Skocz do zawartości

Tylni hamulec - demontaż

gwacker

Rekomendowane odpowiedzi

jesli tam jest hamulec walki i wyglada to jak w moim super gt rb (mam tez exage RA i wyglada to podobnie) to:

1 przy pokretle z tylu jest pierscien - w gtrb zloty metalowy w exage plastikowy wygladajacy niemal jak czescpokretla - ma tam dziurki (w metalowym dziur brak).

2 Musisz trzymac czyms ten pierscien jak odkrecasz pokretlo.

3. uwaga wydaje mi sie, ze pod pokretlem jest taka plastikowa plytka z kulka i sprezynka - daja terkotanie jak krecisz hamulcem (pisze chyba, bo u mnie juz tego nie mam).

4 pozniej masz 1 czy 2 pierscienie blokujace (nie wiem czy w tym ksztalcie to dlaej sie je sagery nazywa)

pozniej ta podkladke pomiedzy pokretlami - zsuwasz ja i tyle.

4pozniej pokretlo hamulca walki - ma 2 warstwy jedna chyba trzeba zsunac a pod druga jest srubka/seger (nie pamietam sam sie domyslisz)

5 zsuwasz wlasciwe pokretlo hamulca walki (uwaga kolejna sprezynka i metalowy cycek do terkotania.

Sorki, ale pisze z glowy nie patrzac na schemat. Mysla, ze najwazniejsze jest przytrzymanie tego pierscienia - reszte sie domyslisz.

Tak jak pisze @gooral, podstawą jest przytrzymanie czymś pierścienia podczas odkręcania pokrętła hamulca. Ja przytrzymuję kawałkiem kabla antenowego lub tzw. tytyrytki czyli opaski zaciskowej. Pamiętaj o sprężynkach z cyckami, które odpowiadają za dźwięk. Mój stary Exage zamilkł:)