Skocz do zawartości

Uszkodzenia po wichurze-kto płaci za szkody

havy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam problem i nie wiem gdzie się poradzić.Rano wichura porwała mi z podwórka trampolinę i uszkodziła samochód sąsiada na ulicy.I nie wiem czy szkoda powinna być pokryta z AC samochodu czy ja jestem zobowiązany zapłacić?Może ktoś z kolegów ma jakąś wiedzę na ten temat?

Przy założeniu niedbalstwa z Twojej strony (brak odpowiedniego zabezpieczenia Twoich rzeczy) można pokusić się o dochodzenie szkód od Ciebie.

Kwestia oceny czy do niedbalstwa doszło - w mojej prywatnej ocenie można byłoby przyjąć, że tak - o wichurach było dość głośno więc ciężko by się bronić faktem, iż było to nieprzewidziane.

Ja mam ubezpieczenie na różne przypadki, ciekawe czy takie coś też by objęło? Temat jest mi znany. Jeśli nie było zabezpieczone tak jak koledzy piszą to raczej ciężko będzie przed sądem udowodnić, że zrobiłeś wszystko by coś takiego się nie stało. Dojdą koszty sądowe, naprawa szkody, odsetki bo sądy raczej się nie śpieszą no i wróg w postaci sąsiada.

• Like 1

Trampolina jest ogromna.Wszystko pochowałem,nikomu nic nie odfrunęło tylko moja trampolina 3x3m.Nii do przewodzenia sytuacja

Niestety przy silnych wiatrach te trampoliny latają nawet przez kilka działek i płotów. 

Niestety wina Twoja - załatw sprawę z sąsiadem, mój kolega miał podobny przypadek. Niestety to Twoja trampolina wleciała na jego samochód a nie odwrotnie. 

Edytowane przez Okonhel

Masz ubezpieczenie domu? Sprawdź u ubezpieczyciela. Dzieci sąsiadów grając w piłkę - uszkodziły lusterko w moi aucie na moim podjedzie (piłka im przeleciała). Ubezpieczenie domu sąsiada to pokryło. Był tez przypadek, ze kot w nocy siedział na masce i pies sąsiada chciał go dorwać i podrapał błotnik i kawałek maski - tez poszło z ubezpieczenia domu. Sprawdź co masz w ubezpieczeniu, albo pogadaj ze swoim brokerem. A jeżeli nie masz ubezpieczenia to cytując klasyka .. na przyszłość " Trzeba było się ubezpieczyć"  ;/

• Like 6

miałem podobna sytuację rok temu. trampolina sąsiada, dach mój. próbowała z OC zawodowego (jest prawnikiem i w miejscu zamieszkania ma "kancelarię"). ale ubezpieczyciel oczywiście tylko zapewne sie pod nosem zaśmiał i zapłaciła z kieszeni własnej. nawet nie pytał, czy była zakotwiona, czy nie. 

Edytowane przez fonix

Ubezpieczenie domu Twojego z rozszerzeniem o odpowiedzialność cywilną (OC) - sprawdź polisę swoją na dom jeżeli posiadasz lub ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) w życiu prywatnym jako odrębna polisa.

Potwierd,am jak masz OC w ubezpieczeniu domu a zwykle jest to ubezpieczyciel wyplaci . Ubezpieczenie domu podskoczy o 50 zl

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Oc w życiu prywatnym, OC sprawcy. Sprawdź czy masz taką polisę. Często jest przy czymś jako dodatek, np przy domu, mieszkaniu. Nawet jak zrobi auto że swojej polisy ( czego nie powinien zrobić) to jego ubezpieczalnia może wystąpić z regresem do ciebie.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Potwierd,am jak masz OC w ubezpieczeniu domu a zwykle jest to ubezpieczyciel wyplaci . Ubezpieczenie domu podskoczy o 50 zl

Nie podskoczy jeżeli zmienisz towarzystwo ubezpieczeniowe.. inne towarzystwa na dzień dzisiejszy nie widza szkód tak jak to się ma w przypadku pojazdów .

A jak kolega pisze zgłaszasz z ubezpieczenia domu, jak masz znajomego agenta na pewno Ci pomoże , natomiast z sąsiadem dogadaj się i dobrze się zastanów czy to była trampolina czy może jakiś element stały twojego domu uderzył w samochód sąsiada.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Jaroch

• 2 tygodnie później...