guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Współcześnie, nie istnieje coś takiego jak rozmiar 3000, rozmiar 2500 nie jest predysponowany do współpracy z uncjowym kijem, który z zasady lepiej sparować z rozmiarem 4000 lub hybrydą 3000MHG. Stellę można zniszczyć jak każdy inny kołowrotek i dobór wielkości przekładni do obciążeń jest również uniwersalny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 To właśnie hybryda jest rozmiarem 3000, który skazany został na wieczne i namietne mylenie z c3000.Swoją drogą chyba brak jakiejkolwiek nadziei by ludzie w końcu pojęli, że to zupełnie różne rozmiary???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Sposoby opisania tego samego zagadnienia Adaś Niezgódka - humanista z odrobiną poczucia humoruGuciolucky - pragmatyczny neurochirurg Saitt - urzędnik państwowyWszyscy potwierdzamy oczywistą oczywistość, nie dla wszystkich jednak oczywistą Powiedzcie mi natomiast, jak wam się podoba element o numerze 82 ze schematu poniżej ? Edytowane 29 Marca 2022 przez Adaś Niezgódka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Panowie - wyraziłem się nie w pełni precyzyjnie za co przepraszam. Zakupiłem model C3000 - zdaje sobie sprawę, że to tak naprawdę rozmiar 2500 z głębszą szpulką. Mam do „obsadzenia” kijki do 15 gram i wspomniane do 25 i do 28 gram. Młynki pod to zadanie to Stellka FK C3000 i Luvias Airity LT 3000. W domyśle chciałem Stellkę sparować z kijkami mocniejszymi - górna granica to będzie łączna masa przynęty. W większości przypadków na powyższych kijkach stosuję gramatury 10-15 max 20 gram. Gumki smukłe - nie stawiające dużego oporu w wodzie. Daiwa w rozmiarze 3000 zdaje się mieć mocniejsze młynki niż analogiczny rozmiar Shimano więc może Luvias byłby lepszym wyborem pod te mocniejsze patyki. Chciałem poznać opinię osób, które mają już doświadczenia z poprzednich generacji – ot dlatego takie zapytanie. Kołoworotka jeszcze żadnego mi się nie „udało zajechać” – podbijam w 90% z kija – nie z korby – ale taka rozkminka mnie dopadła, jaki byłby najlepszy wybór pod opisane zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Generalnie, do opadingu lepsza jest Daiwa a najlepsza w tym wypadku jest certate LT 3000D. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Panowie - wyraziłem się nie w pełni precyzyjnie za co przepraszam. Zakupiłem model C3000 - zdaje sobie sprawę, że to tak naprawdę rozmiar 2500 z głębszą szpulką. Mam do „obsadzenia” kijki do 15 gram i wspomniane do 25 i do 28 gram. Młynki pod to zadanie to Stellka FK C3000 i Luvias Airity LT 3000. W domyśle chciałem Stellkę sparować z kijkami mocniejszymi - górna granica to będzie łączna masa przynęty. W większości przypadków na powyższych kijkach stosuję gramatury 10-15 max 20 gram. Gumki smukłe - nie stawiające dużego oporu w wodzie. Daiwa w rozmiarze 3000 zdaje się mieć mocniejsze młynki niż analogiczny rozmiar Shimano więc może Luvias byłby lepszym wyborem pod te mocniejsze patyki.Chciałem poznać opinię osób, które mają już doświadczenia z poprzednich generacji – ot dlatego takie zapytanie.Kołoworotka jeszcze żadnego mi się nie „udało zajechać” – podbijam w 90% z kija – nie z korby – ale taka rozkminka mnie dopadła, jaki byłby najlepszy wybór pod opisane zastosowanie.Ja bym zaproponował Certate 3000D [emoji6] ewentualnie hybrydę od Shimano pod tyle kije 28g.Ale akurat nie masz ich w arsenale. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Panowie - wyraziłem się nie w pełni precyzyjnie za co przepraszam. Zakupiłem model C3000 - zdaje sobie sprawę, że to tak naprawdę rozmiar 2500 z głębszą szpulką. Mam do „obsadzenia” kijki do 15 gram i wspomniane do 25 i do 28 gram. Młynki pod to zadanie to Stellka FK C3000 i Luvias Airity LT 3000. W domyśle chciałem Stellkę sparować z kijkami mocniejszymi - górna granica to będzie łączna masa przynęty. W większości przypadków na powyższych kijkach stosuję gramatury 10-15 max 20 gram. Gumki smukłe - nie stawiające dużego oporu w wodzie. Daiwa w rozmiarze 3000 zdaje się mieć mocniejsze młynki niż analogiczny rozmiar Shimano więc może Luvias byłby lepszym wyborem pod te mocniejsze patyki.Chciałem poznać opinię osób, które mają już doświadczenia z poprzednich generacji – ot dlatego takie zapytanie.Kołoworotka jeszcze żadnego mi się nie „udało zajechać” – podbijam w 90% z kija – nie z korby – ale taka rozkminka mnie dopadła, jaki byłby najlepszy wybór pod opisane zastosowanie.Obsadź luviasa do kijka do 25g a stelke c3000 do 15g ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Panowie - wyraziłem się nie w pełni precyzyjnie za co przepraszam. Zakupiłem model C3000 - zdaje sobie sprawę, że to tak naprawdę rozmiar 2500 z głębszą szpulką. Mam do „obsadzenia” kijki do 15 gram i wspomniane do 25 i do 28 gram. Młynki pod to zadanie to Stellka FK C3000 i Luvias Airity LT 3000. W domyśle chciałem Stellkę sparować z kijkami mocniejszymi - górna granica to będzie łączna masa przynęty. W większości przypadków na powyższych kijkach stosuję gramatury 10-15 max 20 gram. Gumki smukłe - nie stawiające dużego oporu w wodzie. Daiwa w rozmiarze 3000 zdaje się mieć mocniejsze młynki niż analogiczny rozmiar Shimano więc może Luvias byłby lepszym wyborem pod te mocniejsze patyki.Chciałem poznać opinię osób, które mają już doświadczenia z poprzednich generacji – ot dlatego takie zapytanie.Kołoworotka jeszcze żadnego mi się nie „udało zajechać” – podbijam w 90% z kija – nie z korby – ale taka rozkminka mnie dopadła, jaki byłby najlepszy wybór pod opisane zastosowanie. Kij do 15g - 2500/c3000, kij do 28g hybryda 3000 lub 4000 i będziesz zadowolony.Co do rozmiarów 3000/4000 to sprawdź rozmiar przelotki startowej, jeśli pierścień ma niewielką średnicę to bież hybrydę, jeśli zaś średnica jest spora to 4000 będzie ok.Dobrym rozwiązaniem jest też proponowana przez kolegę Guciolucky, Certate 3000D. Edytowane 29 Marca 2022 przez Adaś Niezgódka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Trzeba pamiętać, że przekładnia, w hybrydzie Shimano, dostępna jest tylko w wersji HG co, moim zdaniem, średnio predysponuje do opadu. Dużo łowię hybrydami i bardzo je lubię, do opadu polecam hybrydę Daiwa a na bolki hybrydę od Shimano i nie dlatego żebym lubił metody szybkościowe, chodzi mi tylko o komfort. Sprężynka o której było już wcześniej... sprężynka jak sprężynka są niezniszczalne i są pękające a jaka jest konkretnie ta w stelli? Kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Nie wiem czy już było...fajne rozwiązanie to wysprzęglik napędu, podczas uderzenia szpulą. Kołowrotek upadający na szpulę jest zabezpieczony przed uszkodzeniem napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Owe zabezpieczenie działa tylko gdy szpula zacznie opadać. Znając różne głupie pomysły ludzi będzie to najczęściej psujący się element. Bo poza napierdzielaniem korbką w fotelu będą jeszcze się bawić we wciskanie szpulki. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Nie zastanawiałem się jeszcze nad mechanizmem tego "systemu", czy jest to związane ze "sprężynką"? Oglądając film, nie bardzo rozumiem jej funkcję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Wałek worm jest okrągły na połączeniu z kółkiem posuwu a nie jak poprzednio kółko było osadzone na kwadracie. Sprężynka zaciśnięta na wałku. Podczas uderzenia/ nacisku sprężynka rozłączy kółko posuwu z wałkiem worm. Tam są jeszcze jakieś gumki trzymające tą sprężynkę.Coś ala zaciskanie/ zwijanie sprężynki.No i jeszcze jedna nowinka. Chyba gumki po obu stronach koła przekładni czyli luzu nawet grama.Ps. Gdybam sobie bo jeszcze nie miałem przyjemności jej spenetrować :-) Edytowane 29 Marca 2022 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Ciekawe jaka bedzie zywotnosc sprezyki / gumek. Sprezynki & gumek...Dozyjemy - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Ciekawe jaka bedzie zywotnosc sprezyki / gumek. Sprezynki & gumek...Dozyjemy - zobaczymy.To samo miałem zapytać???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Teoretycznie to sprężynka może nigdy nie zostać użyta, sensu stricte... Jeśli gumki będą od Eheima to też mogą być wieczne Edytowane 29 Marca 2022 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Nie wiem czy już było...fajne rozwiązanie to wysprzęglik napędu, podczas uderzenia szpulą. Kołowrotek upadający na szpulę jest zabezpieczony przed uszkodzeniem napędu.Teoretycznie Tak Edytowane 29 Marca 2022 przez Siwy gołąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Jeżeli nie będzie głupich zabaw z wciskaniem szpuli to raczej nie powinno być problemu bo sama z siebie sprężynka chyba nie pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Teoretycznie to sprężynka może nigdy nie zostać użyta, sensu stricte... Jeśli gumki będą od Eheima to też mogą być wieczneGumki od Eheima , znaczy się akwarysta .Faktycznie w moim Classic 2217 trzymają się doskonale przez wiele lat, tylko trzeba je wazeliną smarować A tak na poważnie, jeśli chodzi o ludzką naturę to faktycznie nie jeden delikwent w przerwach pomiędzy napierdzielaniem korbą w foteliku będzie namiętnie testował zasadę działania tego czegoś na sprężynce . Edytowane 29 Marca 2022 przez Adaś Niezgódka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Jeżeli nie będzie głupich zabaw z wciskaniem szpuli to raczej nie powinno być problemu bo sama z siebie sprężynka chyba nie pęknie.A myślisz ze nie będzie????????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Myślę że 90% będzie przetestowanych czy to działa :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Rok temu, otworzyłem puszkę z niemiecką maską gazową, którą mój dziadek trzymał w szklarni od drugiej WŚ. Guma była w idealnym stanie, po naciągnięciu, zero oznak kruszenia itp...Mój ojciec użytkuje filtr z oringami Eheima dobre 20 lat, w ciągu roku; 3 miesiące w piwnicy,9 miesięcy w ogrodzie, zero przecieków i śladów zużycia, nie smaruje uszczelek... Wszystkie, które sam użytkuję, też bez smarowania, pracują w pomieszczeniach i tak samo zero zużycia. Można zrobić oringi, które przetrwają pozostałe części kołowrotka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Lekki szum dochodzi z przekładni a miała być bezgłośna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Rok temu, otworzyłem puszkę z niemiecką maską gazową, którą mój dziadek trzymał w szklarni od drugiej WŚ. Guma była w idealnym stanie, po naciągnięciu, zero oznak kruszenia itp...Mój ojciec użytkuje filtr z oringami Eheima dobre 20 lat, w ciągu roku; 3 miesiące w piwnicy,9 miesięcy w ogrodzie, zero przecieków i śladów zużycia, nie smaruje uszczelek... Wszystkie, które sam użytkuję, też bez smarowania, pracują w pomieszczeniach i tak samo zero zużycia. Można zrobić oringi, które przetrwają pozostałe części kołowrotka.Bo kiedyś stawiano na jakość i dlugowiecznosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Chodzi mi tylko o te newralgiczne oringi w stelli, jeśli zrobili je z dobrego materiału to nie trzeba się obawiać zużycia. Swoją drogą, znając polską tendencję w zakresie serwisowania to większość będzie miała okazję wymienić je, przynajmniej raz w roku...a część nawet przed pierwszym użyciem, podczas tzw serwisu zerowego 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi