Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy  wysokość  szpuli     ( tam gdzie mamy linkę / plecionkę ) ze  względu  na zmianę   oscylacji   na wolną  jest  zdecydowanie mniejsza   od  modeli  z przedziału  10/18 ? . Chodzi  mi najbardziej   o Stellę   wielkości  4000 ..

pozdrawiam

M.

Witam

Czy wysokość szpuli ( tam gdzie mamy linkę / plecionkę ) ze względu na zmianę oscylacji na wolną jest zdecydowanie mniejsza od modeli z przedziału 10/18 ? . Chodzi mi najbardziej o Stellę wielkości 4000 ..

pozdrawiam

M.

Nie. Wedle tabeli Shimano jest taka sama.

Wynosi 19 mm.

Średnica szpuli w rozmiarze 4000 wynosi 52 i odpowiada szpuli z generacji 18 (fj).

• Like 1

To płetwa napinacza linki pod rolką prowadzącą kabłąka.

Dziękuję za wyjaśnienie. Czy to jest element, który powinien być zamocowany w jakiś sposób, czy po prostu jest to element dodatkowy/zastępczy ? Sorki za tak błahe pytanie ale z czymś takim mam pierwszy raz styczność.

Może w weekend zrobię, teraz nie mam kiedy.

Norwedzy mawiają że środa to taki mały piątek, a dla mnie sobota to taki mały poniedziałek, czyli koniec weekendu.

Nie liczę leniwej niedzieli  ;) .

A fotek, jak nie było, tak nie ma.

Co ty Byku, zakopałeś te stellki w kopcu razem z ziemniakami i boisz się że jak je wykopiesz to się przeziębią ??? 

Edytowane przez Adaś Niezgódka

bardzo dobry materiał, a zaczyna się tak......

22 Igujisuto' to `22 Sutera' o tettei hikaku | 2022-nen moderu ga Atsu i no wa dotchi?.........2022-Nen ni sorotte moderuchenji o mukaeta `22 igujisuto'&`22 Sutera'. Hon kijide wa ryōsha no jōhō o ikkyo ni matometsutsu, supekku ya kakaku, tekunorojī nado fukusū no kirikuchi de hikaku shite mimashita. Igujisuto& Sutera dakedenaku, Daiwa-sha& Shimano-sha-sei rīru no tsuyomi ya hōkō-sei mo haaku dekiru naiyō to natte imasu. Supiningu tsukai wa go ichidoku kudasai.

;) B) :rolleyes:

Przede wszystkim dominuje w delikatnym łowieniu „22 Exist”, który jest lepszy pod względem ogólnej lekkości. Jego własna waga jest znacznie lżejsza niż „22 Stella”, a „Air Drive Design”, który jest centralnym elementem modelu 2022, również daje poczucie lekkości. Wędkarstwo finezyjne, gdzie czułość jest wzmacniana przez zmniejszenie wagi sprzętu, daje absolutną przewagę. W miarę zmniejszania się masy wirnika odwijanie jest lekkie, a ogranicznik ostry. Łatwiej będzie prowadzić precyzyjne prowadzenie przynęty przez holowanie niż "Stella", która ma siłę wygodnego obrotu z umiarkowaną bezwładnością. Chciałabym wybrać „22 Exist” do łowienia, które wyznacza działanie wędkarza, takie jak pływanie, szybkie poruszanie, a następnie zatrzymywanie, zamiast ciągłego toczenia i pozwalania pływać. Dlatego mam wrażenie, że „22 Exist” prawdopodobnie dominuje w lekkim zestawie do łowienia basów i lekkim polu solnym, takim jak starzenie się i mevalling.

Poza tym w lekkich grach siła „Stelli” wydaje się przesadna. Oczywiście trwałość jest wysoka i nie ma problemu, ale wielu użytkowników poczuje, że „Stella powinna być trochę lżejsza…”. Z drugiej strony do mocnego łowienia będzie stabilna jak "22 Stella", która ma doskonałą siłę unoszenia i wytrzymałość. Świetnie komponuje się z finezją mocy do łowienia okoni, okonia morskiego, płaskich ryb i lekkiego jigowania z brzegu na sól.

ale łatwiej jednym obrazkiem, hahahaha

post-55272-0-30020700-1648938152_thumb.jpg

Edytowane przez cristovo

wszystko mi jedno.....translator sobie poradzi ;) uśmiałem się, z bezradności.....ale zaraz sobie przypomniałem, że mój stryjeczny brat ożenił się z Japonką i mieszka gdzieś w Kraju Kwitnącej Wiśni, a pewna piękna i znana mi z lepszych lat dziewczyna kończyła japonistykę i miała nawet okazję pracować w fabryce Toyoty jako tłumaczka.....i już chciałem zrobić jakąś głupotę, ale postanowiłem użyć maszyny, która wypluła całkiem zgrabne porównanie kołowrotków :rolleyes:

tak czy siak, ja bym raczej kupił Stellę....ale nie kupię.....Exista też nie.....z jakiegoś powodu boję się tego ostatecznego kroku.....do tej pory w każdym z drogich kołowrotków bardzo szybko dostrzegałem mankamenty, ale zawsze sobie tłumaczyłem, że to przecież nie Stella, nie Exist, że musi być coś zarezerwowane dla najwyższej półki....a co, jeśli ten ostatni szczebel też by się okazał nieidealny? to nie na moje słabe nerwy ;)

Edytowane przez cristovo
  • Like 3

Podchodzę do tematu nieco inaczej ale abstrahując od tego co komu jest do szczęścia potrzebne... Wątek jest precyzyjnie zatytułowany więc raczej ukierunkowany w stronę potencjalnych zainteresowanych lub/i wahających się :) myślę więc, że warto poruszyć za i przeciw czy rozwiać przynajmniej część niewiadomych na które nie zwraca się uwagi będą w trybie "podniecenia" zakupowego...

Owe zjawisko obserwuję u siebie samego, kierując się własnym poczuciem estetyki, bodźców o wyższej jakości, dostarcza mi nowa Stella jednak analizując właściwości Exista, wyszczególnione i wyjaśnione w artykule, Daiwa wydaje się produktem, który jest bardziej dostosowany do moich preferencji i technik łowienia, pozwalając łowić przyjemniej, lżej, finezyjniej czyli bardziej komfortowo. Mimo wszystko, jestem dość mocno zaintrygowany najwolniejszą w dziejach oscylacją i pozostałymi rozwiązaniami oferowanymi przez Shimano w Stelli, choć najbardziej czekam na nowego vanquisha, który będzie posiadał wspomniane technologie i finezję, którą lubię.

• Like 4