Skocz do zawartości

Plecionka 15lb

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wsiem.

Miałem niedawno pletkę Avani Sea Bass Max Power Pe 10lb, używałem jej na morzu do łowienia dorszy. Dla mnie ta pletka to totalne nieporozumienia, nie wiem skąd te zachwyty. Fakt jest cienka i śliska, ale deklarowane 10lb to żart, jak ma ze 3lb na węźle to wsio, no i pęka w baaaardzo nieładny sposób, baaaardzo daleko od węzła (w moim przypadku łacznika bezwęzłowego), jakieś 50m :mellow: Teraz śmigam na Cortland Master Braid, też 10lb, no i ta pletka jest mjód majonez i orzeszki, cienka,okrągła i mocna. Podsumowują, po kontakcie z topową Avani siem wyleczyłem z plecionek Japan.

varivas super PE dotarl.

Pierwsze wrazenia: bardzo jaskrawy (pol roczny strzen jest zolty ten jest oczojebny (jak silk relaxa).

Linka jest bardzo gladka zdazalo sie, ze przy peknieciu widac jakby bialy rdzen (pewnie wlokna tak drobne, ze koloru nie widac).

powinna miec 0,15 i 9kg porownujac do strena 0,18 i 15lb:

srednica na oko bardzo podobna (czyli o wejsciu 270m na szpule shimano 2500 mozna zapomniec, choc teoretyczne na szpuli powinno sie zmiescic 290m 0,18) .

STrena szpulka wchodzila idealnie na styk.Stren polroczny strzela przy okolo 6 (z deklarowanych 6.3) varivas podobnie (przy papierowych 9).

Cena w sumie tez podobna (moze nawet varivas lekko tanszy). varivas wyglada na lepsza linke do gum (miekszy i nie skrobie tak o przelotki).

Generalnie chyba znalazlem alternatywe dla strena (nigdzie go nie ma zoltego w szpulach 100yds+).

Niemniej jednak jak zwykle realna wytrzymalosc linki to jakies 75% tego co na pudelku (na krotkich odcinkach).

A stren pozostaje najlepiej opisana linka z jaka mialem doczynienia.

moze za pare miesiecy napisze cos wiecej.

Jak tak sobie o tym mysle, to moze i to ma jakis sens na takich powiedzmy 100m pewnie plecionki wytrzymaja troszke wiecej...

edit: 270m (no powiedzmy 260 bo na testy poszlo troche) varivasa weszlo na slammera 260 (powinno 250m 0,25 na ten przyklad).

ciekawostka: strena ogryzek przeznaczylem na przypony na morze i wlasnie mialem oproznic stara przyponowke trabucco (ma lekko z 2 lata w moim pudelku, ile od nowosci nie pamietam) i trzyma ona lepiej jak nie jedna nowa plecionka (pisze o 1.45kg a strzelila przy okolo 3lbs czyli 1.3-1.4kg)

Edytowane przez gooral
  • Like 1

Na okonie, klenie i jazie taka wytrzymałość, ale na dorsze :o :o

a no tak :) , mam pletkę Cortlanda 10lb i styka na bałtyckie czipsy, mam też Stren Sonic 10lb zieloną od kilku sezonów na drugiej wędce i też jest jak najbardziej ok, Stren Sonic był moją podstawową plecionką przez kilka lat. Stren ma podobną wytrzmymałość do Cortlanda, ale Cortland jest cieńszy i gładszy, cichszy na przelotkach, Dla mnie pletka 10lb ma wytrzymać 4-5kg na łączniku bezwęzłowym, łachy nie robi, Cortland i Stren mają prawidłowo opisaną wytrzmymałość, Varivas Avani Sea Bas Max Pe nie.

Hej wsiem.

Miałem niedawno pletkę Avani Sea Bass Max Power Pe 10lb, używałem jej na morzu do łowienia dorszy. Dla mnie ta pletka to totalne nieporozumienia, nie wiem skąd te zachwyty. Fakt jest cienka i śliska, ale deklarowane 10lb to żart, jak ma ze 3lb na węźle to wsio, no i pęka w baaaardzo nieładny sposób, baaaardzo daleko od węzła (w moim przypadku łacznika bezwęzłowego), jakieś 50m :mellow: Teraz śmigam na Cortland Master Braid, też 10lb, no i ta pletka jest mjód majonez i orzeszki, cienka,okrągła i mocna. Podsumowują, po kontakcie z topową Avani siem wyleczyłem z plecionek Japan.

Cześć , czy mógłbyś wstawić fotkę tego Twojego varivasa do dupy , nie bardzo mogłem i nie mogę znaleźć w ich ofercie 10lb z asb max power :ph34r:

to ja jeszcze troszke ciekawostke taka napisze - wlasnie dostalem odpowiedz od strena (szukalem u nich czy nie maja gdzies 14lbs w duzych szpulach). Odpisali, ze produkcji zaprzestali i tu ciekawostka - dali mi linka do sklepu z spider wire opisujac, ze mimo to znalezli sklep co ja jeszcze ma....(czyli co to ta sama pletka?)

Cześć , czy mógłbyś wstawić fotkę tego Twojego varivasa do dupy , nie bardzo mogłem i nie mogę znaleźć w ich ofercie 10lb z asb max power :ph34r:

Hej pletkę kupowałem tutaj https://www.veals.co.uk/acatalog/varivas-avani-sea-bass-max-power-pe-956.html w grudniu 2011r, teraz jest nowa wersja 2013:

"Max Power PE has been repackaged for 2013 and the stated breaking strains have been amended. as follows

#1 - Max 20.2lb - Ave. 18.1lb (previously sold as 15lb)

#1.5 - Max 28.6lb - Ave 24.8lb (previously sold as 20lb)

Both these sizes now also come with a small coil of high quality Varivas flourocarbon leader. "

wynika z tego, że wycofali 10lb, jeżeli jeszcze mam pudełko to zerknę czy to było 10 czy 11lb.

• 2 tygodnie później...

to ja jeszcze troszke ciekawostke taka napisze - wlasnie dostalem odpowiedz od strena (szukalem u nich czy nie maja gdzies 14lbs w duzych szpulach). Odpisali, ze produkcji zaprzestali i tu ciekawostka - dali mi linka do sklepu z spider wire opisujac, ze mimo to znalezli sklep co ja jeszcze ma....(czyli co to ta sama pletka?)

Kupowałem ostatnio i Spider i Strena. Szpulka identyczna. Opakowanie tekturowe również. Wygladały jakby z tej samej fabryki były.

mam maly update odnosnie varivasa - tak tracacej kolor plecionki nie widzialem w zyciu (a lowilem plecionka z lidla nawet).

plecionka nowa (dokladnie plecionka po dluzszym rzucie ukazujacym nie uzywany wczesniej kawalek):

Photo0020.jpg

Plecionka "stara" (uzyta w sumie do okolo3-5h lowienia na gumy na glowkach okolo 10g w jeziorze i lekko zabarwionej wodzie w rzece (woda wyzsza o okolo 50cm)

Przy czym w rzece przez doslownie kilka rzutow (plecionka generalnie byla 3ci raz nad woda, ale 1szy raz po splataniu odcialem caly uzywany fragment, drugi raz kilka godzin po smierci exage i moze z 1h zanim wpadlem zrobic fote - kolor stracila juz wczesniej): "luzem|" wyglada na jeszcze jasniejsza - mysle sobie, ze troszke wyglada na zolta tylko dla tego, ze pod spodem jest swierza...

Photo0019.jpg

a tutaj 6 miesieczny stren (uzywany takze w morzu kilka razy): wyglada jak w dni zakupu niemal.

Photo0021.jpg

mam maly update odnosnie varivasa - tak tracacej kolor plecionki nie widzialem w zyciu (a lowilem plecionka z lidla nawet).

plecionka nowa (dokladnie plecionka po dluzszym rzucie ukazujacym nie uzywany wczesniej kawalek):

Photo0020.jpg

Plecionka "stara" (uzyta w sumie do okolo3-5h lowienia na gumy na glowkach okolo 10g w jeziorze i lekko zabarwionej wodzie w rzece (woda wyzsza o okolo 50cm)

Przy czym w rzece przez doslownie kilka rzutow (plecionka generalnie byla 3ci raz nad woda, ale 1szy raz po splataniu odcialem caly uzywany fragment, drugi raz kilka godzin po smierci exage i moze z 1h zanim wpadlem zrobic fote - kolor stracila juz wczesniej): "luzem|" wyglada na jeszcze jasniejsza - mysle sobie, ze troszke wyglada na zolta tylko dla tego, ze pod spodem jest swierza...

Photo0019.jpg

a tutaj 6 miesieczny stren (uzywany takze w morzu kilka razy): wyglada jak w dni zakupu niemal.

Photo0021.jpg

Nie wiem jakiego Varivasa kupiłeś, ja w Norwegii testowałem przez tydzień Avani Sea Bass 16lb (jaskrawa zieleń) i owszem wyblakła trochę ale nie aż tak.

Pozdrawiam,

jacavip

Gooral, ale ta super PE to plecionka budżetowa, płaska jak tasiemka. 20 lb mam na pollacki (ciemno zieloną), super trzyma wytrzymałość, kolor też nie schodzi za bardzo.

ale ja nie narzekam, ze sie nie nie da ciagnac samochodu ani nic z tych rzeczy, ja tylko podtrzymuje moja dotychczasowa teze, ze stren jest najlepsza pletka na rynku w stosunku do ceny i tego co pisze na pudelku.

Ja rozumiem strate koloru po miesiacu w oceanie, albo lowiac w takiej powodziowej Wisle czy cos... Ale ja ja uzywalem kilka godzin na jeziorku w srodku lasu, bez zaczepu bez holi po karczach etc. (woda zimna wszystkie szczupaki leza na dnie i trzeba im w pionie po nosie grac zanim wezma...). i moze z 1h na ree (tez czysta woda).

Tak mi sie nie odbarwiala ani linka surecatch, ani stren, ani power pro, ani sufix, z takich nietypowych kolorow tylko penn international tracil kolor szybko (no, ale kupilem go na ebro a nie do jigowania gumkami ;), ale nawet on zachowal resztki koloru - a ten varivas jest normalnie bialy....

PS w trakcie lowienia w okolicach przelotek mozna na wedce zobaczyc taki delikatny "meszek zolty" to albo farma z woda chlapie albo sie sciera kolor...

Lowilem na 2 niemal nowe wedki (jedna uzywam tylko do gum a druga tylko na kajak) wiec uszkodzone przelotki chyba tez nie wchodza w gre...

Ja tylko pisze - mi tam na kolorze jakos kosmicznie nie zalezy, ale jak ktos w pl by taka kupil nie wiem do lowienia sandaczy wieczorem czy cos i bardzo mu zalezalo na jaskrawosci to ta linke odradzam z cala stanowczoscia.

Nie do konca wiem jak teraz jest w pl, ale jakbym kupil plecionke za tygodniowa wyplate (tyle zarabialem w ostatniej pracy w pl 8 lat temu) i by mi taki numer wywinela to bym chyba zagryzl sprzedawce..

no ja teraz lowilem w czystej wodzie jeziorka w dzien to mi nie przeszkadzalo (dowolny kolor by dal rade), ale czasami jak jest ciemniej albo bardzo pochmurno a okonki biora bardzo niemrawo to przydaje sie widziec linke. A pozatym najzwyczajniej nie lubie byc robiony w to co kon ma pod brzuchem ;)

Jak na kolowrotku pisze SW to bym chcial by byl SW (Kuby spro), jak plecionka ma jakis tam kolor to chcialbym by zostala w takim kolorze,

Im dluzej my (jako konsumenci) sie zgadzamy na takie odlazace platami fabry z przynet i odbarwiajace sie linki itp tym wiecej sobie firmy pozwalaja...

jakby linka byla biala od nowosci to bylby spokoj... jakbys kupil czerwony samochod i po tygodniu by sie okazal bialy a do tego zardzewialy to co? "fiesta to niski model - co sie pan spodziewal?" ;)

W imie tego slogany Kuba nie powinien odsylac s-pro do sklepu - w sumie to nie stella to co sie spodziewal?

pozatym "niski model" to jest plecionka z lidla za 15 euro za kilkaset metrow (300-400?) a nie produkt japonski niby dobrej firmy za 50 euro.

Spróbuj Tuffline

Ja musiałem zwinać broxxa, bo nocą rozplątanie brody na tak cienkie plecionce bez porwania włókien to neimożliwosć.

Nawinąłem starego wysłuzonego tuffline'a 15lb zielonego. Jest trochę gruby, ale nei do zajechania. Kupiłem go w 2008, od tego czasu część na pstrągach, jak zajechałem broxxa to na oceanie, teraz z powrotem - i naprawde daje radę. W relacji cena/właściwości użytkowe/długowieczność - jest bardzo dobrze.

Napisalem do sklepu i obiecali wyslac druga szpulke na wymiane.

Jak obiecali tak zrobili. Dostalem druga szpulke (z darmowa wysylka!!) i powiedzieli bym ze stara zrobil co chcial.

Przewine nowa na kolowrotek i bede dawal znac czy jest lepsza czy nie.

Edytowane przez gooral

• 6 miesięcy temu...

pod koniec marca zdawalo mi sie, ze znaczaco zaczela spadac jej moc wiec przewinalem ja tyl na przod tuz przed wyjazdem na ebro. Na nowym odcinku lowilem moze kilka h w hiszpanii i kilkanascie godzin tutaj. znowu mi sie cos slaba zaczela wydawac. Nie udalo mi sie w 10 probach uzyskac wyniku powyzej 4kg. Masakra absolutnie nie polecam (chyba, ze do jakiegos UL). Chyba wykupie caly zapas strena w lokalnym wedkarskim (ten nowy niebieski to jakies nieporozumienie sztywny jak diabli) poki jeszcze maja....