Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3000 hybrydę, bez literki c (compact body) i wiem co piszę, nie poradzi sobie u nas przy sandaczach na ciężko. FK słyszałem o problemach z mikromodułami ale to od tych co nigdy jej w ręku nie mieli a słyszeli od znajomych :) , dlatego pytam się użytkowników jak tam się sprawuje ? Koniec końców pewnie trzeba będzie i tak zamówić u Artura  :ph34r:

Edytowane przez nitror1

Trafiłeś na jakiś totalnie trefny egzemplarz tej fj.

Od momentu wejscia mikromodułu są narzekania internetowe. A ja chciałbym zobaczy taki uszkodzony mikromoduł bo jak do tej pory nie ma takich fotek w necie :-)

Co tam się może stać? Tylko szarpanie z zaczepami może go wyrwać.

• Like 2

Zaniepokoiłem? Tak może zajechać jak kupisz rozmiar c3000/2500 i będziesz walił z korby :-)

Przecież 25g+5 cali guma to ok 40-45g masy łącznej. A dwa to komicznie wygląda młynek 2500 z kijem o takim wyrzucie :-)

Ps. Nie mam pojęcia który mój wpis przeczytałeś :-)

Edytowane przez przemo_w

Jeśli o Stelli FK za dużo się nie piszę na forum to znaczy, że wszystko pięknie gra... Stella to Stella. Nie ma narzekań.

ps. Moje Stellki FJ po 5 latach w środeczku jak nowe... i na kolejne 5 lat z głowy :)

Edytowane przez maniak
  • Like 5

Do miana legendarnych kołowrotków jeszcze za "swojego żywotu" czyli będącą wciąż w sprzedaży przed zastąpieniem przez nowszy model jest certate lt. To rzadko się zdarza (⁠◠⁠‿⁠◕⁠)

A Stella to Stella. I to tyle.

Stelli 10 4000 używam pod sandaczowy opading (max 20 g ołowiu plus guma  4,5 i daje radę), podpiąłem model 3000mhg z 18 roku i po tygodniu takiego łowienia,  w mojej opinii drugiego by nie wytrzymał. Miałem przy drugiej wędce certate lt 3000 i ona spokojnie sobie dawała radę i nie ustępowała w pracy shimaniakom. Twin powera 4000pg tez mam ale to już jest mocarz - pod rzeczne łowienie u mnie pod troć. Pytanie jak ta Stella FK wytrzyma tyle co 10 4000 to nie ma problemu, ale słyszałem o problemach z micromodułem, chciałbym opinii użytkowników. 18 3000mhg tez miała spokojnie sobie radzić  :ph34r:, a Daiwa poszła na handel . Jeżeli chodzi o nowy model ceraty to jak nie pokombinują za dużo to powinien być solidny kołowrotek z metalowym rotorem 

Panowie nie wiem gdzie wy kupujecie te kołowrotki? na aliexpress?, 20g plus smukła guma 4" to ja stradikiem fl 2500 na wodzie stojącej o głebokości 4m łowiłem bez najmniejszych problemów czy oporów, z tym że podbicie z kija(Były to testy obciążeniowe , chciałem sprawdzić możliwości).Stella 4000 to raczej nie liga stradika i wiem że ten kołowrotek nieraz lepiej pracuje pod obciążeniem niż kręceniem w fotelu.

Jeśli o Stelli FK za dużo się nie piszę na forum to znaczy, że wszystko pięknie gra... Stella to Stella. Nie ma narzekań.

ps. Moje Stellki FJ po 5 latach w środeczku jak nowe... i na kolejne 5 lat z głowy :)

Zgadza się! Miałem je u siebie na warsztacie są jak nówki. Prędzej buda się zajedzie niż mechanizm.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 2

Panowie nie wiem gdzie wy kupujecie te kołowrotki? na aliexpress?, 20g plus smukła guma 4" to ja stradikiem fl 2500 na wodzie stojącej o głebokości 4m łowiłem bez najmniejszych problemów czy oporów, z tym że podbicie z kija(Były to testy obciążeniowe , chciałem sprawdzić możliwości).Stella 4000 to raczej nie liga stradika i wiem że ten kołowrotek nieraz lepiej pracuje pod obciążeniem niż kręceniem w fotelu.

Zgadza się! Miałem je u siebie na warsztacie są jak nówki. Prędzej buda się zajedzie niż mechanizm.

Hybrydy to raczej na ali nie kupisz, w sklepie u nas tez ciężko  :ph34r: , stradica nie miałem w ręce to się nie wypowiadam

Co prawda stelli MHG żadnej nie posiadam mam w tym rozmiarze TP 20 i TP 15 i powiem, że to mega mocne konstrukcje i do sandaczowania super się sprawdzają. Zdażyło mi się wymieniać łożysko na dole piniona w moim Tp c3000 i przed wymianą praca przypominała trochę uszkodzoną przekładnie, dlatego podejrzewam usterkę któregoś łożyska w tej Stelli 3000 mhg…

• Like 1

• 4 tygodnie później...

4000 M spisuje  się   bardzo  dobrze  , ale poprzednia  4000  SFE  (10)   spisywała się   również  dobrze  . Jak dla  mnie  jest  nieco  lepiej  bo nawija  nieco  więcej  linki  przy jednym  obrocie  korbą  , co

przy łowieniu na  gumy  z  opadu  dla  mnie    jest  zaletą  . Tak  czy  inaczej  czas  pokaże   trochę za mało  czasu  minęło   aby  móc   coś   definitywnie  stwierdzić   w  sprawie  rocznika  22  . Ale  ja  jestem

dobrej  myśli   mi  pasuje   .

Dostałem właśnie ten model ze sklepu. Powiedzcie mi czy to normalne, ze to miejsce w które wkręca się korbę jest jakby lekko brunatne? Jakby ten metal był podrdzewialy, chociaż wątpię ze jest tam coś co może zardzewieć.

U mnie we wszystkich stellach tak jest, pewnie jakieś hartowanie albo coś w tym stylu.

Edytowane przez byku121
  • Like 2