Pragnę sie z Wami podzielić newsem który wyczytałem we wstępniaku marcowego Trou&Salmon.
Otóż redaktor Andrew Flitcroft opisuje nową technologię i materiał do budowy blanków wędzisk (na razie muchowych, ale kilka dużych firm jest zainteresowanych) - Nazywa sie Curran i jest to +- wyciąg z ... marchewki. Według wynalazców i producentów dr Davida Hepwortha i dr Erica Whale'a materiał jest bardziej sprężysty niż włókno węglowe, ma mniejszą gęstość i jest bardziej sprężysty. Na razie blanki produkowane są z Curranu i węgla 1:1, ale plan jest aby w niedługiej przyszłości wytwarzać je wyłącznie z tego materiału. Na razie wyprodukowane są wędki od #7-8 do #3, planowany jest też kij łososiowy. Producenci planują uiejscowic je w dolnych granicach wyższej półki - z ceną ok 300funtów, ale jak zapowiadają wędki będą warte tych pieniędzy. Zdaniem producentów nowy materiał może stać się rewolucja na miarę przejścia ze szkła na węgiel, ale z drugiej strony każdy producent raczej by zachwalał swój produkt, no nie?? Więcej wiadomości oraz testy ma być pod koniec marca w kwietniowym numerze.
Pytanie
Kuba Standera
Pragnę sie z Wami podzielić newsem który wyczytałem we wstępniaku marcowego Trou&Salmon.
Otóż redaktor Andrew Flitcroft opisuje nową technologię i materiał do budowy blanków wędzisk (na razie muchowych, ale kilka dużych firm jest zainteresowanych) - Nazywa sie Curran i jest to +- wyciąg z ... marchewki. Według wynalazców i producentów dr Davida Hepwortha i dr Erica Whale'a materiał jest bardziej sprężysty niż włókno węglowe, ma mniejszą gęstość i jest bardziej sprężysty. Na razie blanki produkowane są z Curranu i węgla 1:1, ale plan jest aby w niedługiej przyszłości wytwarzać je wyłącznie z tego materiału. Na razie wyprodukowane są wędki od #7-8 do #3, planowany jest też kij łososiowy. Producenci planują uiejscowic je w dolnych granicach wyższej półki - z ceną ok 300funtów, ale jak zapowiadają wędki będą warte tych pieniędzy. Zdaniem producentów nowy materiał może stać się rewolucja na miarę przejścia ze szkła na węgiel, ale z drugiej strony każdy producent raczej by zachwalał swój produkt, no nie?? Więcej wiadomości oraz testy ma być pod koniec marca w kwietniowym numerze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.