Skocz do zawartości

Daiwa Exist 2022

luciu79

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny ten nowy Exist LT...z resztą Certate LT też, ...i Stella FJ też, ...i Stella FK !!! ;)

Wszystkie spokojne ale z klasą. Designersko to czas limuzyn z silnikiem AMG.

Piękny miks -trochę futurystyczny ale z akcentami retro. Taka nowoczesna wersja bolidu "Silver Arrow"

Jeśli chodzi o wieczny dylemat wśród topowych modeli "Schimano czy Daiwa"? -Zawsze wybierałem te które były ładniejsze,

nigdy nie miałem problemów z tymi kołowrotkami, więc względy wizualne były priorytetem.

Już zbieram kasę ale nadal nie zdecydowałem na co? - po raz pierwszy będę miał dylemat Schimano czy Daiwa, wszystkie świetnie się prezentują.

Edytowane przez Remicki
  • Like 1

Rozmiar 4000 waży zaledwie 205 gram. Szok. Ciekawy jestem jak taki downgrade wagowy wpłynie na żywotność konstrukcji.

Ten sprzed 4 lat też już tyle wazyl.

Jakoś nie mogę sobie przypomnieć informacji że komus ta lekka obudowa się rozpadła z powodu downgradu.

https://www.sklep-mietus.pl/kolowrotki-z-przednim-hamulcem/19425-kolowrotek-daiwa-exist-lt-4000-cxh-043178577097.html

• Like 2

Witam                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

do MefistoFishing  :

czy to "odsadzenie"   korby w modelu 22   jest  zauważalnie   większe  niż  w modelach    15   i  18   ?

exist vs Stella.....trudno porównać....w obu przypadkach praca jest podobna jak modeli poprzednich...oba pracują bardzo gładko....wygląd obu również jest świetny...szkoda, że exist tego rotora nie ma z aluminium....

Bardzo celne to z tym rotorem...

Dlatego mam łatwość wyboru, czym kręcę :)

Użytkuję kołowrotki z aluminiowym i plastikowym rotorem, nie jestem w stanie zauważyć różnicy...nawet nie wiem, które rozwiązanie jest lepsze i dlaczego?

chodzi o to że aluminium jest dużo sztywniejsze...ale oczywiście droższe :) w shimano aluminiowe rotory ma tylko Stella i TP FD..w daiwie już nic...oczywiście to tylko "pierdoła" nie mająca wpływu zasadniczo na nic jedynie na łeb wędkującego i jego czarne myśli :)

• Like 2

???? a to dlaczego??? Wg mnie nie mniej, niż korpus. W stałoszpulowcu najbardziej obciążony jest kabłąk. Chyba właśnie celem stosowania zajonów czy innych ci4 jest, przy redukcji masy, zachowanie maksymalnej sztywności, a po dziś dzień wzorcem odniesienia w tej kwestii jest metal.

• Like 3

Korpus musi być sztywny gdyż jest ramą dla przekładni gdzie energia przenoszona jest przez łożyska na obudowę. Aby nie dochodziło do "rozciągnięcia" mechanizmu, rama musi być sztywna, analogicznie jak w aucie terenowym... Natomiast rotor podlega zmiennym naprężeniom i rozciąganiu co przenosi poprzez pinion na przekładnie. Moim zdaniem, lepiej jest jeśli rotor ma pewne właściwości sprężyste niźli cała energia miałaby oddziaływać na pinion i resztę przekładni?, Takie mam bynajmniej wyobrażenie... Choć jak napisałem wcześniej nigdy nie zaobserwowałem różnicy między plastikowym czy metalowym rotorem a czy cena zaion-u w stosunku do aluminium jest niższa...? nie mam pojęcia, znowu aluminium nie jest jakoś specjalnie drogie.

• Like 4