Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

Na pytanie czy ten konkretny typ czyli Stella tak ma? Nie ma. Dotyczy to ogólnie wielu młynków.

Daiwy nie bo mają inny "drut" kabłąka.

Czemu tak się dzieje? Nie wiem i nie zamierzam zgadywać czy to błąd w fabryce, sklepie czy niedbalstwo samego użytkownika.

Z tych młynków, które ja miałem było to ewidentne niedbalstwo użytkowników.

Podegnij to, tylko bardzo delikatnie i już będzie ok.

Ale jeśli masz dłonie jak bochenki i moc strongmena to może lepiej zostaw tak jak jest :-]

Ps. Mnie od razu irytacja ogarnia jak widzę takie filmiki. Bo coś zaczyna być brane za pewnik a prawda jest zupełnie inna. No ale youtuber na tym filmiku już zarobił :-]

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Podegnij to, tylko bardzo delikatnie i już będzie ok.

Ale jeśli masz dłonie jak bochenki i moc strongmena to może lepiej zostaw tak jak jest :-]

Raczej jestem nikłej postury, więc mogę coś kombinować z podginaniem ;). Natomiast najpierw przetestuję nad wodą, czy ten zabieg jest konieczny, bo może już kiedyś coś pogiąłem przypadkowo i już nie trzeba... Tak czy siak, dzięki za zaangażowanie.

W jakim kierunku to w ogóle zmierza?

Topowy model za 3k i trzeba samodzielnie doginac kabłąk na kolanie?

Czy gwarancja będzie zachowana w wypadku takiej ingerencji użytkownika nie sądzę.

Nikt nikogo nie zmusza do kupowania topowego modelu i wyginania go na kolanie :-)

Szkoda mojego czasu żeby odpowiadać na Twoje zaczepne pytania.

Napiszę raz. Większość problemów z młynkami powodują nieświadomie sami użytkownicy i nie ważne czy to młynek za 100zł czy 3000zł.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Cholera ale mam szczęście, że po rozpoczynając przygodę od Rileh Rex, przez Prexera, Qick-i, Cormorany, kilka modeli Daiwa i kolejne topowe Shimano aż do gwiazdek (do FI bo później przestały mi się podobać) włącznie nie trafił mi się kołowrotek z tak krzywym kabłąkiem, że aż nie zbiera linki  :D

• Like 3

Cholera ale mam szczęście, że po rozpoczynając przygodę od Rileh Rex, przez Prexera, Qick-i, Cormorany, kilka modeli Daiwa i kolejne topowe Shimano aż do gwiazdek (do FI bo później przestały mi się podobać) włącznie nie trafił mi się kołowrotek z tak krzywym kabłąkiem, że aż nie zbiera linki  :D

Przeszedłem bardzo podobną drogę, wspomniałbym jeszcze c3 i c4. Mnie japońce nigdy się nie podobały, widziałem w życiu kilka ładniejszych przedmiotów z tzw. sztuki użytkowej :). Kabłąk jeszcze przed Tobą :D.

Mój chyba się naprawił w wiślanych krzoclach, bo testowałem i zjawisko zupełnie zanikło ;).

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jaki wpływ na moc przekładni ma średnica koła, choćby widocznego na zdjęciu? Można zrobić zarówno mocniejszą przekładnie na mniejszym kole i słabszą na większym. Modele produkowane przez ostatnie 20 lat mają przekładnie o podobnej wytrzymałości i nie jest to związane z ich średnicą.

• Like 6

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam  u  mnie   4000 M  pierwsze   porównania   do  4000 SFE  to  wydaje  się    subiektywnie  mocniejsza   i  cięższa    , a  jednak  waga   realnie    mniejsza  260 g    od  FE  275 g

-ładnie  kręci    cicho   i  gładko   nawój  linki     bez  zarzutu    ....

Pytanie :  kabłąk   jest  mocowany  do  rotora  na  dwóch  ramionach  ,których  śruby  nie  mają  wejścia   na  śrubokręt    ... ktoś  wie     jak  ewentualnie  w  razie  potrzeby   je odkręcić   ....?

Witam  u  mnie   4000 M  pierwsze   porównania   do  4000 SFE  to  wydaje  się    subiektywnie  mocniejsza   i  cięższa    , a  jednak  waga   realnie    mniejsza  260 g    od  FE  275 g

-ładnie  kręci    cicho   i  gładko   nawój  linki     bez  zarzutu    ....

Pytanie :  kabłąk   jest  mocowany  do  rotora  na  dwóch  ramionach  ,których  śruby  nie  mają  wejścia   na  śrubokręt    ... ktoś  wie     jak  ewentualnie  w  razie  potrzeby   je odkręcić   ....?

post-45573-0-34618700-1658739403_thumb.jpg

Dziękuję      taki schemat  też  posiadam  ,ale  nic  nie  wnosi    to  do  sprawy    poz  38  i  poz 47    są to właśnie  te  śruby  o  które  pytałem   i  widać   że są  w  jednej  części   bez  "nakładek."...

pytanie    jak  je  odkręcić  w  razie  potrzeby   jest  nadal  aktualne  .......

Dziękuję      taki schemat  też  posiadam  ,ale  nic  nie  wnosi    to  do  sprawy    poz  38  i  poz 47    są to właśnie  te  śruby  o  które  pytałem   i  widać   że są  w  jednej  części   bez  "nakładek."...

pytanie    jak  je  odkręcić  w  razie  potrzeby   jest  nadal  aktualne  .......

To nie jest od wewnętrznej strony rotora jakoś zakontrowane?Może to nie śruba lecz trzpień na pierscień al'a Segera?Dziwne rozwiązanie.Zapewne dla utrudnienia.

zapewne jest to jakiegoś rodzaju nakrętka patentowa. Ericsona bez nacięcia lub samoformująca. Musiał byś w tym temacie narzędzi zgłębić wiedzę.(może to jakaś magnetyczna nakrętka jest taki pomysł przyszedł mi do głowy)jakimś kluczem neodymowym może odkręcają?

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Wygląda  na  śrubę  moim zdaniem  nie  jest  z  drugiej strony  niczym  kontrowane   -   całkiem    możliwe   , że  trzeba  jakiś  "adapter  "  aby to  odkręcić   ...stąd  moje  pytanie   ...

Zdejmij szpulę a znajdziesz rozwiązanie :-)

Nie ma żadnego adaptera czy innego wynalazku.

• Like 2

coś  trudno  o  jasną  odpowiedź    ...... po zdjęciu  szpuli   od  strony  wewnętrznej  jest   wejście  w  osi   śruby   na  mały  imbus  , czyżby    była  ona  dokręcana  od   spodu  za  pomocą  właśnie  imbusa   ...? 

• Like 1

coś trudno o jasną odpowiedź ...... po zdjęciu szpuli od strony wewnętrznej jest wejście w osi śruby na mały imbus , czyżby była ona dokręcana od spodu za pomocą właśnie imbusa ...?

Może "zaślepka"jest zamocowana na imbus,a pod zaślepką będą śruby od kabłąka…