przemow Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 (edytowane) Na pytanie czy ten konkretny typ czyli Stella tak ma? Nie ma. Dotyczy to ogólnie wielu młynków.Daiwy nie bo mają inny "drut" kabłąka.Czemu tak się dzieje? Nie wiem i nie zamierzam zgadywać czy to błąd w fabryce, sklepie czy niedbalstwo samego użytkownika.Z tych młynków, które ja miałem było to ewidentne niedbalstwo użytkowników.Podegnij to, tylko bardzo delikatnie i już będzie ok.Ale jeśli masz dłonie jak bochenki i moc strongmena to może lepiej zostaw tak jak jest :-]Ps. Mnie od razu irytacja ogarnia jak widzę takie filmiki. Bo coś zaczyna być brane za pewnik a prawda jest zupełnie inna. No ale youtuber na tym filmiku już zarobił :-] Edytowane 25 Maja 2022 przez przemo_w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Podegnij to, tylko bardzo delikatnie i już będzie ok.Ale jeśli masz dłonie jak bochenki i moc strongmena to może lepiej zostaw tak jak jest :-] Raczej jestem nikłej postury, więc mogę coś kombinować z podginaniem . Natomiast najpierw przetestuję nad wodą, czy ten zabieg jest konieczny, bo może już kiedyś coś pogiąłem przypadkowo i już nie trzeba... Tak czy siak, dzięki za zaangażowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 W jakim kierunku to w ogóle zmierza?Topowy model za 3k i trzeba samodzielnie doginac kabłąk na kolanie?Czy gwarancja będzie zachowana w wypadku takiej ingerencji użytkownika ???? nie sądzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 (edytowane) W jakim kierunku to w ogóle zmierza?Topowy model za 3k i trzeba samodzielnie doginac kabłąk na kolanie?Czy gwarancja będzie zachowana w wypadku takiej ingerencji użytkownika nie sądzę.Nikt nikogo nie zmusza do kupowania topowego modelu i wyginania go na kolanie :-)Szkoda mojego czasu żeby odpowiadać na Twoje zaczepne pytania. Napiszę raz. Większość problemów z młynkami powodują nieświadomie sami użytkownicy i nie ważne czy to młynek za 100zł czy 3000zł. Edytowane 25 Maja 2022 przez przemo_w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 To było pytanie retoryczne Przemku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Cholera ale mam szczęście, że po rozpoczynając przygodę od Rileh Rex, przez Prexera, Qick-i, Cormorany, kilka modeli Daiwa i kolejne topowe Shimano aż do gwiazdek (do FI bo później przestały mi się podobać) włącznie nie trafił mi się kołowrotek z tak krzywym kabłąkiem, że aż nie zbiera linki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Cholera ale mam szczęście, że po rozpoczynając przygodę od Rileh Rex, przez Prexera, Qick-i, Cormorany, kilka modeli Daiwa i kolejne topowe Shimano aż do gwiazdek (do FI bo później przestały mi się podobać) włącznie nie trafił mi się kołowrotek z tak krzywym kabłąkiem, że aż nie zbiera linki Przeszedłem bardzo podobną drogę, wspomniałbym jeszcze c3 i c4. Mnie japońce nigdy się nie podobały, widziałem w życiu kilka ładniejszych przedmiotów z tzw. sztuki użytkowej . Kabłąk jeszcze przed Tobą .Mój chyba się naprawił w wiślanych krzoclach, bo testowałem i zjawisko zupełnie zanikło . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melfa Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 (edytowane) Chłopaki, czy na polski rynek jest przewidziany fk 2500shg? Czy tylko u Mefiego będzie można kupić?. Bo zaklepałem sobie taki u znajomego w sklepie ale on nie wie kiedy i czy wogóle taki będzie u nas dostępny. A sezon leci Edytowane 8 Czerwca 2022 przez Melfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Przekładnia Stella FK c2000shg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Fest przekładnia Niektóre niby mocniejsze i większe kolowrotki mają przekładnie mniejszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Jaki wpływ na moc przekładni ma średnica koła, choćby widocznego na zdjęciu? Można zrobić zarówno mocniejszą przekładnie na mniejszym kole i słabszą na większym. Modele produkowane przez ostatnie 20 lat mają przekładnie o podobnej wytrzymałości i nie jest to związane z ich średnicą. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Ale tu zęby słuszne, zazębienie zachodzi na dłuższym odcinku każdego ząbka, co świadczy o sporej mocy. Do przekładni Stelli chyba nie ma uwag, szczególnie od 2008, tu zachodzi IMO rzeczywista ewolucja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozer Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Nikt sie nie dzieli wrazeniami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Witam u mnie 4000 M pierwsze porównania do 4000 SFE to wydaje się subiektywnie mocniejsza i cięższa , a jednak waga realnie mniejsza 260 g od FE 275 g-ładnie kręci cicho i gładko nawój linki bez zarzutu .... Pytanie : kabłąk jest mocowany do rotora na dwóch ramionach ,których śruby nie mają wejścia na śrubokręt ... ktoś wie jak ewentualnie w razie potrzeby je odkręcić ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Witam u mnie 4000 M pierwsze porównania do 4000 SFE to wydaje się subiektywnie mocniejsza i cięższa , a jednak waga realnie mniejsza 260 g od FE 275 g-ładnie kręci cicho i gładko nawój linki bez zarzutu .... Pytanie : kabłąk jest mocowany do rotora na dwóch ramionach ,których śruby nie mają wejścia na śrubokręt ... ktoś wie jak ewentualnie w razie potrzeby je odkręcić ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Dziękuję taki schemat też posiadam ,ale nic nie wnosi to do sprawy poz 38 i poz 47 są to właśnie te śruby o które pytałem i widać że są w jednej części bez "nakładek."... pytanie jak je odkręcić w razie potrzeby jest nadal aktualne ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Dziękuję taki schemat też posiadam ,ale nic nie wnosi to do sprawy poz 38 i poz 47 są to właśnie te śruby o które pytałem i widać że są w jednej części bez "nakładek."... pytanie jak je odkręcić w razie potrzeby jest nadal aktualne .......To nie jest od wewnętrznej strony rotora jakoś zakontrowane?Może to nie śruba lecz trzpień na pierscień al'a Segera?Dziwne rozwiązanie.Zapewne dla utrudnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Wygląda na śrubę moim zdaniem nie jest z drugiej strony niczym kontrowane - całkiem możliwe , że trzeba jakiś "adapter " aby to odkręcić ...stąd moje pytanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 (edytowane) zapewne jest to jakiegoś rodzaju nakrętka patentowa. Ericsona bez nacięcia lub samoformująca. Musiał byś w tym temacie narzędzi zgłębić wiedzę.(może to jakaś magnetyczna nakrętka jest taki pomysł przyszedł mi do głowy)jakimś kluczem neodymowym może odkręcają? Edytowane 25 Lipca 2022 przez woblery L.E. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Wygląda na śrubę moim zdaniem nie jest z drugiej strony niczym kontrowane - całkiem możliwe , że trzeba jakiś "adapter " aby to odkręcić ...stąd moje pytanie ...Zdejmij szpulę a znajdziesz rozwiązanie :-)Nie ma żadnego adaptera czy innego wynalazku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Na Ruskim filmie już to rozkręcał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 coś trudno o jasną odpowiedź ...... po zdjęciu szpuli od strony wewnętrznej jest wejście w osi śruby na mały imbus , czyżby była ona dokręcana od spodu za pomocą właśnie imbusa ...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 coś trudno o jasną odpowiedź ...... po zdjęciu szpuli od strony wewnętrznej jest wejście w osi śruby na mały imbus , czyżby była ona dokręcana od spodu za pomocą właśnie imbusa ...?Może "zaślepka"jest zamocowana na imbus,a pod zaślepką będą śruby od kabłąka… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Shimano 22 Stella 4000M best of the best разбор/обзор/обслуживание - YouTube 24:00 min 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 i duże podziękowania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi