Skocz do zawartości

Plecionka 15lb

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba jak wiesz sporo łowię :D Przez ostatnich kilka lat przeszło przez moje kołowrotki kilka plecionek. PP używałem kilka dobrych lat, może to bzdura, ale najlepiej sprawdzała mi się ta w kolorze czerwonym. Potem przyszedł czas na Strena, który okazał się kompletną porażką...Straciliśmy przez niego kilka dużych ryb wraz z woblerami. I w końcu dorwałem się do Varivasa.

https://www.veals.co.uk/acatalog/Braid.html

Avani Sea Bass 16 lb, to najlepsza plecionka jaką kiedykolwiek miałem. Kupiłem ją w maju 2011 i do tej pory mam ją na kołowrotku! Podobnej grubości PP wytrzymywało moje łowienie max. 3-4 m-ce. Na innym młynku mam też Varivasa Super PE. Dobry sznurek, ale straszliwie płaski. Używam go na rdzawce.

Od czerwca mam też Sunline'a Super PE 15 lb. Również bardzo dobra linka, ale wyraźnie grubsza niż Avani Sea Bass 16 lb.

Zauwazyliscie to,ze wychodzi iz najtansza linka jest najmocniejsza?

varivas super PE w duzej szpuli ma dla 0.15 (czyli japonoskie #0.8 wg tabelki znalezionej na forum) 9kg

Dla tego samego #0.8 sea bass max power ma 11lbs - czyli jakies 5kg?)

Znowu lbs nie przeliczone na Kg? dla jednej czy wszystkich tych linek?

Co nie zmienia faktu, ze myslalem ze ten seabass duzo drozszy.

Sorry Kubek, że Ci się wcinam w wątek ale troche jako propozycja troche jako zapytanie o zdanie UZYTKOWNIKOW. miał ktoś do czynienia w DAIWA 8braid czy jakos tak? w rekach w sklepie sprawa wrazenie bardzo ok... ale na szpuli tego JESZCZE nie mialem ...

Polecił mi zaprzyjaźniony sprzedawca. Na stałe szpulki nawinąłem 0,12 i 0,20 (podając oznaczenia producenta). Dwudziestka, do cięższego łowienia nie jest jak na razie używana zbyt często więc trudno narzekać ale dwunastkę po 25 -30 godzinach używania zaczęłem odcinać z końca. Strzępi się niemiłosiernie, o trzymaniu jakiejkolwiek wytrzymałości można zapomnieć. Używałem do cięższego pstrągowania, woblery i gumy bez obrotówek, dość dobre przelotki i kołowrotek.

To co nie odcięte i tak rwało się gdzieś w środku...

Swoją drogą, mówiąc o eksperymentowaniu w kierunku tanich i w miarę dobrych, może ktoś coś dobrego napisać o plecionce Dragona (red hot) która według opisu robiona jest przez YGK lub Jaxona AnchorWX8. Jeśli mają choć trochę wspólnego z japońskimi produktami to może warto o nich pomyśleć. Wolałbym się wstrzymać z dalszym ekperymentowaniem w ciemno.

Tomaszek11

Cześć @tpe,

mam pytanie czy łowisz na tego Varivas'a Sea Bass (nie max power) w zielonkawym kolorze, jeśli tak to jak wygląda sprawa tracenia koloru i jego widoczności.

Pozdrawiam,

jacavip

Tak, dokładnie na tego. Max Power (ten biały) jest jeszcze lepszy, ale nie jestem aż tak zdesperowany, żeby wydawać za plecionkę ponad 200 zł...

Mój zielony stracił kolor, ale nie szybciej niż inne plecionki. Tylko warto pamiętać, że u mnie w solance wszystko traci kolory, znacznie szybciej niż w słodkiej wodzie. Druga sprawa to słońce, jak już wyjdzie za tych cholernych chmur, pali niemiłosiernie. Po godzinie w ostrym słońcu mam spalone na czerwono ręce i twarz. Wypalona też jest plecionka...

Druga sprawa to słońce, jak już wyjdzie za tych cholernych chmur, pali niemiłosiernie. Po godzinie w ostrym słońcu mam spalone na czerwono ręce i twarz. Wypalona też jest plecionka...

To prawda, nigdzie się tak nie popaliłem, jak tutaj w słoneczne dni...

To prawda, nigdzie się tak nie popaliłem, jak tutaj w słoneczne dni...

To kwestia wiekszej ilosci UV w sloncu tutaj - kwestia kata pod jakim pada (to obstawiam) albo dziury ozonowej?

W Egipicie na pustyni fotochromy mialem ledwie szare a tutaj robia sie czarne (fotochromy reaguja na UV). ZTCW najczestszy rak w Irlandii to rak skory.

taki maly ot

Nie hałasowała u mnie na alconite'ach.

Jest cienka

Dziwna

Luźny splot, kilka włókien nie zylion jak w innych. Ogólnie - wygląda jakby z super cienkich plecionek zapleciono linkę.

Cienkie sa wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne, podobnie jak 8 kilo - ze względu na budowę. dlatego zawsze używam przyponu żyłkowego, bo na skałkach zostawiałem wszystko.

Cudów nei ma, nie jest to zbawienna recepta, na pewno sa lepsze plecionki, czy varivasy, czy japonskie toi toi. Ta jest dobra i tania, mi pasuje bardziej od kilku amerykańskich.

Cześć @tpe,

mam pytanie czy łowisz na tego Varivas'a Sea Bass (nie max power) w zielonkawym kolorze, jeśli tak to jak wygląda sprawa tracenia koloru i jego widoczności.

Pozdrawiam,

jacavip

Tak, dokładnie na tego. Max Power (ten biały) jest jeszcze lepszy, ale nie jestem aż tak zdesperowany, żeby wydawać za plecionkę ponad 200 zł...

Mój zielony stracił kolor, ale nie szybciej niż inne plecionki. Tylko warto pamiętać, że u mnie w solance wszystko traci kolory, znacznie szybciej niż w słodkiej wodzie. Druga sprawa to słońce, jak już wyjdzie za tych cholernych chmur, pali niemiłosiernie. Po godzinie w ostrym słońcu mam spalone na czerwono ręce i twarz. Wypalona też jest plecionka...

Dzięki za info @tpe, w takim razie zaraz składam zamówienie w tym sklepie do którego link podałeś. Mam nadzieję że dojedzie do mnie w dwa tygodnie bo 14.09 wyjazd do Norwegi i trzeba będzie ją stestować.

pozdrawiam,

jacavip

• 3 tygodnie później...

no niestety cos po drodze na drutach dalo dupy i plecionka broxx nie przyszla 8kg. Wiec szukam od nowa (z jebaju wysylki albo komicznie drogie albo nie ma 8kg) czegos co jest jaskrawe i m 200m+ pry rozsadej srednicy. ma pojsc na super gt rb 2500 lbo slammera 260(lepiej) wyelniajac go calkowicie.

Niedawno robilem proby i kilku miesieczny stren 14lbs wytrzymuje na 100% powyzej 5kg (kolo 6-6.5?) ale i tak po tych kilku miesiacach mam go za malo na szpuli by dobrze rzucicc guma+2-g glowka stad pomysl nawinac wiecej na wiekszy kolowrotek.

Widzial ktos strena zoltego 14lbs w szpulach 125m+ (na jebaju sa, ale 40lbs+ a na stronie strena nei ma zoltego wogole!)

albo inna podobnie dobra linke, ktora nie bedzie drozsza od kolowrotka?

na słoną wodę mogę polecić Sunline Cast Away 8braid (hybrid)

#1.0 ma 15lb i jest bardzo cienka, łowię nią normalne okonie, do okoników mam #0.6 i #0.8 (10 i 12lb)

z tańszych całkiem przyzwoity jest nowy Varivas High Grade PE 4Braid (mam taką #0.8-11,2lb ; #1.5-21,4lb i #2.0-26,1lb) i są w 300m szpulach