Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie akumulatora na biwaku

AngusCK

Pytanie

Witam Kolegów.

Moje wypady spinningowe mają charakter wyjazdów 2 lub 3 dniowych.
Jako że pływam pontonem na elektryku problemem staje się ładowanie akumulatora zasilającego silnik  w warunkach braku dostępu do sieci elektrycznej 230 V.
W jaki sposób i czym zasilić na zadupiu ładowarkę na 230 V akumulatora LiFePo 120 Ah tak aby prąd ładowania był w przedziale 10-20A (czym większy prąd ładowania tym krótszy czas zabiegu - oczywiście w granicach przewidzianych dla konkretnego akumulatora )?

Rozważałem następujące koncepcje:

1. Panel fotowoltaiczny z regulatorem napięcia/ładowania (koszt około 1800 zł)- dla powyższych potrzeb zbyt ciężki  i duży, w nocy nie działa, w dzień jak zostawię bez nadzoru z podłączonym do ładowania akumulatorem mogą tubylcy lub turyści sprywatyzować - odpada
  2. Spalinowy agregat prądotwórczy - dwusuwowy (koszt około 700 zł , waga około 16 kg) - wada: głośna praca, a będę ładował w nocy po wieczornym spłynięciu do brzegu i kolejny niemały klamor do wożenia.
  3. Przetwornica napięcia z 12V na 230V 500/1000 W (pełny sinus, koszt około 350 zł) podłączona pod instalacje samochodową 12V zasilająca dedykowaną ładowarkę do akumulatora LiFePo 120 Ah - to rozwiązanie jak na tą chwile jest mi najbardziej realne.

Pojawiają się jednak pytania na które nie znam sam odpowiedzi, więc proszę o porady i wskazówki:
- ile będzie trwało takie ładowanie akumulatora (przyjmijmy że jest rozładowany w 70%) ładowarką 20A, więc ile godzin będzie pracował silnik samochodu?
- czy prąd jaki wywoła podłączenie przetwornicy z ładowarką do instalacji samochodowej nie będzie zabójczy dla alternatora samochodowego i regulatora ładowania?

A może macie Koledzy jakieś sprawdzone rozwiązania lub pomysły na biwakowe ładowanie akumulatorów?

Pozdrawiam Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W moim przypadku agregat, zasilacz silnik jest ok bo zasilacz jest przygotowany do ciągłego poboru np 30A . Co innego jest podłączenie agregat ładowarka akumulator i silnik , przy pływaniu pobierz 20A czy to nie uwali ładowarki , co innego ładować aku tam elektronika inaczej pracuje . Ale tu niech się wypowie elektronik dla mnie takie połączenie jest zle

• 0

Długotrwała praca na wolnych obrotach to zabójstwo dla silnika samochodu.

Zależy od silnika.

Mam znajomego kupił starego Mercedesa założył prądnice, regulator odpalił auto i tak sobie chodził zasilając dom i warsztat 24/7. Zmieniał tylko olej co miesiąc. :)

Kupił stare siedlisko i czekał aż energetyka podciągnie prąd z najbliższej wioski.

:) Kiedyś byla inna motoryzacja...

https://youtu.be/2QB2YRWa3JM

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Tresor jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, to Twój znajomy zrobił z tego starego mercedesa agregat prądotwórczy. Czyli silnik nie pracował na biegu jałowym = wolnych obrotach (praca silnika bez żadnego obciążenia poza wewnętrznymi oporami ), tylko był obciążony prądnicą.

Dopiero teraz obejrzałem film, wcześniej pisałem z kompa bez dostępu do YouTube. Czyli wszystko się potwierdziło.

Edytowane przez GrzesM

• 0

Co do agregatów walizkowych to mogę napisać , że mam i używałem w domku letniskowym przez sezon jak mi zwierzaki kabel przegryzły . Jest cichy w porównaniu do zwykłego agregatu ale siedzenia sobie przy nim nie wyobrażam jeszcze dodatkowo na łódce .

• 0

Ja tu już kompletnie niczego nie rozumiem. Nie ma strefy ciszy, nie chcę używac spaliny, szukam urządzenia które w nocy naładuje mi akumulator kiedy będę spał, którego nikt nie będzie chciał ukraść itp itd. Takie rozważania prowadzą donikąd, zawsze szukajacy znajdzie pretekst do kolejnego ale. Jeżeli jednak znajdzie bezobsługowy, bezpieczny i działajacy w nocy na odludziu system ładowania akumulatora to będzie najbogatszym ze znanych mi ludzi. Nadmieniam, że znam dwie osoby, kiedyś z listy 100 najbogatszych Polaków.

• 0

W moim przypadku jest zakaz używania jednostek pływających o napędzie spalinowym , z tym agregatem to tylko teoretyzowałem ,mam dwa aku 115Ah i 100 Ah ,a jak jadę na dłużej nad jezioro to mam zwykły agregat który zabieram i służy nie tylko do ładowania akumulatorów.

• 0

Jest istotna różnica między zaburtowcem mającym wydech do wody a cichym agregatem działającym na brzegu.

Mimo że obecne - wysokosprawne silniki 4t są chyba z 10 razy cichsze od starych 2t, to jednak w wodzie dźwięk się roznosi daleko. 2t z racji gorących spalin jest głośniejszy. Myślę że cichy agregat na brzegu jest praktycznie niesłyszalny dla organizmów wodnych, bo dla ludzi to raczej odwrotnie, dla nas ciche są te z wydechem do wody.

Pływania z agregatem 220v nie polecam, w potencjalnie mokrym środowisku porażenie prądem o napięciu 220V będzie śmiertelne.

• 0

Robert czy rezystor mam podłączyć szeregowo w obwód ładowanego akumulatora?

Czy mógłbyś mi podesłać link do takiego rezystora?

Z góry dziękuje za pomoc.

Tak, szeregowo. Cele są dwa, pierwszy to ograniczenie prądu ładowania w momencie podłączenia mocno rozładowanego akumulatora, a drugim jest ograniczenie prądu zwarcia w przypadku pomyłki z biegunowością.

Rezystor musi być nawinięty grubym drutem oporowym by oddawał ciepło lub harmonijka z paska blachy stalowej. Dla zwiększenia prądu należy zastosować przełącznik zwierający część lub nawet cały rezystor.

Być może nie da się naładować do końca tego LiFePo wprost z alternatora.

Do pełnego szczęścia potrzebna specjalizowana ładowarka z 12V, na bazie impulsowej przetwornicy napięcia, podobnej jak w sterowaniu silnika elektrycznego.

• 0

A choćby wprowadzić zakaz tylko dla skuterów. Może ktoś powie że jestem do nich negatywnie nastawiony, tak jestem. Mieszkam na południu Polski do Kuźnicy Warężynskiej czyli Pogorii 4 mam 10 kilometrów, ale ze względu na to co się tam dzieje nie zaglądam tam.

Wystarczy w YouTube wpisać hasło Pogoria 4 sami zobaczcie, a tu przykład.

Edytowane przez GrzesM

• 0

A co można zrobić? Ograniczenie prędkości?

Tak jest w innych krajach EU.

Albo ograniczenie prędkości.

Albo zakaz robienia fali.

Ale to są kraje bardziej rozwinięte motorowodniacko. W PL za dużo było by cwaniakowania. Przykład niedaleko mnie 2 jeziora małe, na obu jeden gość ma ośrodki z rowerami. Załatwił w starostwie jakieś pozwolenia i po obu lata 90km/h wożąc gości ośrodków. Rozmawiałem z nim jak to możliwe że ja nie mogę pływać pontonem z 15KM okazuje się że ma papier na ratownictwo wodne w razie jak ktoś by z roweru wypadł...

• 0

Tak jest w innych krajach EU.

Albo ograniczenie prędkości.

Albo zakaz robienia fali.

Ale to są kraje bardziej rozwinięte motorowodniacko. W PL za dużo było by cwaniakowania. Przykład niedaleko mnie 2 jeziora małe, na obu jeden gość ma ośrodki z rowerami. Załatwił w starostwie jakieś pozwolenia i po obu lata 90km/h wożąc gości ośrodków. Rozmawiałem z nim jak to możliwe że ja nie mogę pływać pontonem z 15KM okazuje się że ma papier na ratownictwo wodne w razie jak ktoś by z roweru wypadł...

ćwiczeniami strażackimi załatwiano w strefie ciszy mapowania na spalinach, także papierki służb dają duży potencjał na wodzie ich posiadaczom. 

• Like 1

• 0

Czytając komentarze to jest to sciema

No tak . Pytanie zasadnicze ,czy na podstawie tego co widzą czy może jednak zrobili coś takiego i jeszcze nie popełnili żadnego błędu po drodze , tego nie wiemy. 

Ale faktem jest ,że jest to za proste aby działało. Nie mniej korci mnie aby spróbować.  

Edytowane przez M a r a s

• 0

Zamiast agregatu może takie cudo.

Jest to do wykonania dla każdego zdolnego manualnie faceta. Zastanawiam się czy tam nie ma jakiejś ściemy I chyba skompletuje klamoty i sam sprawdzę

https://www.youtube.com/watch?v=QOV_Js59BHY

Oj chyba się wagarowalo na lekcjach fizyki w szkole, buahahahahah

• 0

Zamiast agregatu może takie cudo.

Jest to do wykonania dla każdego zdolnego manualnie faceta. Zastanawiam się czy tam nie ma jakiejś ściemy I chyba skompletuje klamoty i sam sprawdzę 

W uruchamianym obecnie wodnym generatorze energii, mierzyłem moc elektryczną oraz przeliczałem siłę w układzie przeniesienia energii z koła poprzez przekładnie na generator.

Słaby łańcuch urwał się jak sznurowadło, potrzebną siłę przeniósł dopiero mocny dwurzędowy. Energia mechaniczna jest pozyskiwana z energii ruchu wody, po włączeniu obciążenia koło zwalnia a na łopatach spiętrza się woda by wytworzyć siłę. Praca wynika z siły i drogi.

Tak więc by pozyskać energię z czegoś, musimy mieć coś co jest popychane i przesuwane, musi być i siła i droga. Tak na przykład moc silnika tłokowego pochodzi z siły przyłożonej do denka tłoka i wykonanego suwu tłoka w określonym czasie.

Energię możemy przetwarzać, ale nie wytwarzać.

Prądnica asynchroniczna wzbudzana magnesami trwałymi którą eksperymentator wykonał ze stabilizowanego alternatora jest kapryśnym źródłem energii i nie nadaje się do zasilania typowych odbiorników, a zwłaszcza napędów silnikowych. Twierdzę że widoczne na zdjęciu "perpetum" jest poruszane poprzez niewidoczny na filmie kabelek, po prostu z sieci.

• Like 1