Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

Dear Sir.

I hope you are well.

Thank you very much for the order.

This reel is new product of this year.

The debut schedule : Mid-End of March.

NEW STELLA series is very popular and many reservations have already been filled.

So, the reservation frame of first production may be already fully booked.

Only after debut will the amount of hits for the first production be announced by SHIMANO.

We plan to give priority to customers who have completed payment and send them from the first production (or Next production).

Could you make a prepayment in order to secure from the early production schedule ?

(We make your reservation frame after we receive your payment.)

Thank you for your kindly cooperation.

* Production may be delayed due to the effects of the coronavirus.

Please note in advance.

--- * --- * --- * ---* --- * --- * --- * --- * --- * ---

Shipping schedule : Mid-End of March or later.

We will give your tracking number after shipping.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Slow motion  :lol:

Rozbawił mnie do łez film reklamowy na którym dwóch samurajów ma pełen wzwód na widok super wolnej oscylacji  :doh:.

Rozwiązanie z przed dwóch dekad :clappinghands:.

Krok w tył, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, mnie się to rozwiązanie podoba i cieszę się że do tego wrócili. 

Slow motion :lol:

Rozbawił mnie do łez film reklamowy na którym dwóch samurajów ma pełen wzwód na widok super wolnej oscylacji :doh:.

Rozwiązanie z przed dwóch dekad :clappinghands:.

Krok w tył, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, mnie się to rozwiązanie podoba i cieszę się że do tego wrócili.

Ta wolna oscylacja faktycznie taka dobra i robi różnicę? ????Cienką linka nie będzie się zakleszczac?

Wielu fachowców stawia tezę, ze jednak będzie się zakleszczać. Czas pokaże kto ma racje. W końcu kiedyś wprowadzili krzyżowy nawój chcąc uniknąć zakleszczenia. Oby powrót do koncepcji starego rozwiązania nie okazał się strzałem w kolano.

• Like 3

Info ze strony producenta w linku ponizej. Teoretycznie super wolna oscylacja to wiecej zwojów dostepnych po rzucie, na pierwszej warstwie linki na szpuli. Czyli lżej wystartować. W kolowrotkach typowo dystansowych to bardziej widoczne https://fish.shimano-eu.com/content/fish/eu/pl/pl/homepage/News/slow-oscillation.html

Moim zdaniem jesli linka zostala prawidłowo ciasno (nie zbyt luzno) pierwszy raz nawineta na szpule, to zakleszczenie to moze byc efekt zabetonowanego hamulca i mocnego zaciecia, po poprzednim nawnieciu zbyt luzno linki (np. po urwaniu przynety, zwijanie luznej linki).

Jest jeszcze mozliwosc na zakleszczenke linki przez szapranie zaczepow z kolowrotka...

• Like 1

Odnośnie tego co pisze producent. To ciekawy jestem kto po przejsciu z Tp 15 na tp20 zauważyl zwiększenie dystansu rzutów, bo producent jednoznacznie zauważyl że wyższa szpula zwiększyła długość rzutow. :)

Tyle o pisaniu producenta. Muszą coś pisać...

Także chyba nie ma co liczyć na jakieś tam poprawy po takiej czy innej prędkości posuwu szpulki.

No poza wzwodem u niektórych samurajów.

:)

Lekkie rozczarowanie budzi fakt, że nikt nie komentuje rewolucyjnej pletewki na ramieniu rolki kabłąka ? :)

Nie wiem jak u Was wypadła w dotychczasowych zastosowaniach fj, ale u mnie na tyle przyjemnie, że zakupu tej fk na razie wogole nie biorę pod uwagę :)

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Nie tylko spowolniony posuw, płetewka i rant szpuli.

Ciekawie jest w środku :-) 

Różne sprężynki, których nie widziałem jak do tej pory w żadnym młynku. Chyba... gumowe oringi na kole przekładni! zamiast podkładek. Podkładka jest tylko między budą a łożyskiem.

Trafiłem na schemat ale teraz za hu... nie mogę go znaleźć żeby tu wkleić.

• Like 1

Nie tylko spowolniony posuw, płetewka i rant szpuli.

Ciekawie jest w środku :-)

Różne sprężynki, których nie widziałem jak do tej pory w żadnym młynku. Chyba... gumowe oringi na kole przekładni! zamiast podkładek. Podkładka jest tylko między budą a łożyskiem.

Trafiłem na schemat ale teraz za hu... nie mogę go znaleźć żeby tu wkleić.

Przemku aż tak źle? Ciekawe co ruskie powiedzą jak rozkręcą????????

Jeśli tak, to powstaje pytanie, jak będzie z trwałością tych gumek. Początkowy entuzjazm z cichej pracy może ustąpić, jak to cholerstwo zacznie parcieć czy kleić się. NIe wiem, czy tak będzie, ale już kiedyś to przerabialiśmy: ze 20 lat temu pierwsze rozwiązanie pierścieni blokujących cofanie się rotora przy otwartym kabłąku (te gładkie) nie sprawdziło się. po paru latach wyciągały się te gumy, rwały i właziły pod rotor. Podobnie padały uszczelki korpusu w SW. Może tym razem będzie inne tworzywo. Z materiałem knobów (lepkie obrzydlistwo w okolicach 2002-2008) dało się jednak coś poprawić, nie do końca, ale zawsze.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 2

Jeśli tak, to powstaje pytanie, jak będzie z trwałością tych gumek. Początkowy entuzjazm z cichej pracy może ustąpić, jak to cholerstwo zacznie parcieć czy kleić się. NIe wiem, czy tak będzie, ale już kiedyś to przerabialiśmy: ze 20 lat temu pierwsze rozwiązanie pierścieni blokujących cofanie się rotora przy otwartym kabłąku (te gładkie) nie sprawdziło się. po paru latach wyciągały się te gumy, rwały i właziły pod rotor. Podobnie padały uszczelki korpusu w SW. Może tym razem będzie inne tworzywo. Z materiałem knobów (lepkie obrzydlistwo w okolicach 2002-2008) dało się jednak coś poprawić, nie do końca, ale zawsze.

W TP 15 jest oring na pinionie i jakoś nie było nic słychać żeby komuś pękł czy sparciał a jest cały czas upaprany w smarze. 7 lat więc już by było coś słychać.