Woytec Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Czasy okrutne. Pan architekt poleci tych co mu sie mu opłaci a nie lepszych. Ceny materiałów lepiej szukać samemu bo możemy wylądować w hurtowni kolegi.Oszczędność na profesjonalnej firmie może być iluzoryczna bo nie masz jakiejkolwiek kontroli nad tym co się dzieje na budowie. ewentualne późniejsze poprawki mogą być kosztowne. Mam kolegę co zatrudnia profesjonalistów. Ciągle dzwoni i płacze że profi to tylko gadka. reszta już dużo gorzejNo i dochodzi coś co sie nazywa satysfakcja. a ta jest bezcenna. Widocznie źle trafiłeś skoro masz takie doświadczenia. W tej branży na pewno jest wiele nierzetelnych postaci ale jak się dobrze poszuka to można znaleźć dobre biuro projektowe. Ja robię już kolejną inwestycję z udziałem architekta i nie wyobrażam sobie teraz tracić czasu (pieniędzy) na dogrywanie projektu, latanie po urzędach i wyjaśnianie błędów, jazdę po sklepach za materiałami, szukanie i kontrolowanie wykonawców itd. Mam teraz taki super przykład wśród bliskich znajomych, jedni robili z architektami, drudzy żeby było taniej sami wszystko ogarniali. Pierwsi mieszkają już pół roku, drudzy skarżą się z wykonawcami (CO i dach) i szukają tymczasowego mieszkania do wynajęcia bo nie są w stanie wejść do nowego domu a stary trzeba było zwolnić. Jak badałem temat materiałów do budowy to miałem parę propozycji domów szkieletowych ale udało mi się pogadać z ludźmi, którzy mają i opinie były różne, ogólnie sprowadzały się do tego żeby absolutnie pilnować wykonawców, nie oszczędzać na materiałach, ociepleniu, membranach itd. No i trzeszczą. Ytong odradzało większość projektantów i wykonawców. Prefabrykat fajna sprawa ale nieadekwatnie droga. Wybrałem tradycyjną metodę i ceramikę ze względu na to, że jest sprawdzona, materiały szeroko dostępne i w razie czego relatywnie łatwo zastąpić wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zapewne jest przeciągły ból głowy jak budować, z czego, jakie źródło ciepła wybrać do ogrzewania, które będzie miało przyszłość i będzie najtańszym źródłem w eksploatacji.Czy PC, gaz może peleciak z podajnikiem i buforami ciepła. Trzeba rozważyć za i przeciw, każde rozwiązanie niesie jakieś ryzyko.Sam stoję przed dylematem modernizacji ogrzewania ze względu na wchodzące w życie ustawy antysmogowe.Ze względu, że mam gaz w domu zdecyduję się pewnikiem w piec 1 funkcyjny z wymiennikiem 120l.W chwili obecnej grzeję węglem, który palę od góry i nie zanieczyszczam tak środowiska jak inni palący po harcersku.Rozmawiałem z kuzynem, który prowadzi działalność budowlaną w Austrii i tam pozwolenie na budowę określa jeden aspekt ogrzewania, pompa ciepła nic innego. Nawet gaz nie wchodzi w rachubę, czyli to należy traktować jako przyszłość wraz z fotowoltaiką, mimo wszystko że to droga impreza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 @Jozi, jeżeli będziesz wybierał kocił gazowy to tylko kondensacyjny z dużą modulacją pracy Chodzi o przedział pracy kotła, żeby startował od jak najniższej mocy Dodatkowo warto dokupić, chociaż podstawową automatykę pogodową, która taż obniży rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zapewne jest przeciągły ból głowy jak budować, z czego, jakie źródło ciepła wybrać do ogrzewania, które będzie miało przyszłość i będzie najtańszym źródłem w eksploatacji.Czy PC, gaz może peleciak z podajnikiem i buforami ciepła. Trzeba rozważyć za i przeciw, każde rozwiązanie niesie jakieś ryzyko.Sam stoję przed dylematem modernizacji ogrzewania ze względu na wchodzące w życie ustawy antysmogowe.Ze względu, że mam gaz w domu zdecyduję się pewnikiem w piec 1 funkcyjny z wymiennikiem 120l.W chwili obecnej grzeję węglem, który palę od góry i nie zanieczyszczam tak środowiska jak inni palący po harcersku.Rozmawiałem z kuzynem, który prowadzi działalność budowlaną w Austrii i tam pozwolenie na budowę określa jeden aspekt ogrzewania, pompa ciepła nic innego. Nawet gaz nie wchodzi w rachubę, czyli to należy traktować jako przyszłość wraz z fotowoltaiką, mimo wszystko że to droga impreza.Podobno u nas od ok. 2033r.juz nie będzie w sprzedaży pieców gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 tak na marginesie https://stalkot.pl/o-firmie,kociol-czy-piec-jaka-jest-roznica,40.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Podobno u nas od ok. 2033r.juz nie będzie w sprzedaży pieców gazowych.A to przy okazji zapytam bo to bardzo ważny temat w kontekście budowy domu. Czy w uniji też takie plany mają ? Bo z tego co ostatnimi laty się dzieje to ze strony zachodnich somsiaduf padają zalecenia dla wszystkich i prawie wszędzie tylko nie u ich samych bo sami trochę ponad rok temu otworzyli największą chyba w Europie elektrociepłownię na paliwa kopalne. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez Sławek Nikt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Budowa i budownictwo podlega tym samym procesom co i reszta naszego bytu. Jest skrajnie zideologizowana i doszczętnie zmarketyzowana, co tworzy z budowy gigantyczny łańcuch pokarmowy. W mieście Łodzi koszty niezwiązane bezpośrednio z budową niewielkiego pawilonu usługowego - uzgodnienia, zgody, akceptacje, dodatkowa dokumentacja itp, przekraczają już wartość materiałów i robocizny.. Do tematu wracając - najprostszym i najtańszym jestw budowie dom z bloczków gazobetonowych z ociepleniem ze styropianu, cienkowarstwowymi gładziami zamiast tynkukryty standardową przemyslową blachą - najdroższym, klasyczny dom. Zbudowany przez prawdziwego majstra - co wyklucza oblatywaczy edukowanych przez Castoramę.. Poszukujący wg modowych kryteriów, może mieć problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Nie znam się na tym. Mi tylko tak wspomniał ostatnio serwisant podczas przeglądu pieca... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Podobno u nas od ok. 2033r.juz nie będzie w sprzedaży pieców gazowych.A wieść niesie, że Elvis żyje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 A wieść niesie, że Elvis żyje....No zabłysłeś normalnie... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 @Jozi, jeżeli będziesz wybierał kocił gazowy to tylko kondensacyjny z dużą modulacją pracy Chodzi o przedział pracy kotła, żeby startował od jak najniższej mocy Dodatkowo warto dokupić, chociaż podstawową automatykę pogodową, która taż obniży rachunki Wiem, jestem dokładnie zorientowany w temacie, ale dzięki za info .Pozostawiam starą instalację grawitacyjną z poczciwym żeliwniakiem camino a piec kondensacyjny będę wpinał przez wymiennik ciepła.Rozważam takie kondensaty o modulacji od 2KW tj.Buderus Logamax, Junkers Cerapur, jest jeszcze Immergaz Vitrix.Cedzę na ich dopłaty do modernizacji, pozostawiam śmieciucha, zachomikuję węgla i drewna na wypadek W . Podobno u nas od ok. 2033r.juz nie będzie w sprzedaży pieców gazowych.Będę się martwił w 2033 jakby co . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Wiem, jestem dokładnie zorientowany w temacie, ale dzięki za info .Pozostawiam starą instalację grawitacyjną z poczciwym żeliwniakiem camino a piec kondensacyjny będę wpinał przez wymiennik ciepła.Rozważam takie kondensaty o modulacji od 2KW tj.Buderus Logamax, Junkers Cerapur, jest jeszcze Immergaz Vitrix.Cedzę na ich dopłaty do modernizacji, pozostawiam śmieciucha, zachomikuję węgla i drewna na wypadek W . Będę się martwił w 2033 jakby co .Weź jeszcze pod uwage Bosch Condens 70000iW (brata Buderusa) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Weź jeszcze pod uwage Bosch Condens 70000iW (brata Buderusa) . No też go biorę pod uwagę. Jeszcze muszę zobaczyć czy ma możliwość montażu czujnika pogodowego, by była możliwość ustawiania krzywych grzewczych w zależności od temperatury zewnętrznej, wówczas piec w zależności od temperatury zewnętrznej obniża lub podwyższa temperaturę grzania, co wiąże się z komfortem termicznym w domu i zużyciem gazu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Nie zauważyłem by ktoś pisał ale fotowoltaika już niedługo się nie opłaci ze względu na nowe rozliczenia, które wchodzą chyba od marca. Więc nie licz na tani prąd- w kontekście podłogówki zasilanej energia elektryczną, która w chwili obecnej jest najdroższą formą ogrzewania. Mam w pracy, wiem co mówię. Na swoim przykładzie mogę polecić panele do ogrzewania wody, nawet zimą przy słonecznym dniu potrafią podgrzać wodę, może nie jest gorąca ale wieczorem niewiele trzeba by kocioł nagrzał do pożądanej temperatury. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Nie zauważyłem by ktoś pisał ale fotowoltaika już niedługo się nie opłaci ze względu na nowe rozliczenia, które wchodzą chyba od marca. Więc nie licz na tani prąd- w kontekście podłogówki zasilanej energia elektryczną, która w chwili obecnej jest najdroższą formą ogrzewania. Mam w pracy, wiem co mówię. Na swoim przykładzie mogę polecić panele do ogrzewania wody, nawet zimą przy słonecznym dniu potrafią podgrzać wodę, może nie jest gorąca ale wieczorem niewiele trzeba by kocioł nagrzał do pożądanej temperatury.To też rozważam, zakupić zbiornik warstwowy 200l z dwoma wężownicą mi, jedna pod gaz drugą panele, ale taki zbiornik trochę kosztuje, do tego koszt paneli, ciągła praca pompki... Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 To też rozważam, zakupić zbiornik warstwowy 200l z dwoma wężownicą mi, jedna pod gaz drugą panele, ale taki zbiornik trochę kosztuje, do tego koszt paneli, ciągła praca pompki... Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu TapatalkaU mnie tylko prąd więc rachunek ekonomiczny był prosty. Nie pamiętam jak spadły rachunki ale było to bardzo zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Właśnie zerkam na nowe ceny gazu. Przy pewnej taryfie widzę ,79 za 1kwh w grudniu było ,11. Ktoś się pisze na gaz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Właśnie zerkam na nowe ceny gazu. Przy pewnej taryfie widzę ,79 za 1kwh w grudniu było ,11. Ktoś się pisze na gaz? Póki co nie dla odbiorców prywatnych zapewne, ale jak dalej będzie nie wiadomo.Jak kupiłem w tamtym roku w czerwcu 2t węgla to zapłaciłem 1800zł, obecnie 2700zł. Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Jozi ja podobnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Jozi ja podobnie Bo pewnie w tej samej Podlaskiej firmie kupujemy paliwo[emoji1787][emoji1787]. Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) U mnie budowa zaczęła się 4.1.2020 a przeprowadziliśmy się 1.3.2021.Technologia tradycyjna.Sciany z cegly silikatowej.Drewniana konstrukcja dachu.Na dachu blacha.Ocieplenie styro 20 cm grafit.Piec na gaz z sieci. W domu ogrzewanie podłogowe plus grzejniki w łazienkach i w kotłowni. Decyzja o budowie w czasie pandemii to jedna z lepszych, jakie podjąłem w życiu Albo sprawdzone ekipy z polecenia i ustalone co i jak, albo ból zębów i trwoga. Powodzenia i nie próbuj na wszystkim oszczędzać. Bo się nie da. p.s. tak , rekuperacja zdecydowanie tak. p.s.2. o gabaratych / powierzchniach / kubaturach się nie wypowiadam. Bo to chyba nie jest uniwersalna wiedza, a raczej subiektywne potrzeby / mozliwosci i oczekiwania Edytowane 17 Stycznia 2022 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Właśnie zerkam na nowe ceny gazu. Przy pewnej taryfie widzę ,79 za 1kwh w grudniu było ,11. Ktoś się pisze na gaz? A ja zerkam i widzę, że max cena w taryfach dla ludności to mniej 20,5gr/kwh dla celów grzewczych.https://pgnig.pl/documents/10184/45904/Taryfa+nr+11+PGNiG+Obr%C3%B3t+Detaliczny+sp.+z+o.o.+-+od+1+stycznia+2022+r..pdf/c098e593-7edc-4d6e-933d-366e5669e9e6 Za gaz do wszelkich celów bytowych w dobrze ocieplonym domu pow ok 100m2, bez rekuperacji, zapłaciłem za cały rok ok 2000 zł. Pieckondensacyjny z gatunku "bo tani" czyli Immergas, Edit: wg nowych stawek dla taryfy W-2.1 zapłaciłbym za tamten rok ponad 3000 tys zł.Gdzieś jest tragedia? Edytowane 17 Stycznia 2022 przez strary 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Za gaz do wszelkich celów bytowych w dobrze ocieplonym domu pow ok 100m2, bez rekuperacji, zapłaciłem za cały rok ok 2000 zł. Edit: wg nowych stawek dla taryfy W-2.1 zapłaciłbym za tamten rok ponad 3000 tys zł.Gdzieś jest tragedia?Grubo: 2000 zł vs. 3000 tys zł i nie ma tragedii? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Teraz niech się ktoś wypowie ile zapłaci za węgiel (ekogroszek) za cały rok po aktualnych cenach. Przeciętny dom zapewne spali od dwóch do trzech ton ekogroszku po średniej cenie 1600zł za tonę i to jest tragedia Edytowane 17 Stycznia 2022 przez zenek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Podwyżka, procentowo, jest duża ale miałem na myśli całkowitą kwotę roczną. To niecałe 300 zł miesięcznie za komfort. Za węgiel płaciłem podobnie.Tu nie ma co kombinować z jakimiś PC czy rekuperacją chyba, że ktoś lubi nowinki bo ekonomicznie nie za bardzo to widzę. Oczywiście jeśli jest gaz z sieci. Edytka: no i mam nadzieję, że dostanę podwyżkę w pracy i wyjdzie mi procentowo do zarobków tak samo jak w poprzednim roku Edytka2: @Jozi podał wcześniej ceny węgla. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez strary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi