Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

Sugerując się moim opisem dolegliwości, sam bym sobie doradził oddanie kołowrotka.

Zbyt pedantycznie podszedłem do oględzin, a nie mając nigdy ze Stellą do czynienia, gdy usłyszałem ten nieprzyjemny szum, to mi trochę zbrzydła. Nad wodą okazało się jednak, że ów nieznośny w warunkach domowych dźwięk jest po prostu ledwo słyszalny. Ba, z każdą minutą łowienia cichł.

Fałszywy alarm, Stella jest idealna!????

Edytowane przez Woblery TG

Ciekaw jestem co teraz napiszą Ci którzy kazali odsyłać młynek i co z kilku wybierają tą jedną jedyną :-)

Przemek równie dobrze mogłoby się okazać że coś jest nie tak i wtedy musiałby odsyłać na gwarancję.

Na szczęście dla kolegi okazało się że wszystko jest ok i stał się dumnym i szczęśliwym posiadaczem gwiazdy. Pozdrawiam i życzę udanych łowów.

• Like 1

Przemek równie dobrze mogłoby się okazać że coś jest nie tak i wtedy musiałby odsyłać na gwarancję.

Na szczęście dla kolegi okazało się że wszystko jest ok i stał się dumnym i szczęśliwym posiadaczem gwiazdy. Pozdrawiam i życzę udanych łowów.

Na 100% jakiś odsetek nowych Stelli trafi na serwis. To jest tylko produkt jak każdy inny. I jak w każdym innym kontrola jakości nie zadziała. Ludzka rzecz.

Tylko z opisu przypadłości dla mnie jasno wynikało że to nic strasznego.

Szum jak i "obcieranie" można zauważyć od momentu wyjscia TP'15 gdzie nastąpiła zmian koncepcji. Tylko że to wszystko zawsze znika po pierwszym łowieniu.

A co do korbki to po prostu jest minimanie krzywo znitowana i wychodzi taki efekt jak wyżej opisany. To akurat i w osławionej 10tce i Tp 11 też było tylko chyba nikt kiedyś na to uwagi nie zwracał :-)

Co do tarcia i jakiegoś szumu spoko, zgodzę się, natomiast nikt mi nie wmówi, że nierówna oscylacja korbki jest normalna i z czasem się ułoźy albo objaw zniknie.

Nie zniknie. Tyle że zauważysz to jak będzięsz się przyglądał ja szpak w .... :-)

Podczas normalnego kręcenia nie masz możliwości tego wyłapać.

Nie wpływa to w żaden sposób na zużycie itd.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Oscylacja nie zniknie na pewno. Ale jeśli się nie będzie pogłębiać i pozostanie na obecnym, niewyczuwalnym palpacyjnie, minimalnym poziomie, to luz. Odchył jest rzędu 1-2 mm.

Luzów żadnych nie ma, więc sądzę, tak jak ktoś wyżej pisał- ten typ tak ma.

Strasznie mało ryb jest niestety w naszych wodach [emoji23] Panowie w sile wieku tunningują swoje Stelle, zeby byly lzejsze o kilka gram i siedząc w fotelu przy kominku zastanawiają sie czy nie za mocno szumi.

W dupach nam sie wszystkim poprzewracało. [emoji23] Zeby nie bylo - ja korbek i szpul w stellach nie zmieniam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

Strasznie mało ryb jest niestety w naszych wodach [emoji23] Panowie w sile wieku tunningują swoje Stelle, zeby byly lzejsze o kilka gram i siedząc w fotelu przy kominku zastanawiają sie czy nie za mocno szumi.

W dupach nam sie wszystkim poprzewracało. [emoji23] Zeby nie bylo - ja korbek i szpul w stellach nie zmieniam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nieee. To nieprawda, ryby są tylko wędkarze nie potrafią łowić... gdzieś to usłyszałem :D  :rolleyes:

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Koledzy posiadający Stellę 2500 FK. Jeżeli ktoś nawijał na taki kołowrotek plecionkę shimano pitbull PE1.2 proszę o informację ile metrów się zmieściło na szpulę?

A nie ma na szpuli/pudełku napisane, ile linki PE1.2 lub PE1.5 wchodzi? Stelli FK nie posiadam, ale uzywam wymiennie kilka szpul od Stelli 2007 i 2010 i z mojego doświadczenia wynika, ze 200m PE1.2 jest odpowiednikiem 150 m PE1.5. Mówię dokładnie o tej lince.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...