Skocz do zawartości

Plecionka 15lb

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mozecie doradzić?

Szukam czegoś miedzy 15 a 17lb.

Chciałbym, zeby była dość cienka, najchętniej bym broxxa wciągnął, ale dostepu nie mam, a niemiecki ebay mnie odrzuca szwargotaniem.

Moze ma szanowne grono jakąś propozycję?

Po za PP, Pline, Tuffline, stren, to miałem i wiem czego się spodziewać - dobre plecionki ale sznurki, a mnie potrzeba czegoś cienkiego.

Zaprponuję ci ,tylko bez śmiechu Jaxon NCL o,18mm podają że wytrzymałość 20kg :mellow: Jedenuser mi ją zaproponował ,okazało się że jest w miejscowym sklepie ,więc wykonałem oględziny.Rzekłbym kopara mi opadła ,jakość nieprzeciętna PP wysiada .Nadmieniam, że ostatnio łowiłem Momoi 0,14 i trochę zniechęca aktualna cena 200+.Wracając do Jaxona gładki i gęsty splot, bardzo cienka porównując do Pline i PP o podobnych parametrach.No i okrągły przekrój . Ponoć w eksploatacji sprawdza się wyśmienicie, trochę gubi kolor czarna i zielona , fluo trzyma najlepiej.

Ja postanowiłem się skusić,wyjdzie w praniu.

Ok, a oglądałeś jakąś 15lb?

W tych szitowych niszach onieśmiela mnie brak mozliwości wybrania odpowiedniej grubosci - wytrzymałości. Bo co, kupię 8kilo a bedzie mieć 4...

Jak dla mnie - pewnie nei ma za wielu miejsc gdzie plecionki robią, podobnie jak np z hakami muchowymi. Ten sam zakład robi dla x producentów, oni w zasadzie są pakowaczami jedynie.

Chyba zeby brać kilo=funt - wtedy można by coś znaleć, inac zej - zaczynają się od 16kg, ponad 30lbsów :mellow:

@Kuba ale do multika czy stało-szpulowca? Przewinąłem kilka szpulek Jaxona New Concept na multikach w różnych grubościach i moim zdaniem jest za miękka, szczególnie gdy jest mokra, klei się do szpuli i przy rzutach zawraca nawijając się w drugą stronę, splątanie gotowe. Do stało szpulowca również używałem, splot z początku gładki przestaje być gładki po jakimś czasie ale generalnie jest okej, relacja jakości do ceny dobra, uważam że ciężko znaleźć coś przyzwoitego w kolicy 60zł, żadne tam dragony nie mają szans. Pytanie jak się zachowa w słonej wodzie?:D

Myślę że w opcji ekonomicznej warto zastanowić się również nad Varivas Super PE £16 + przesyłka £8.30 (do PL).

https://www.veals.co.uk/acatalog/varivas-super-pe-135m-1666. html

Zamówiłem jedną szpulkę z myślą o multiku, zobaczymy co to robi za tą cenę...

Pozdrawiam

S.

Kuba napisał

Ok, a oglądałeś jakąś 15lb?

W tych szitowych niszach onieśmiela mnie brak mozliwości wybrania odpowiedniej grubosci - wytrzymałości. Bo co, kupię 8kilo a bedzie mieć 4...

Jak dla mnie - pewnie nei ma za wielu miejsc gdzie plecionki robią, podobnie jak np z hakami muchowymi. Ten sam zakład robi dla x producentów, oni w zasadzie są pakowaczami jedynie.

prawdopodobnie jest tak jak piszesz NCL Jaksona jest robiona ponoć w Japonii jak Momoi .

15 LB nie widziałem ale ta 018 jest naprawdę cienka i niech ma z deklarowanej mocy choć połowę. 0,12 mm łowią na południu kraju okonie i pstrągi ,kijami UL i L z pazurkiem , a 0,18 pod zeda też już sprawdzona ,więc ja zaryzykuję ,bo cena niczego sobie na allegro ok 50zł z 100m :D

Karol

Broxx był swego czasu na forum - robiłem spore zamówienie.

Mi on pasuje, podobnie jak myślę że wielu, którzy go kupili przy okazji - wiem to po privach czy mailach z zapytaniem gdzie kupić.

Były głosy krytyczne, nawet bardzo. Stawiające jako wzór do naśladowania PP, co litościwie można tylko pominąć milczeniem. Podobnie PLine, który kupiłem jakiś czas temu - plecionka fajna, jestem z niej zadowolony, ale - miałem dwa razy niemiłą sytuację, gdy na zaczepie plecionka strzeliła mi 2-3 metry od ręki, nie na węźle. Niby nic, ale raz straciłem 30, drugi raz ok 20 metrów. Niefajny zonk, tym bardziej że w obu przypadkach miałem przypon z żyłki 0,40mm, która w teorii ma 9 kilo, a strzeliła plecionka 20lb, w dodatku nie na końcowym odcinku.

Miałem broxxa dwa sezony łowienia. I to łowienia, a nie wyjazdów raz w miesiącu. Zaliczył u mnie sandacze, okonie, bałtyk dwa razy, Wisłę, pstrągi, nawet sumka. W sumie każde łowienie. Dorżnąłem go dopiero tutaj, na oceanie, na skałkach, gdzie łatwo o uszkodzenia, a to bardzo cienka, luźno pleciona i podatna na uszkodzenia linka.

Użytkuję 4kilo - jest super cienka, wytrzymuje, co sprawdzałem w związku z głosami, że wcale nie - ponad deklarowaną wartość, u mnie pękała pod ok 4,3 kilo. I używałem 8 kilo - złego słowa nie mogę powiedzieć i kilka osób mnie w ostatnim czasie wypytywało, czy jeszcze nie mam, bo dostali czy kupili. U mnie warunkiem było użycie właściwego węzła - ja używam węzła na 3 końce i jest ok, jak z każdą plecionką.

A, i jeszcze 15 kilo miałem (mam, tylko nie mam sprzętu tej mocy obecnie) - wszystko ok tylko trochę grubsza niż zwykle, za to cholernie wytrzymała, w sensie po kilku miesiącach nie było śladów użycia po za utratą koloru fluo.

Jak dla mnie - te linki których używałem są super. Można twierdzić że PP jest najlepsze, ja akurat mam słabe doświadczenia z nią. Stren jest dobry, ale cholernie drogi.

Broxx jest i dobry i tani - 250m za ok 18e plus wysyłka. Tyle ze z niemiaszkami dogadać się niezbyt mogę, stąd ten post i szukam jakiejś alternatywy. Jeśli szukasz plecionki 4, 5,5 czy 8 kilo - myślę, ze nie byłbyś niezadowolony. Plus, jak się uda z nimi dogadać, to pewnie wyślą za niewielką kasę, nie sądzę, by wysyłka miała wyjść więcej niż 5e.

Sorry Kubek, że Ci się wcinam w wątek ale troche jako propozycja troche jako zapytanie o zdanie UZYTKOWNIKOW. miał ktoś do czynienia w DAIWA 8braid czy jakos tak? w rekach w sklepie sprawa wrazenie bardzo ok... ale na szpuli tego JESZCZE nie mialem ...

http://www.centrumwedkarstwa.pl/media/products/e69e9dcbfe69d808399a7ebd33bf0c8f/images/thumbnail/large_daiwa-tour-ziel.JPG?updated_at=1311069308

z gory zaznaczam ze jesli ktoś chce miec porownanie do linek zza wielkiej wody to parametry wytrzymalosciowe trza raczej na pol ciachnac...

@Mifek, miałem przez chwilę na multiku Daiwę 8x braid Tournament, kupiłem 0,08 z myślą o ultra castingu. Niestety jest zbyt miękka, przy większej grubości byłaby podejrzewam bardzo dobra, jest śliska, mocna, cienka w porównaniu z konkurencyjnymi, cicha, nic nie szumi ale do UL dla mnie nie specjalnie.