Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 HejPowiedzcie - dało by to radę?Na ebayu można sporo kupić jako ładowarki do smartphone'ów, lapków etc, zastanawiam sie czy by nie dało rady zasilić echo i ładować baterie tegoż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dałoby radę, ale musisz mieć 2 rzeczy. Dużo kasy i dużą powierzchnię. Oczywiście słońce i czas też jest potrzebne, ale jest za darmo ;>IMVHO ma to sens w kabinówkach, gdzie łódka sobie stoi tydzień i się ładuje, bo jakbym miał nosić te panele to szybko kupiłbym większy aku do echa albo zestaw do silnika z reglerem ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 No wąłśnie - pytanie o powierzchnię?To co sprzedają, ma coś jak a4 w najlepszym wypadku, ponoć ładuje baterie w lapku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 witam!zapytaj @pike z sąsiedniego forum. on używa baterii słonecznej do zasilania echa na łodzi.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dzięki za cynk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki72 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Pewnie ze dziala zarowno do echo jak i do trolling motoru. Wszystko zalezy od mocy b. slonecznej. U mnie dziala to tak ze sloneczna mam podpieta do akumulatora a z niego juz na trola i echo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jaką masz panel ? Chodzi mi o rozmiar, moc i wagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 witam!zapytaj @pike z sąsiedniego forum. on używa baterii słonecznej do zasilania echa na łodzi.pozdrówka i daj znac jak sie czegos dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Pike odpisał wszystko dokładnieStare echo, jak np mój eagle - działa na samym panelu, nie potrzebuje baterii.Do nowych bateria potrzebna, ale są skoki napięcie bo bateria plus słonce/chmurka, że lepiej miec 2 baterie - jedną ładować,d rugiej używać, a najlepszym rozwiązaniem duży silnik i duze aku - ładowane z silnika i wszyscy hepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 no, ale to muszisz miec silnik z wyjsciem 12v. mysle, ze moze jakis prosty uklad - maly aku duzy kondensator by zalatwil sprawe skokow napiecia? ps w irlandii to zamiast slonecznego lepiej wiatrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ja myślę, ze jak podepnę echo i bateryjkę 7Ah to będzie ok i robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 zwykle cz-b echo na 7Ah bedzie chodzic sto lat. Widzialem gdzies patenty z koszykami na baterie (za stronie o bellyboatach chyba) - pozwala to zaoszczedzic miejsca i ciezaru. Ja chyba do kajaka nie bede echa koniec koncow kupowal, chyba, ze dorwe jakies ultratanie (30-50 euro). Kajak by sie nadawal na wieksze wody to wydatki na ktore mnie nei stac (stery cuda winki) i do teg neiuzasadnione bo mam lodz. Kajak u mnie pozostaje desantowy i to glownie na jeziorka wielkosci kaluzy echo wiec malo przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 sto lat to 2 wyjazdy po kilka h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 no co ty masz chyba zepsuty aku albo nie masz zwyklego echa (np cuda 300) kolega ma 7Ah w cowerze i mowi, ze laduje co miesiac. w specyfikacji ma 170mA pobor bez swiatla (po co w cz-b podswietlanie w dzien?) to powinno dac dobre 40h pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Teoria teorią. A życie sobie U mnie akku 7Ah wystarcza od 2 dni. Najszybciej skończył się na morzu, duża głębokość (a może i ilosść zawiesiny w wodzie) chyba ma wpływ na pobierany prąd. Humminbird 717. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Teoria teorią. A życie sobie U mnie akku 7Ah wystarcza od 2 dni. Najszybciej skończył się na morzu, duża głębokość (a może i ilosść zawiesiny w wodzie) chyba ma wpływ na pobierany prąd. Humminbird 717. W mysl tego co piszesz to zarowka powinna brac mniej pradu w dzien a wiecej w nocy. Inna sprawa, ze aku nie wolno rozladowac do konca a im bardziej rozladowany tym wiekszy prad ciagnie. W moim przypadku 597cihddi producent pisze o poborach rzedu 600mA a jak mierzylem to wychodzilo blizej 400 (nie pamietam dokladnie) po podlaczeniu NOWEJ baterii 2xAh wyciagnalem lekko bodaj z 80% teoretycznych osiagow (nigdy nie cisnalem na maxa bo bodaj 2-3 dni i tak mi wystarczaly). Wydaje mi sie (to bylo dawno), ze moja cuda na 8 paluszkach lekko ciagnela 8-10h (paluszki okolo 2Ah) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 W mysl tego co piszesz to zarowka powinna brac mniej pradu w dzien a wiecej w nocy. Skąd ten pomysł ? Jeśli już chcesz brać żarówkę to żarówka więcej prądu zużyje do ogrzania pomieszczenia w zimie niż w lecie.Po prostu z moich obserwacji wynika że echosonda zmienia siłę sygnału w zależności od warunków, a to wpływa na zużycie prądu.Nie mam możliwości sprawdzenia tego miernikiem bo w około wszystkie bajora mają po kilka metrów głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 mozna jeszcze dodac sprawnosc calego ogniwa w dni letnie oraz zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Po prostu z moich obserwacji wynika że echosonda zmienia siłę sygnału w zależności od warunków, a to wpływa na zużycie prądu.Nie mam możliwości sprawdzenia tego miernikiem bo w około wszystkie bajora mają po kilka metrów głębokości sprobuje to zrobic przy najblizszej okazji 0 zmierze prad na ladzie w wodzie slodkiej i slonej - akurat mam rzut beretem do morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 wczoraj i dzisiaj troszke poplywalem to sie pobawilem i:echo na sucho bez wody 750mA, W jeziorze 790mA w morzu 810mA i 740mA w drugim pomiarze.Bateria byla juz slaba we wszystkich przypadkach odczyt napiecia z echosondy do 10.8/10.9v Podejrzewam, ze przy wachaniach napiecia z aku, slabym kontakcie kabli od miernika etc (amperomierz wpinalem zamiast bezpiecznika a ten mam pod lawka na srodku lodzi a echo na koncu - ledwie rekami siegalem by wlaczyc/fote zrobic wyswietlaczy). MZ z grubsza identyczne pomiary bo rozrzut pewnie spowodowany kiepskim warsztatem pomiarowym etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Jakie głębokości wody były przy pomiarach, bo znikoma różnica w mocy mnie zaskoczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Jakie głębokości wody były przy pomiarach, bo znikoma różnica w mocy mnie zaskoczyła bez wody tyle co z przyczepy do asfaltu - moze z metr?na slodkiej wodzie plytko (przy brzegu probowalem tez pewnie kolo metra)w morzu okolo 10m.Pokasowalem fotki z komorki wiec daje dane na oko.bateria byla rozladowana i do tego chyba styk kiepski co prawdopodobnie zwiekszylo pobor (sonda pokazywala napiecia w okolicach11v ZTCP - chyba napisalem w poprzednim poscie).ZTCP jak mierzylem na swiezo naladowanej baterii to pobor bez wody byl w okolicach 400-500mA (nizszy niz podaje producent - gdzies to w jakims watku na forum pisalem).Wlasnie naladowalem baterie i jade na solanke nie wiem czy bede plywal bo wiatr chyba za duzy - jak bede to zmierze jeszcze raz. no to po podladowaniu baterii (czasu nie styklo na pelne ladowanie) na slonej wodzie (glebokosc 10-13m) echo pokazuje napiecie rzedu 11,3V 780mA pokazuje amperomierz. Calkiem podobnie do poprzedniego pomiaru. jak bede na slodkiej wodzie jeszcze raz to porownam i porownam tez jutro przed wodowaniem lodki na sucho.Ps tak czy tak chyba bede musial wymienic mocowanie bezpiecznika bo mam wrazenie, ze sie tam robia jakies niepotrzebne straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba Standera
Hej
Powiedzcie - dało by to radę?
Na ebayu można sporo kupić jako ładowarki do smartphone'ów, lapków etc, zastanawiam sie czy by nie dało rady zasilić echo i ładować baterie tegoż?
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi