wciąć i zaczyna się ostry hol w silnym nurcie. Kij wygięty po rękojeść, hamulec gra a ja już wiem że nie jest to mała rybka. Po dłuższej chwili w podbieraku ląduje tłuste 50+ zdrowej kluchy. Ryby nie mierze pamiątkowe 2 fotki i rybka wraca do lodowatej wody. Rzeczka płynie przez kotlinę i mimo że nie jest to górska rzeka to temperatura wody rzadko przekracza 15*C. Miejsce dalej doławiam kolejną kluskę ale już trochę mniejszą. Postanawiam zmienić woblerka bo Siek zawsze tu łowi a że przywiozłem sobie z Polski parę Bonito i Kenartów trzeba by potwierdzić ich łowność. Zakładam bonito kleń 3,5cm i spuszczam w rynnę, przytrzymuję wobka w miejscu i nagle znów potężne „kopnięcie”. Rybka od razu gnie kija w parabole i po chwili rusza jak parowóz pod prąd i parkuję w korzeniach pod drugim brzegiem. Nie byłem w stanie nic zrobić mimo że zestaw nie jest klasy UL. Rybka się raczej uwolniła bo wobler wisiał w korzeniach i musiałem rwać. Z gorzkim posmakiem zawiązałem kolejnego Wobka i ruszyłem dalej. Rzeka robi się tu coraz płytsza dlatego obławiam tylko parę głębszych dołków i doławiam kolejnego 40 taczka. Poniżej największego przelewu tworzy się fajne rozlewisko gdzie z pod naniesionych gałęzi udaje mi się wyjąć jednego z nielicznych potoków. Kawałek dalej na drugim brzegu spotykam innego wędkarza, który się skarży że nawet brania nie miał. Podczas rozmowy z nim kasuje kolejną kluskę taką w okolicach 50cm. Dowiaduje się przy okazji że kleń nie jest smaczny i on też je wypuszcza :-) Kolejne interesujące miejscówki okazują się puste, dopiero na ostatniej mecie przy słupku granicznym kasuje dwa Brania ale tylko jedną rybkę udaje się wylądować. W drodze powrotnej kasuje jeszcze 2 nie wcięte puknięcia. Po tak kiepskim starcie udało się jakoś jeszcze uratować ten dzień.Sprzętowo wyglądało to tak:Major craft fine tail 2,52m, 5-23grDaiwa certate 3000Maschine gun cast 8lb ( 0.235mm)Wobki: Siek/BonitoZestawik extra skompletowany pod takie łowienie i po pierwszych rybach jestem naprawdę wniebowzięty :-) NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Brania wiosennych kleni teraz wyrywają butów ????✌️ 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Kolejny z dzisiaj ???? póki co przerwa ponieważ ryby rozpoczęły tarło 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Hej ! ....Moja NAUCZKA NA CAŁE Wedkarskie zycie.... Byłem 2 maja na Dunajcu. Zabrałem sobie wędeczkę (do 5gr) i same paprochy, ciupie i czeszę wodę nic... Zero życiaAz nagle słyszę cmoknięcie, no nic myślę założę coś większego akurat miałem 1 smużka lil'bug od Salmo (ten najmnjeszy). Strzeliłem +/- w obszar cmokniecia i po 2 czy 3 rzucie Atomowe branie!Wędka przegięta w poł, hamulec na szczęście ustawiony na lekko, 10 min odjazdów ryby i mam ja pod nogami. Kleń KOLOS!!!Mam na swoim koncie kilka sztuk +50cm i wiem jak taka 50-tka się prezentuje, Panowie to był kleń ok 60cm Oczywiście byłem bez podbieraka, próbowałem rybę podebrać rękami ale ...bezskutecznie... Majtnęła ogonem urwała wszystko...Teraz podbierak będę zabierał jako pierwszy z półki. Życie Pozdrawiam 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Prawie 2 godziny biczowania wody celem złowienia Klenia klasycznie czyli woblery różne/różniste ... i nic , nawet szturchnięcia Trza kończyć ale jeszcze chwilkę spróbuje po gumowemu [emoji6] wolne prowadzenie w okolicy dna , lekkie podrygiwania i za którymś tam nastym rzutem , delikatne puknięcie [emoji2]Przycinam natychmiast a Pan Klenio natychmiast robi taki zryw że oczy wyskakują z orbit Potężnie zbudowany kluch , niestety nie potrafię zrobić foty tak aby pokazać Wam jego gabaryty, choć ma "tylko" 56.5 centa to ja znowu w wodzie widziałem swojego 60+ [emoji2] [emoji2960] szukamy dalej ... Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 P.s. guma to Cyprysowa tanta [emoji106] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 55 centów ???? 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Witajcie, Wczoraj wygnało mnie na pstrągi i mimo ze musiałem jechać wieczorem do pracy na nockę to trochę powojowałem bo rybki brały bardzo fajnie. Udało mi się złowić sporo Kropków i parę klusek. Na Lekkim zestawie BC niesamowita frajda :-) 2 Rybki siadły na Jackall bros lill bill 70f a 3 na jackall bros timon 56sr. Jak widzicie ciurek malutki ale ryb sporo bo mało kto ma ochotę łowić brodząc. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 10 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 No i jest nareszcie woblerowy klenio [emoji1]Wypatrzone kilka sztuk, zbierały sobie z powierzchni i całkiem wywalone miały na moje wobki [emoji2955]Na szczęście jeden w końcu dał się skusić, szedł za wabikiem i odpuszczał na zmianę...już prawie przestawałem zwijać A on milimetry od smużaka i kalkuluje [emoji1787][emoji1787]No i zassał [emoji28] myślałem że odrazu wysra, tak pociągnął [emoji23][emoji38]Równe 50 cm Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisza-78 Opublikowano 11 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2022 Kilka kluseczek z małej rzeczki. 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi