Skocz do zawartości

Budowa domu - z czego?

Kraken

Rekomendowane odpowiedzi

Podsumowanie malowania.

malowanie skończyliśmy o 15

Temperatura dnia nie przekroczyła +4

słoneczko świeciło może ze 20 minut. Reszta dnia zachmurzone całkowicie

Wiatr około 5-7 metrów

19 30 byłem sprawdzić efekt.

Ściany suche :) :)

farba super. jedynie jej cena niezbyt przyjazna.

Głowa nie pęka jak po olejnych. Ręce można domyć wodą z jakimś mydłem bez najmniejszych problemów.

Latem malowałem inny dom produktem z tej samej firmy tylko ciut niższym modelem to można było malować kolejną warstwę po 2 godzinach.

Podsumowanie malowania.

malowanie skończyliśmy o 15

Temperatura dnia nie przekroczyła +4

słoneczko świeciło może ze 20 minut. Reszta dnia zachmurzone całkowicie

Wiatr około 5-7 metrów

19 30 byłem sprawdzić efekt.

Ściany suche :) :)

farba super. jedynie jej cena niezbyt przyjazna.

Głowa nie pęka jak po olejnych. Ręce można domyć wodą z jakimś mydłem bez najmniejszych problemów.

Latem malowałem inny dom produktem z tej samej firmy tylko ciut niższym modelem to można było malować kolejną warstwę po 2 godzinach.

Jaka to farba? Szukam czegoś do pomalowania drewna na hodowli, wewnątrz budynku ale podwyższona wilgotność.

Edytowane przez brzoza

Dzięki za wpis fachowca

Ja napisze jako praktyk mieszkajàcy w Krakowie ,że u nas zgodnie z ustawą antysmogową nastąpiła zmiana w sposobie zasilania Co . Dobre 15 lat paliłem węglem i ekogroszkiem ale skończyło się . Na szczęście w odpowiednim czasie wystąpiłem o dotację na zmianę i dostałem ponad 60 tysi . Wystąpiłem o podłączenie do sieci miejskiej ( rura biegła wzdłuż ulicy ) i dostałem zgodę zatem jak widać indywidualnego klienta tez da się podłączyć . Koszt instalacji podłączeniowej wyszedł jakieś 50 koła plus jakieś niewielkie kwoty za wpięcie się do istniejącej instalacji . Rachunki wychodzą Ok . 700 miesięcznie czyli 8200 rocznie . Na węglu spalałem Ok . 6 ton za sezon .

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Panowie, mam pytanie czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z kanalizacją ciśnieniową? Jestem w trakcie budowy, plan był na przydomową oczyszczalnię ścieków. Mam już wszystko ogarnięte w tym temacie a tu praktycznie niespodziewanie pojawiła się informacja z gminy, że zbierają chętnych na przyłącze do kanalizacji.

Interesuję mnie info od użytkowników jakie są przybliżone koszty roczne takiej kanalizacji, serwis i przeglądy pompy, pobór prądu, czy macie dodatkowy zbiornik np. 1m3 na tzw. wszelki wypadek (awaria pompy, brak prądu).

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i porady, wybrałem  :) Czy to był trafny wybór? Zobaczymy. Projekt kupiłem, badania geologiczne zrobiony, mapa do celów projektowych zrobiona - w przyszłym tygodniu widzę się z projektantem na adaptacje. 

Powierzchnia użytkowa 123,87m2 - dla 4 osobowej rodziny, bez garażu, dom piętrowy

FUNDAMENTY - płyta fundamentowa
ŚCIANY ZEWNĘTRZNE - Bloczek silikatowy 24 cm + styropian 30 cm
STROP - gęstożebrowy
DACH - tradycyjna więźba ciesielska
OGRZEWANIE - c.o. podłogowe + c.w.u. - pompa ciepła ze źródłem dolnym
WENTYLACJA - rekuperacja

Przymierzam się do opłotowania działki, chciałbym postawić przed budową budynek gospodarczy na różne graty, teraz budowlane a kiedyś wędkarskie, docelowo będzie dostawiania do niego wiata na 2 auta - oba na zgłoszenie. Nie znam się kompletnie na budownictwie, uczę się z YouTuba i Internetu  :ph34r: z czego i jak polecacie wykonać taki budynek, żeby miało to sens ale było ekonomiczne?  :rolleyes:

Na bogato poszedłeś ;) ale dom bez garażu to nie bardzo widzę... Mam z wiatą tuż przy wejściu, da sie wejść pod jednym daszkiem i nie bardzo to jednak sie sprawdza, zimą trzeba odśnieżyć jak jest zawieja śnieżna bo jednak nawiewa na auto i skrobanie szyb też.

Budynek w ogrodzie zbudowałem ze słupków 10x10 na ocynkowanych kotwach i do tego stężenia i dach ze zwykłych łat dachowych. Jako pokrycie zewnętrzne płyta OSB 10mm i na to styropian 5cm aby odprężyć łączenia płyt i uniknąć pękania/rys na wyprawie cienkowarstwowej na siatce. Wyprawa i blacha na daszku taka jak na domu aby stanowiło kolorystyczny i stylistyczny ład. Dwa lata stoi i jak nowe ;)

Też budowałem na płycie fundamentowej - 3 dni i gotowe. Teraz zatopiłbym od razu rury grzewcze w górnej warstwie. Masz wtedy od razu posadzkę pod płytki lub panele gotową. Projekt masz na XPSie czy zwykłym styropianie EPS?

Co rozumiesz pod pojęciem pompa ciepła że żródłem dolnym ? Każda pompa ciepła (nieważne czy powietrza czy gruntowa) musi pobrać ciepło z jednego źródła i przepompować je do drugiego.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

strary, liczę na to, że wybrana technologia pozwoli mi zredukować rachunki i się zwróci. 

A robiłeś fundament pod ten budynek? Możesz napisać coś więcej albo podesłać jakieś fotki jak to wygląda?  :D

xjakub, jesteś też z Poznania, polecisz wykonawcę, który Ci realizował? Ja właśnie chce tak zrobić, projekt mam na XPSie.

Którą pompę wybrać to jeszcze nie wiem, czekam na konsultację z przedstawicielami producentów pomp żeby ktoś doradził co wybrać. 

Edytowane przez Nissenel

Pompa ciepła do produkcji cwu, to mało ekonomiczny pomysł, a pompa z wymiennikiem gruntowym (tak zrozumiałem), to najdroższa inwestycyjnie opcja, a wcale nie nadzwyczajnie wydajna.

Jeśli będzie porządna instalacja wentylacji mechanicznej, to można odpuścić sobie tradycyjną instalację co i grzać tylko powietrzem. Można też zaprzęgnąć pompę ciepła do pracy z centralą wentylacyjną. Warto do centrali dołożyć chłodnicę i agregat, klima to miłe wyposażenie domu, a nie kosztuje kroci.

Pomyśl o panelach fotowoltaicznych do wsparcia pompy w niekorzystnych warunkach atmosferycznych, a jeśli masz szansę na gaz ziemny, to zaplanuj kocioł do produkcji cwu i wsparcia pompy.

Pompa ciepła do produkcji cwu, to mało ekonomiczny pomysł, a pompa z wymiennikiem gruntowym (tak zrozumiałem), to najdroższa inwestycyjnie opcja, a wcale nie nadzwyczajnie wydajna.

Jeśli będzie porządna instalacja wentylacji mechanicznej, to można odpuścić sobie tradycyjną instalację co i grzać tylko powietrzem. Można też zaprzęgnąć pompę ciepła do pracy z centralą wentylacyjną. Warto do centrali dołożyć chłodnicę i agregat, klima to miłe wyposażenie domu, a nie kosztuje kroci.

Pomyśl o panelach fotowoltaicznych do wsparcia pompy w niekorzystnych warunkach atmosferycznych, a jeśli masz szansę na gaz ziemny, to zaplanuj kocioł do produkcji cwu i wsparcia pompy.

A co na ten moment wydaję Ci się najbardziej ekonomiczną wersją a co będzie nią w przyszłości? U mnie nie ma nitki gazu, nawet jakby była to i tak w najbliższych latach w moim rejonie wszystkie próby przyłącza kończą się odmową. 

Bartek, czy dobrze zrozumiałem, że doradzasz koledze pompę ciepła i kocioł gazowy w jednym domu?

Gdzieś to funkcjonuje? Wydaje sie zupełną abstrakcją przynajmniej ekonomiczną.

Oczywiście, że funkcjonuje i sprawdza się wyśmienicie.

Zasada działania polega na ogrzewaniu pompą ciepła w warunkach optymalnych, czyli do temperatury zewnętrznej około -5C. Kocioł gazowy wspiera pompę, czyli produkuje ciepło wówczas, gdy pompa nie daje rady utrzymać zadanej temp. wewnętrznej bez włączania grzałek elektrycznych. Ciepła woda jest produkowana identycznie, czyli wstępny podgrzew pompą, dogrzanie z wykorzystaniem kotła. Jeśli jest duże zapotrzebowanie na cwu (np. świąteczny wieczór), to kocioł całkowicie przejmuje produkcję pracując w priorytecie cwu.

Sebastian, jeśli musisz lub chcesz korzystać wyłącznie z pomp ciepła, to sugeruję układ powietrze - powietrze. Koszt urządzeń i instalacji jest znacząco niższy, odpada budowa wymiennika gruntowego. I w takim przypadku panele fotowoltaiczne wesprą cię finansowo w produkcji cwu i w ogrzewaniu przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

Wymiennik gruntowy, tzw dolne źródło, niemal uniezależnia nas od wpływu temp. zewnętrznej, ale generuje potężne koszty inwestycyjne, już samo urządzenie jest znacząco droższe przy tej samej mocy nominalnej. Szacunkowo można liczyć około 10 mb odwiertu na 1 kW potrzebnego ciepła. Cena odwiertu z jego uzbrojeniem waha się od 100 do 250 zł za mb. Liczby są nieubłagane dla pomp z wymiennikiem gruntowym.

• Like 1

Oczywiście, że funkcjonuje i sprawdza się wyśmienicie.

Zasada działania polega na ogrzewaniu pompą ciepła w warunkach optymalnych, czyli do temperatury zewnętrznej około -5C. Kocioł gazowy wspiera pompę, czyli produkuje ciepło wówczas, gdy pompa nie daje rady utrzymać zadanej temp. wewnętrznej bez włączania grzałek elektrycznych. Ciepła woda jest produkowana identycznie, czyli wstępny podgrzew pompą, dogrzanie z wykorzystaniem kotła. Jeśli jest duże zapotrzebowanie na cwu (np. świąteczny wieczór), to kocioł całkowicie przejmuje produkcję pracując w priorytecie cwu.

Sebastian, jeśli musisz lub chcesz korzystać wyłącznie z pomp ciepła, to sugeruję układ powietrze - powietrze. Koszt urządzeń i instalacji jest znacząco niższy, odpada budowa wymiennika gruntowego. I w takim przypadku panele fotowoltaiczne wesprą cię finansowo w produkcji cwu i w ogrzewaniu przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

Wymiennik gruntowy, tzw dolne źródło, niemal uniezależnia nas od wpływu temp. zewnętrznej, ale generuje potężne koszty inwestycyjne, już samo urządzenie jest znacząco droższe przy tej samej mocy nominalnej. Szacunkowo można liczyć około 10 mb odwiertu na 1 kW potrzebnego ciepła. Cena odwiertu z jego uzbrojeniem waha się od 100 do 250 zł za mb. Liczby są nieubłagane dla pomp z wymiennikiem gruntowym.

Potwierdzam co pisze Bartek ,pompy ciepła tzw.biwalentne do współpracy z kotłem co (gazowy,pellet,podajnikowy)są bardzo dobrym rozwiazaniem .Kocioł musi posiadać do tego odpowiednia automatykę oczywiście.

Najtańsze jest ,co Bartek także pisał pod względem inwestycyjnym jak i uzytkowym -ogrzewanie pompę ciepła powietrzną (sam tak ogrzewam dom 90 m2).

Bartek zapomniał natomisat o rurowym wymienniku gruntowym poziomym.Potrzebna jest do tego wieksza działka ale koszt wykonania to około 1/4 odwiertów.

Edytowane przez Rodu

Robert, z premedytacją nie pisałem o wymienniku poziomym. Jego podstawową wadą jest wyjaławianie gruntu, duży spadek pojemności cieplnej w czasie i oczywiście konieczność znalezienia sporego obszaru na instalację. Konieczność posadowienia go poniżej głębokości przemarzania gruntu też może rodzić problemy, podobnie jak poziom wód gruntowych. W większości krajów, gdzie pompy ciepła funkcjonują od lat, zrezygnowano ze stosowania gruntowych wymienników poziomych, stosuje się je nadal w zbiornikach wodnych

Robert, z premedytacją nie pisałem o wymienniku poziomym. Jego podstawową wadą jest wyjaławianie gruntu, duży spadek pojemności cieplnej w czasie i oczywiście konieczność znalezienia sporego obszaru na instalację. Konieczność posadowienia go poniżej głębokości przemarzania gruntu też może rodzić problemy, podobnie jak poziom wód gruntowych. W większości krajów, gdzie pompy ciepła funkcjonują od lat, zrezygnowano ze stosowania gruntowych wymienników poziomych, stosuje się je nadal w zbiornikach wodnych

A co Ty byś proponował w takim razie konkretnie w moim przypadku, skoro gazu nie ma? Pompa powietrze - powietrze ale z jakimś alternatywnym źródłem ciepła, jak np. kominek? A może w ogóle ogrzewanie elektryczne?  <_<

j.w.

Kominek jest fajny, ale jako element dekoracyjny, a nie jako obowiązek. Jak będziesz musiał w nim palić, to go szybko znienawidzisz.

Jeśli nie chcesz montować paneli, to rozważ zautomatyzowany kocioł na zrębki, pellet, gaz lpg, itp Tylko sprawdź zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub Twojej decyzji o warunkach zabudowy

Ja stosuję jeszcze nawadnianie wymiennika przez wody opadowe.Z rynien zbiornik 3000-5000 l zakopany i nawadniam wymiennik i ogród. :)