Maciej 77 Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Witam Czy wysokość szpuli ( tam gdzie mamy linkę / plecionkę ) ze względu na zmianę oscylacji na wolną jest zdecydowanie mniejsza od modeli z przedziału 10/18 ? . Chodzi mi najbardziej o Stellę wielkości 4000 .. pozdrawiamM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Witam Czy wysokość szpuli ( tam gdzie mamy linkę / plecionkę ) ze względu na zmianę oscylacji na wolną jest zdecydowanie mniejsza od modeli z przedziału 10/18 ? . Chodzi mi najbardziej o Stellę wielkości 4000 .. pozdrawiamM.Nie. Wedle tabeli Shimano jest taka sama. Wynosi 19 mm.Średnica szpuli w rozmiarze 4000 wynosi 52 i odpowiada szpuli z generacji 18 (fj). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 W zestawie z podkladkami do regulacji nawoju jest jeszcze jeden chyba plastikowy (nie wiem bo nie otwieralem - nie bylo potrzeby) "dynks" - do czego on ma sluzyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 To płetwa napinacza linki pod rolką prowadzącą kabłąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 To płetwa napinacza linki pod rolką prowadzącą kabłąka.Dziękuję za wyjaśnienie. Czy to jest element, który powinien być zamocowany w jakiś sposób, czy po prostu jest to element dodatkowy/zastępczy ? Sorki za tak błahe pytanie ale z czymś takim mam pierwszy raz styczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Anti Twist Fin, możesz to używać lub nie, teoretycznie do grubych linek nie używa się choć Kuro twierdzi, że 40lb jest jeszcze ok... element jest zapasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Zapasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Dzieki za obszerne wyjasnienie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Jak zapasowy do znaczy że się psuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 (edytowane) Jak zapasowy do znaczy ze się psuje.Będą fotki tej 22 ze szpula fe,czy to się nie uda ? Edytowane 31 Marca 2022 przez Guzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Jak zapasowy do znaczy że się psuje.Psuje się podobnie jak kamień, który mimo wszystko łatwiej zgubić niż... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Będą fotki tej 22 ze szpula fe,czy to się nie uda ?Nie wiem czy to nie chodziło o to że szpule od 4000Fe pasują do Stelli SW 4000..np 2008r.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Będą fotki tej 22 ze szpula fe,czy to się nie uda ?Coś mi się zdaje że 22 odrzuciła ten przeszczep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Będą fotki tej 22 ze szpula fe,czy to się nie uda ?Może w weekend zrobię, teraz nie mam kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) Może w weekend zrobię, teraz nie mam kiedy.Norwedzy mawiają że środa to taki mały piątek, a dla mnie sobota to taki mały poniedziałek, czyli koniec weekendu.Nie liczę leniwej niedzieli .A fotek, jak nie było, tak nie ma.Co ty Byku, zakopałeś te stellki w kopcu razem z ziemniakami i boisz się że jak je wykopiesz to się przeziębią ??? Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez Adaś Niezgódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Polecam, fajny i merytoryczny artykuł porównawczy... https://gyogyo.jp/archives/66251 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) bardzo dobry materiał, a zaczyna się tak...... 22 Igujisuto' to `22 Sutera' o tettei hikaku | 2022-nen moderu ga Atsu i no wa dotchi?.........2022-Nen ni sorotte moderuchenji o mukaeta `22 igujisuto'&`22 Sutera'. Hon kijide wa ryōsha no jōhō o ikkyo ni matometsutsu, supekku ya kakaku, tekunorojī nado fukusū no kirikuchi de hikaku shite mimashita. Igujisuto& Sutera dakedenaku, Daiwa-sha& Shimano-sha-sei rīru no tsuyomi ya hōkō-sei mo haaku dekiru naiyō to natte imasu. Supiningu tsukai wa go ichidoku kudasai. Przede wszystkim dominuje w delikatnym łowieniu „22 Exist”, który jest lepszy pod względem ogólnej lekkości. Jego własna waga jest znacznie lżejsza niż „22 Stella”, a „Air Drive Design”, który jest centralnym elementem modelu 2022, również daje poczucie lekkości. Wędkarstwo finezyjne, gdzie czułość jest wzmacniana przez zmniejszenie wagi sprzętu, daje absolutną przewagę. W miarę zmniejszania się masy wirnika odwijanie jest lekkie, a ogranicznik ostry. Łatwiej będzie prowadzić precyzyjne prowadzenie przynęty przez holowanie niż "Stella", która ma siłę wygodnego obrotu z umiarkowaną bezwładnością. Chciałabym wybrać „22 Exist” do łowienia, które wyznacza działanie wędkarza, takie jak pływanie, szybkie poruszanie, a następnie zatrzymywanie, zamiast ciągłego toczenia i pozwalania pływać. Dlatego mam wrażenie, że „22 Exist” prawdopodobnie dominuje w lekkim zestawie do łowienia basów i lekkim polu solnym, takim jak starzenie się i mevalling. Poza tym w lekkich grach siła „Stelli” wydaje się przesadna. Oczywiście trwałość jest wysoka i nie ma problemu, ale wielu użytkowników poczuje, że „Stella powinna być trochę lżejsza…”. Z drugiej strony do mocnego łowienia będzie stabilna jak "22 Stella", która ma doskonałą siłę unoszenia i wytrzymałość. Świetnie komponuje się z finezją mocy do łowienia okoni, okonia morskiego, płaskich ryb i lekkiego jigowania z brzegu na sól. ale łatwiej jednym obrazkiem, hahahaha Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Krzysiu wiem, że wolisz łacinę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) wszystko mi jedno.....translator sobie poradzi uśmiałem się, z bezradności.....ale zaraz sobie przypomniałem, że mój stryjeczny brat ożenił się z Japonką i mieszka gdzieś w Kraju Kwitnącej Wiśni, a pewna piękna i znana mi z lepszych lat dziewczyna kończyła japonistykę i miała nawet okazję pracować w fabryce Toyoty jako tłumaczka.....i już chciałem zrobić jakąś głupotę, ale postanowiłem użyć maszyny, która wypluła całkiem zgrabne porównanie kołowrotków tak czy siak, ja bym raczej kupił Stellę....ale nie kupię.....Exista też nie.....z jakiegoś powodu boję się tego ostatecznego kroku.....do tej pory w każdym z drogich kołowrotków bardzo szybko dostrzegałem mankamenty, ale zawsze sobie tłumaczyłem, że to przecież nie Stella, nie Exist, że musi być coś zarezerwowane dla najwyższej półki....a co, jeśli ten ostatni szczebel też by się okazał nieidealny? to nie na moje słabe nerwy Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez cristovo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) a co, jeśli ten ostatni szczebel też by się okazał nieidealny?Kury przestaną się nieść, krowy przestaną dawać mleko, a ryby tak jak do tej pory nadal nie będą brały Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez czacha79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Podchodzę do tematu nieco inaczej ale abstrahując od tego co komu jest do szczęścia potrzebne... Wątek jest precyzyjnie zatytułowany więc raczej ukierunkowany w stronę potencjalnych zainteresowanych lub/i wahających się myślę więc, że warto poruszyć za i przeciw czy rozwiać przynajmniej część niewiadomych na które nie zwraca się uwagi będą w trybie "podniecenia" zakupowego... Owe zjawisko obserwuję u siebie samego, kierując się własnym poczuciem estetyki, bodźców o wyższej jakości, dostarcza mi nowa Stella jednak analizując właściwości Exista, wyszczególnione i wyjaśnione w artykule, Daiwa wydaje się produktem, który jest bardziej dostosowany do moich preferencji i technik łowienia, pozwalając łowić przyjemniej, lżej, finezyjniej czyli bardziej komfortowo. Mimo wszystko, jestem dość mocno zaintrygowany najwolniejszą w dziejach oscylacją i pozostałymi rozwiązaniami oferowanymi przez Shimano w Stelli, choć najbardziej czekam na nowego vanquisha, który będzie posiadał wspomniane technologie i finezję, którą lubię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Panie @Guzu nowa Stelka z Szpulka z 10???????? Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez suli102 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 To jeszcze 10 ze szpula od 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Tez bedzie pasowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi