Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Coś mozecie doradzić?Szukam czegoś miedzy 15 a 17lb.Chciałbym, zeby była dość cienka, najchętniej bym broxxa wciągnął, ale dostepu nie mam, a niemiecki ebay mnie odrzuca szwargotaniem.Moze ma szanowne grono jakąś propozycję?Po za PP, Pline, Tuffline, stren, to miałem i wiem czego się spodziewać - dobre plecionki ale sznurki, a mnie potrzeba czegoś cienkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zaprponuję ci ,tylko bez śmiechu Jaxon NCL o,18mm podają że wytrzymałość 20kg Jedenuser mi ją zaproponował ,okazało się że jest w miejscowym sklepie ,więc wykonałem oględziny.Rzekłbym kopara mi opadła ,jakość nieprzeciętna PP wysiada .Nadmieniam, że ostatnio łowiłem Momoi 0,14 i trochę zniechęca aktualna cena 200+.Wracając do Jaxona gładki i gęsty splot, bardzo cienka porównując do Pline i PP o podobnych parametrach.No i okrągły przekrój . Ponoć w eksploatacji sprawdza się wyśmienicie, trochę gubi kolor czarna i zielona , fluo trzyma najlepiej. Ja postanowiłem się skusić,wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Ok, a oglądałeś jakąś 15lb?W tych szitowych niszach onieśmiela mnie brak mozliwości wybrania odpowiedniej grubosci - wytrzymałości. Bo co, kupię 8kilo a bedzie mieć 4...Jak dla mnie - pewnie nei ma za wielu miejsc gdzie plecionki robią, podobnie jak np z hakami muchowymi. Ten sam zakład robi dla x producentów, oni w zasadzie są pakowaczami jedynie.Chyba zeby brać kilo=funt - wtedy można by coś znaleć, inac zej - zaczynają się od 16kg, ponad 30lbsów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 W tych szitowych niszach onieśmiela mnie brak mozliwości wybrania odpowiedniej grubosci - wytrzymałości. Bo co, kupię 8kilo a bedzie mieć 4... a sa jakies marki poza jakimis kosmosami z japoni w cenie kolowrotka za szpulke, ktore tak nie maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 @Kuba ale do multika czy stało-szpulowca? Przewinąłem kilka szpulek Jaxona New Concept na multikach w różnych grubościach i moim zdaniem jest za miękka, szczególnie gdy jest mokra, klei się do szpuli i przy rzutach zawraca nawijając się w drugą stronę, splątanie gotowe. Do stało szpulowca również używałem, splot z początku gładki przestaje być gładki po jakimś czasie ale generalnie jest okej, relacja jakości do ceny dobra, uważam że ciężko znaleźć coś przyzwoitego w kolicy 60zł, żadne tam dragony nie mają szans. Pytanie jak się zachowa w słonej wodzie? Myślę że w opcji ekonomicznej warto zastanowić się również nad Varivas Super PE £16 + przesyłka £8.30 (do PL). https://www.veals.co.uk/acatalog/varivas-super-pe-135m-1666. html Zamówiłem jedną szpulkę z myślą o multiku, zobaczymy co to robi za tą cenę... PozdrawiamS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Pod multi, na słoną wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Z miare tanich i zajebiaszczych linek polecam pletke Mistrall Shiro. Według mnie to właściwości ma te same co PP ale cena o połowe niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Podobno Spiderwire bardzo dobra i cieniutka. mam w planach wziąć szpulkę czerwonej w najbliższym czasie. Szkoda tylko, że nie podają wytrzymałości w funtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Nie nei, ani spider, ani fireline, tego shitu nawet kijem, z daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Co jest nie tak ze Spider? To będę musiał znowu wziąć, PowerPro, echhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Kuba decyduj sie szybko bo też stoje przed tym samym dylematem Juz sam nie wiem na co sie zdecydować <_< Wszelkie spiderki,sraksony,pp i innej masci odpadają.Stern jak najbardziej ok tylko masakrycznie gubi kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 W tym momencie lista wygląda dla mnie tak-broxx 8kilo - miałem 2 sezony, masakrycznie to robi, dla mnie klasa sama w sobie-varivas lub sufix I wszelkie dziwadełka jako 3 wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Sufixa przerabiałem dwa sezony i mam jak najlepsze doświadczenia Ktos używa tego Broxa Gdzie to można dostać i w jakim budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 sufixa do multi? jeszcze powiedzcie, ze performance fuse??????to sie ledwie sprawdzalo w zwyklym kolowrotku...Toszto sztywne jakby w szpikach lezalo 3 dni do wyschniecia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Sufix to tylko do stałej szpulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Kuba napisał Ok, a oglądałeś jakąś 15lb? W tych szitowych niszach onieśmiela mnie brak mozliwości wybrania odpowiedniej grubosci - wytrzymałości. Bo co, kupię 8kilo a bedzie mieć 4... Jak dla mnie - pewnie nei ma za wielu miejsc gdzie plecionki robią, podobnie jak np z hakami muchowymi. Ten sam zakład robi dla x producentów, oni w zasadzie są pakowaczami jedynie. prawdopodobnie jest tak jak piszesz NCL Jaksona jest robiona ponoć w Japonii jak Momoi .15 LB nie widziałem ale ta 018 jest naprawdę cienka i niech ma z deklarowanej mocy choć połowę. 0,12 mm łowią na południu kraju okonie i pstrągi ,kijami UL i L z pazurkiem , a 0,18 pod zeda też już sprawdzona ,więc ja zaryzykuję ,bo cena niczego sobie na allegro ok 50zł z 100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Ten NCL u userów na Multiplikator PL ma pochlebne opinie ,więc może coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Łapałem chwilkę na Jaxona New Concept i raczej ok. Właściciel też nie narzeka. Jednak jest wątek o tej pletce: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=2961& ; Opinie - jak o wszystkim - różne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 KarolBroxx był swego czasu na forum - robiłem spore zamówienie.Mi on pasuje, podobnie jak myślę że wielu, którzy go kupili przy okazji - wiem to po privach czy mailach z zapytaniem gdzie kupić.Były głosy krytyczne, nawet bardzo. Stawiające jako wzór do naśladowania PP, co litościwie można tylko pominąć milczeniem. Podobnie PLine, który kupiłem jakiś czas temu - plecionka fajna, jestem z niej zadowolony, ale - miałem dwa razy niemiłą sytuację, gdy na zaczepie plecionka strzeliła mi 2-3 metry od ręki, nie na węźle. Niby nic, ale raz straciłem 30, drugi raz ok 20 metrów. Niefajny zonk, tym bardziej że w obu przypadkach miałem przypon z żyłki 0,40mm, która w teorii ma 9 kilo, a strzeliła plecionka 20lb, w dodatku nie na końcowym odcinku.Miałem broxxa dwa sezony łowienia. I to łowienia, a nie wyjazdów raz w miesiącu. Zaliczył u mnie sandacze, okonie, bałtyk dwa razy, Wisłę, pstrągi, nawet sumka. W sumie każde łowienie. Dorżnąłem go dopiero tutaj, na oceanie, na skałkach, gdzie łatwo o uszkodzenia, a to bardzo cienka, luźno pleciona i podatna na uszkodzenia linka.Użytkuję 4kilo - jest super cienka, wytrzymuje, co sprawdzałem w związku z głosami, że wcale nie - ponad deklarowaną wartość, u mnie pękała pod ok 4,3 kilo. I używałem 8 kilo - złego słowa nie mogę powiedzieć i kilka osób mnie w ostatnim czasie wypytywało, czy jeszcze nie mam, bo dostali czy kupili. U mnie warunkiem było użycie właściwego węzła - ja używam węzła na 3 końce i jest ok, jak z każdą plecionką.A, i jeszcze 15 kilo miałem (mam, tylko nie mam sprzętu tej mocy obecnie) - wszystko ok tylko trochę grubsza niż zwykle, za to cholernie wytrzymała, w sensie po kilku miesiącach nie było śladów użycia po za utratą koloru fluo.Jak dla mnie - te linki których używałem są super. Można twierdzić że PP jest najlepsze, ja akurat mam słabe doświadczenia z nią. Stren jest dobry, ale cholernie drogi.Broxx jest i dobry i tani - 250m za ok 18e plus wysyłka. Tyle ze z niemiaszkami dogadać się niezbyt mogę, stąd ten post i szukam jakiejś alternatywy. Jeśli szukasz plecionki 4, 5,5 czy 8 kilo - myślę, ze nie byłbyś niezadowolony. Plus, jak się uda z nimi dogadać, to pewnie wyślą za niewielką kasę, nie sądzę, by wysyłka miała wyjść więcej niż 5e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Sorry Kubek, że Ci się wcinam w wątek ale troche jako propozycja troche jako zapytanie o zdanie UZYTKOWNIKOW. miał ktoś do czynienia w DAIWA 8braid czy jakos tak? w rekach w sklepie sprawa wrazenie bardzo ok... ale na szpuli tego JESZCZE nie mialem ... z gory zaznaczam ze jesli ktoś chce miec porownanie do linek zza wielkiej wody to parametry wytrzymalosciowe trza raczej na pol ciachnac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 a stren jest sznurek? ... dla mnie nie jest, ale kazdy ma inna definicje sznurka zobacz sufixa i cortland masterbraid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Stren jest drogiI miewa niespodzianki - ja na 150y szpuli na samym środku miałem coś jak zrolowana pajęczyna - dobre 15-20cm linki rozplecione, pozwijane, pozgrzewane i poszarpane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 a to ces't la pech ... zobacz cortland, dobry produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 @Mifek, miałem przez chwilę na multiku Daiwę 8x braid Tournament, kupiłem 0,08 z myślą o ultra castingu. Niestety jest zbyt miękka, przy większej grubości byłaby podejrzewam bardzo dobra, jest śliska, mocna, cienka w porównaniu z konkurencyjnymi, cicha, nic nie szumi ale do UL dla mnie nie specjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Tutaj było więcej o Daiwie T8: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4953& ;start=80& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi