Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się zawiodłem kręcąc nią po wyjęciu z pudełka.Kreci się długo i bardzo lekko. Słychać tylko szum powietrza ruszonego przez rotor, ale czuć też delikatnie przekładnie. Trochę jestem zawiedziony...

Porównuje do 14' która smarowałem tydzień temu i jest znaczna różnica

Muszę powiedzieć że jednak nie jest tak źle, a nawet jest bardzo dobrze. Na sucho rzeczywiście nie kreci rewelacyjnie, przynajmniej mój egzemplarz. Ale za to nad wodą nie czuć żadnych mechanizmów. Kręci bardzo cichutko i bardzo maślanie

14" też tak potrafiły mieć.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Koledzy, czy ktoś ma może jakieś porównanie, lub wrażenia z pracy i wytrzymałości hybryd Stelli 3000 MHG i TP 3000 MHG..?

Jak sądzicie warto dokładać te 1500 zł do Stelli..?

A z innej "beczki" czy ktoś się może domyśla za ile lat może być kolejna generacja TP..?

Edytowane przez ubot

Koledzy, czy ktoś ma może jakieś porównanie, lub wrażenia z pracy i wytrzymałości hybryd Stelli 3000 MHG i TP 3000 MHG..?

Jak sądzicie warto dokładać te 1500 zł do Stelli..?

A z innej "beczki" czy ktoś się może domyśla za ile lat może być kolejna generacja TP..?

Wedkarstwo a w zasadzie sprzęt wędkarski nie powinien być naszym Bożkiem ale jeżeli Cię stać na Stelkę to ją po prostu sobie kup. Edytowane przez Trzeci79
  • Like 3

Wedkarstwo a w zasadzie sprzęt wędkarski nie powinien być naszym Bożkiem ale jeżeli Cię stać na Stelkę to ją po prostu sobie kup.

Wiesz ja w zasadzie nie mam żadnego "Bożka" ;), a przy sporej ilości wyrzeczeń na Stelkę było by mnie stać.., jak pewnie większość z nas..

Pytanie tylko czy naprawdę warto..? Zwłaszcza przy porównaniu do TP. 

Bo mnie zastanawia nie tyle ta różnica ok. 1,5 tyś zł., tylko to że ten TP teoretycznie wytrzyma więcej niż analogiczna i droższa Stelka.. :mellow:

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Stelli 10 4000 używam pod sandaczowy opading (max 20 g ołowiu plus guma  4,5 i daje radę), podpiąłem model 3000mhg z 18 roku i po tygodniu takiego łowienia,  w mojej opinii drugiego by nie wytrzymał. Miałem przy drugiej wędce certate lt 3000 i ona spokojnie sobie dawała radę i nie ustępowała w pracy shimaniakom. Twin powera 4000pg tez mam ale to już jest mocarz - pod rzeczne łowienie u mnie pod troć. Pytanie jak ta Stella FK wytrzyma tyle co 10 4000 to nie ma problemu, ale słyszałem o problemach z micromodułem, chciałbym opinii użytkowników. 18 3000mhg tez miała spokojnie sobie radzić  :ph34r:, a Daiwa poszła na handel . Jeżeli chodzi o nowy model ceraty to jak nie pokombinują za dużo to powinien być solidny kołowrotek z metalowym rotorem 

Edytowane przez nitror1
  • Like 1

Ja 4000 fj napi...am przynętami różnymi do 50gram,jerkami po 60gram i po roku kręcenia chodzi lepiej niż jak nowa była.

Ps. Chcesz wszystkim powiedzieć że fj 3000mhg nie wytrzyma dwóch tygodni z przynętami po 40gram? Przecież to bebechy z 4000 są z innym pinionem.

Chyba żartujesz.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Ja 4000 fj napi...am przynętami różnymi do 50gram,jerkami po 60gram i po roku kręcenia chodzi lepiej niż jak nowa była.

Ps. Chcesz wszystkim powiedzieć że fj 3000mhg nie wytrzyma dwóch tygodni z przynętami po 40gram? Przecież to bebechy z 4000 są z innym pinionem.

Chyba żartujesz.

4000 fj nie mam to się nie wypowiadam, 3000mhg po tygodniu orania "kultura pracy znacznie się pogorszyła" drugi taki tydzień  i jej maślana praca byłaby legenda, tylko tu przełożenie jest jest 5:8  i nie jest to legenda. Masz 4000 FK?

Kultowość Stelli 2010 dotyczy tylko jerkbaita :D

Jaka kultowość  :D , dobry kołowrotek (chociaż na wschodzie cieszy się jeszcze lepszą popularnością) u mnie swoje przeszedł i jeszcze będzie łowił, tylko części zamiennych brak. Natomiast" marketing nowości" to dopiero dzieło :D

Edytowane przez nitror1
  • Like 2

Tylko pytanie zasadnicze. Czy masz 3000mhg czyli hybrydę czy c3000mhg bo na tym portalu jest to nagminnie mylone. Jeśli jest to c3000 mhg to się nie dziwię że można ją "szybko" zaorać takimi przynętami ale też nie w dwa tygodnie. A jeśli to hybryda 3000mhg to ja tego jej padnięcia nie kupuję :-)

Fk nie mam ale łowiłem 4000czką. Cudu nad Wisłą nie ma bo kręci jak każda Stella.

Co do trwałości to w sumie jak do żadnej Stelli zastrzeżeń nie oczekuję.