Skocz do zawartości

Plecionka 15lb

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

varivas poszedl do okoniowki (bo jest troche mocniejszy od pp0.06...). kupilem strena o wytrzymalosci deklarowanej 6.8kg i na dzien dobry wytrzymuje 6kg+ (nie dosyc, ze lepiej opisany od varivasa to jeszcze mocniejszy). jak dla mnie temat japonskich plecionkek uwazam za zamkniety (po surecatch'u i varivasie bo daiwy tournamenta chyba w jap nie robia).

• 1 miesiąc temu...

no problem tylko taki, ze nie ma juz w sprzedazy szpulem 100m+ (jak z brzegu rzucam pilkerem +-30g ze skalki i do tego robi sie balon linki jak wieje z boku to juz widac podklad po urwaniu kilku m... ;( wlasnie dlatego kupilem SW bo byla w 2xdluzsza...)

Edytowane przez gooral

Na ten sezon, oprócz Sunline'a, kupiłem tego Tuf Line'a. Cena śmieszna, a plecionka bardzo w porządku. Po kilku tygodniach intensywnego użytkowania lekko zszedł niebieski kolorek na ostatnim metrze. Nigdy się nie splątała, świetnie układa się na szpuli młynka, nawet przy wietrze w pysk. Chyba troszeczkę bardziej szumi na przelotkach podczas siłowych rzutów niż linki japońskie.

http://www.ebay.com/itm/Tuf-Line-XP-Braided-Spectra-Line-Tuff-15lb-150yds-Blue-/130848353178?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e772b6b9a

jeszcze sprawdze bastion ostatniej nadzieji co do strena na szpulach 300yds - jak nie beda mieli to chyba tego tufa zaryzykuje albo daiwe tournament (wersja 51 czy 55lbs to najmocniejsza linka nie wygladajaca jak sznurek do prania plecionka jaka mialem - jest kilka mocniejszych, ale sa sporo grubsze.) tylko jej zas nie ma zoltej...

• 1 miesiąc temu...

Gooral koniecznie sprawdź jeszcze Cortland Master Braid tak jak pisał Pitt, moim zdaniem trochę mniej sztywna od Strena Sonic (co dla mnie jest wadą), ale cieńsza i gładsza, moc ta sama. Mam też nowego Berkley'a Exceed 0,10, bardzo mocna pletka i sztywna jak drut, cieniutka, so far so good jak mawiają francuzi :) , deczunio siem odbarwia. Jeżeli ten nowy Berkley będzie długo trzymał parametry to mam następcę Strena.

p.s. Stary dobry Strenik nadal obecny na Ebay UK:

http://www.ebay.co.uk/itm/STREN-SONIC-FISHING-BRAID-Hi-Vis-Yellow-300-yards-10lb-only-left-THIS-IS-LAST-/360681320994?pt=UK_SportsLeisure_Fishing_Line_JN&var=&hash=item53fa483222 cena miodna :)

Najlepsza plecionka na jaką łowiłem (nie licząc dawnej PP) to Power Strike - i dość mam kombinowania z innymi. Puchnie bardzo, nie wiem czy nie bardziej niż inne; ale poza tym ja nie odnotowałem wad. Mam doświadczenie z dwiema: 10lb i 20lb, z których ta pierwsza to chyba 15lb, tylko źle opisana. Nowa 20lb wytrzymuje co najmniej 8.5kg, a ta opisana jako 10lb - 7.5kg. Łowiąc na płytkiej wodzie i dużych odległościach, gdy szoruje po dnie, wystarczy ucinać około pół metra tygodniowo, by zachowała moc. I jeszcze jedno: jest pierwszą plecionką z używanych przeze mnie, która nie marznie zimą. W zeszłym roku jak zwykle łowiłem gdy zamarzały przelotki, a na niej nie było ani jednej grudki lodu. Polecam!