Skocz do zawartości

Shimano Stella 2022

pasazer

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Czego miałaby dowodzić taka różnica srednic?

Tak poważnie pytam

Pewnie dla tych co mają łapy jak szufle do węgla, to pewnie o wytrzymałość chodzi. Gościowi chyba chodziło, że im grubszy drut, tym bardziej wytrzymały.

Zadałem to pytanie z ciekawości.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Cześć, kupiłem Stelle c3000 fk, dość głośno szumi i sprawia wrażenie suchej. Poza tym co obrót słychać przytarcie. No i korba nie obraca się w osi, minimalnie ale oscyluje. To normalne?

Właśnie przyszła mi nowa stelka.Też C3000 Po rozpakowaniu mam to samo. Może nie szumi jakoś głośno ale sprawia wrażenie "zaklejonej" a po pełnym obrocie czuć tarcie/sucho. Mam nadzieje, że to smary stężały przez ponad dobę w trasie i nocce bliskiej 0C.Zobaczymy po 24h w domku czy sie cos zmieni . Przez internet kupuje 3 raz i 3 raz jest "przygoda". W moim sklepie stacjonarnym była jedynie 2500 FK ale knob mnie irytuje. Edytowane przez lyha

Knob przecież zawsze możesz dokupić i zmienić. Pojemność szpuli w modelu C3000 bardziej przeszkadza niż pomaga. Z tych dwóch ja bym brał 2500 i zmienił knob. No chyba, że C3000 kupiłeś w dużo lepszej cenie niż masz możliwość zakupu 2500. Z tym smarem, to tak na spokojnie. Daj trochę czasu, może już w fotelu się rozkręci...????

Celowo wziąłem c3000. Zalezało mi.na tym modelu.Niestety zmiana knobu=utrata gwarancji. A cała rączka z knobem ponad 200zł. W sklepie była stelka 2500 droższa o 300zł ale akurat nie mam z tym problemu. Wszystko jest drogie teraz, koszta utrzymania szybują, a w sklepie od ręki nawiną plecionke, doradza pogadają . Nie porównuje sklepu internetowego do stacjonarnego bo to bez sensu.

Jednak 500zł to była już zbyt spora róznica.Zobaczymy jutro, niech gwiazda w domku polezy dostanie temp pokojowej.

Edytowane przez lyha

No przecież gdyby coś się wydarzyło i trzeba by było kołowrotek reklamować i skorzystać z gwarancji, to przecież te knoby przed wysyłką można znowu zamienić. Na podstawie czego niby mają stwierdzić utratę gwarancji?

• Like 2

A ja myślę ze to C3000 dalej jest magiczne dla większości i złudnie szukają większej mocy, niby ktoś tam na jerku pisał że to to samo co 2500, ale w końcu C3000 to C3000 ???? a kilometr podkładu no trudno....

I druga kontrowersyjna teoria tak od jakiegoś czasu obserwuję że większości nie stan na sprzęt który kupuje, stąd te szukanie szumów, styków pierdnięć....itp jakby kupili młynek za 500 zł np ultegra tam wszystko pasuje i jest akceptowalne nikt nie ma wygórowanych wymagań.

Kurde kupujesz Stelle i oszczędzasz 500zl po to by mieć kilometr podkładu i knob który Ci nie pasuje? Zupełnie nienkumam podejścia.

Ps. Jestem bidny mam masę sprzętu na który mnie nie stać ???? ale nie szukam szmerow pierdniec itp

Edytowane przez Valo
  • Like 1

A ja myślę ze to C3000 dalej jest magiczne dla większości i złudnie szukają większej mocy, niby ktoś tam na jerku pisał że to to samo co 2500, ale w końcu C3000 to C3000 a kilometr podkładu no trudno....

I druga kontrowersyjna teoria tak od jakiegoś czasu obserwuję że większości nie stan na sprzęt który kupuje, stąd te szukanie szumów, styków pierdnięć....itp jakby kupili młynek za 500 zł np ultegra tam wszystko pasuje i jest akceptowalne nikt nie ma wygórowanych wymagań.

Kurde kupujesz Stelle i oszczędzasz 500zl po to by mieć kilometr podkładu i knob który Ci nie pasuje? Zupełnie nienkumam podejścia.

Ps. Jestem bidny mam masę sprzętu na który mnie nie stać ale nie szukam szmerow pierdniec itp

2500/c3000 to jest wszystko identyczne poza głebokością szpuli i knobem.

Szukają miodu w d.... i nic więcej.

Raz że walą w korbę zaraz po wyciągnięciu z pudełka a dwa że ten model ma uszczelki/ oringi na kole przekładni i stąd różne anomalie do chwili aż wszystko się idealnie ułoży.

A z szumami to polecam zgłosić się do laryngologa bo to choroba jest :-)

Walenie w korbę i powodowanie hiper prędkości obrotowej rotora to podobna przypałość jak pałowanie auta na luzie! Auta też tak traktujecie?

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Panowie, może nie oceniajmy od razu kogoś w negatywnym świetle, tylko dlatego, że zapytał o nurtujące go kwestie. Nie każdy przeżuca w roku ileś tam sztuk top sprzętu z najwyższej pułki i może wyobrażenia trochę różnią się w konfrontacji z rzeczywistością. Ja w Certate LT3000D kwestę knobu i głębokiej szpuli rozwiązałem tak jak na foto ???? wybór świadomy ????

post-54789-0-83545800-1740817393_thumb.jpg

post-54789-0-97322900-1740817407_thumb.jpg

Edytowane przez sslonio
  • Like 2

A ja szpuli tak: 

post-76198-0-88882800-1740819422_thumb.jpeg

:)

Co to znaczy Panowie nie stać? To nie jest Bentley czy jakiś Maybach żeby nie było kogoś stać na utrzymanie. Nawet jak uzbierał na ten sprzęt i kupił no to znaczy że go było stać. Nie rozumiem… Że co że jak jestem bogaty to już mam w dupie czy sprzęt za który płacę 2500-3000PLN chodzi dobrze czy nie? Nie zgodzę się z teorią - słono płacę za legendę to oczekuje dużo. Nie wiem jak Wy ale ja jestem w stanie to zrozumieć. I nie uważam że ktokolwiek ma prawo do obrażania o to kogoś  ;)

Edytowane przez Darek_W
  • Like 2