Skocz do zawartości

Daiwa Exist 2022

luciu79

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Odbiegne troche od tematu poniewaz po czesci sie wiaze kupilem wlasnie nowa certate sw 5000 i 6000 bez rozwodzenia sie mam lub mialem wszystkie topowe kolowrotki od daiwy lub shimano ostatnio dalem sie namowic na certate lt bo mialy byc jak exist nie sa ale SW certate kompletnie inny swiat kolowrotkow po wyjeciu z pudelka nie widze roznicy pomiedzy saltiga bj 4000 a wydaje sie lepsza jak exist 4000 i duzo lepsza jak Catalina/Isla szczeze nie jestem fanem daiwy zawsze stella byla nr 1 i musze przyznac ze porownojac nowa sw 6000 a swc 6000 shimano spada na 2gie miejsce mimo dobrego serwisu stelli jak i exist u mnie w klasie 5/6k patrzac na cene i jakos sw bije exist

Wiec jezeli ktos szuka exist w najwiekszej wersji proponuje przyjrzec sie SW i nie tylko cena jest priorytetem

Jezeli moja opinia jest nie w temacie prosze moderatora o przeniesienie postu dziekuje

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 2

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Odbiegne troche od tematu poniewaz po czesci sie wiaze kupilem wlasnie nowa certate sw 5000 i 6000 bez rozwodzenia sie mam lub mialem wszystkie topowe kolowrotki od daiwy lub shimano ostatnio dalem sie namowic na certate lt bo mialy byc jak exist nie sa ale SW certate kompletnie inny swiat kolowrotkow po wyjeciu z pudelka nie widze roznicy pomiedzy saltiga bj 4000 a wydaje sie lepsza jak exist 4000 i duzo lepsza jak Catalina/Isla szczeze nie jestem fanem daiwy zawsze stella byla nr 1 i musze przyznac ze porownojac nowa sw 6000 a swc 6000 shimano spada na 2gie miejsce mimo dobrego serwisu stelli jak i exist u mnie w klasie 5/6k patrzac na cene i jakos sw bije exist

Wiec jezeli ktos szuka exist w najwiekszej wersji proponuje przyjrzec sie SW i nie tylko cena jest priorytetem

Jezeli moja opinia jest nie w temacie prosze moderatora o przeniesienie postu dziekuje

Czy mógłbyś proszę zmierzyć średnicę szpuli certate sw 5000/6000?

Najbardziej cenne takie opinie , tym bardziej że cenowo te kołowrotki nie są tanie 

• 1 miesiąc temu...

PC ma przekładnie jaką znamy z modeli Hyper custom czyli twardą. Czuć to w pracy kołowrotka a sam model PC LT3000 jest bardzo kompaktowy, najbardziej zwarty jaki miałem. Nie widać jego proporcji na zdjęciach ale cały mieści się w dłoni.

post-50477-0-15117100-1677359225_thumb.jpg

Może porównam do hybrydy Shimano w podobnym kolorze czyli 18"

post-50477-0-20559000-1677359625_thumb.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 4

Koło przekładni się nie zmieniło w porównaniu do poprzedniego modelu. Zmieniło się oznaczanie nazw modeli czyli znowu trzeba się wszystkiego uczyć od nowa.

PC - Power Custom to po prostu powiększone koło przekładni od modelu wyżej znane już choćby z 18Exist i 19Certate tylko teraz oznaczane innymi literkami w nazwie modelu kołowrotka.

18Exist LT 3000-DC = 22Exist 3000-D

18Exist LT 3000-XH (JDM model) = 22Exist PC 3000-XH (JDM model)

18Exist LT 4000-DC = 22Exist 4000-D

Jak widać w nowym oznaczeniu poznikały literki "C" (Compact body) w niemal wszystkich modelach. Teraz 3000 i 4000 to są pełnoprawne modele bez dopisku "C" w nazwie. Za to modele z powiększonym kołem mają dopisek "PC".

22Exist 3000-D ma koło przekładni o średnicy 32 mm, średnica szpuli 48 mm.

22Exist PC 3000-XH ma koło przekładni z modelu 4000 czyli 35 mm, średnica szpuli 48 mm.

22Exist 4000-D średnica koła 35 mm, szpula 51 mm.

22Exist 5000-DC koło przekładni od modelu 4000 czyli 35 mm, szpula 54 mm.

Dla porównania Stella FJ/FK:

2500/c3000 średnica koła przekładni 27.5 mm, średnica szpuli 47 mm.

3000MHG (model JDM, hybryda) koło przekładni 32 mm, szpula 47mm.

4000 koło 32 mm, szpula 52 mm.

c5000 koło 32 mm, szpula 52 mm.

Edytowane przez trinited
  • Like 2

Koło przekładni się nie zmieniło w porównaniu do poprzedniego modelu. Zmieniło się oznaczanie nazw modeli czyli znowu trzeba się wszystkiego uczyć od nowa.

PC - Power Custom to po prostu powiększone koło przekładni od modelu wyżej znane już choćby z 18Exist i 19Certate tylko teraz oznaczane innymi literkami w nazwie modelu kołowrotka.

18Exist LT 3000-DC = 22Exist 3000-D

18Exist LT 3000-XH (JDM model) = 22Exist PC 3000-XH (JDM model)

18Exist LT 4000-DC = 22Exist 4000-D

Jak widać w nowym oznaczeniu poznikały literki "C" (Compact body) w niemal wszystkich modelach. Teraz 3000 i 4000 to są pełnoprawne modele bez dopisku "C" w nazwie. Za to modele z powiększonym kołem mają dopisek "PC".

22Exist PC 3000-XH ma koło przekładni z modelu 4000 czyli 35 mm, średnica szpuli 48 mm.

Dla porównania Stella FJ/FK:

2500/c3000 średnica koła przekładni 27.5 mm, średnica szpuli 47 mm.

3000MHG (model JDM, hybryda) koło przekładni 32 mm, szpula 47mm.

4000 koło 32 mm, szpula 52 mm.

c5000 koło 32 mm, szpula 52 mm.

Przekładnia to dwa elementy.

Koło przekładni się nie zmieniło, ale w modelu pokazanym przez @Gucia i kilku innych, jest pinion "znany wcześniej z Saltiga"

Edytowane przez Guzu

PC ma przekładnie jaką znamy z modeli Hyper custom czyli twardą. Czuć to w pracy kołowrotka a sam model PC LT3000 jest bardzo kompaktowy, najbardziej zwarty jaki miałem. Nie widać jego proporcji na zdjęciach ale cały mieści się w dłoni.

IMG_20230224_105147.jpg

Może porównam do hybrydy Shimano w podobnym kolorze czyli 18"

IMG_20230225_221252.jpg

Nie zgadzam się kompletnie co do pracy. Jest bardziej aksamitna niż w Stelli. Może masz felerny egzemplarz. Posiadam dwa różne - PC 2500 i PC 3000. Kręcą perfekcyjnie.

• Like 1

.............

.............

Masz info jakie średnice kół i szpul mają modele 2500?

Model 2500 ma szpulę o średnicy 45 mm, a koło przekładni o średnicy 28 mm.

Wersja PC 2500 ma przekładnię 32 mm.

Przekładnia to dwa elementy.

Koło przekładni się nie zmieniło, ale w modelu pokazanym przez @Gucia i kilku innych, jest pinion "znany wcześniej z Saltiga"

W linku który wrzuciłeś znalazłem jeszcze coś takiego:

"Dodatkowo, poprzez zastosowanie specjalnej obróbki powierzchni koła napędowego, zmniejsza uszkodzenia koła zębatego spowodowane dużym obciążeniem. Ponadto, model przekładni XH wielkogabarytowych PC LT3000, LT4000, LT5000-C na nowo przyjmuje zębnik o wysokiej wytrzymałości, który został sprawdzony w Saltiga itp."

https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/special/product/exist/other_tec.html

Z kontekstu wynika że to dotyczy tylko przekładni XH. Ciekawe czy wszystkich Existów czy tylko JDM.

Taka ciekawostka 21Luvias Airity miał zęby przekładni pokryte jakąś warstwą wzmacniającą. Gość mówi o tym i pokazuje w dużym powiększeniu w 24 min. filmu. Wyraźnie widać że zęby są ciemniejsze niż w przedładni 18Exist. Myślałem, że to zostanie wprowadzone w najnowszym Exiscie ale z tego co widziałem to przekładnia jest taka sama jak w poprzednim modelu.

Chyba że wzmocnili, a tego nie widać gołym okiem.

Przekładnia 21Luvias Airity vs. 18Exist

24 min.:

https://youtu.be/rH7GmhHyTB0

• Like 2

Myślę, że translator przetłumaczył Ci to nie do końca idealnie bo zwykle Japończycy wymieniając modele stosują precyzyjne oznaczenia i powtórzyli by "XH" natomiast organoleptycznie czuć twardość w przekładni co oczywiście nie oznacza, że kołowrotek pracuje jak sieczkarnia :) Exist 15 pracuje najbardziej miękko z Existów jakie miałem a PC inaczej i nie jest to żaden wadliwy model tylko zwyczajnie ja czuję różnicę. Natomiast porównywanie tutaj pracy Stelli jest bez sensu bo jeszcze nie spotkałem nigdy takiej, która miałaby pracę tak miękką jak to jest w E15...

• Like 2

U  mnie pracują   dwa  Existy  15   2510 RPEH i 2506 PEH   i oba   kręcą     ok   , natomiast  mam  wrażenie   , że  Stella  4000M  22  kręci   jakby  bardziej  miękko  , a przede wszystkim  wkręcanie  korby  w  body

jest bardziej komfortowe  ...

Myślę  o  pozyskaniu  Exista   22  ,  ale   wielkość   2500  LT  ma  body z  wcześniejszych   1000 czy 2000   i średnicę  szpuli   45 mm  , czyli wychodzi na  to  że  aby mieć   poprzednią wielkość   z  2500   muszę  brać  LT  3000-D ..i wtedy będę 

miał   wielkość  2500  z  2015 roku i średnicę  szpuli    48 mm   jak  w  tamtym roczniku    ..?  

• Like 1

Tak. Jest jeszcze model

LT3000-H 5.7 85cm 180g

Na razie nie ma go w sklepach bo to nowość na 2023r. Bedzie dostępny na całym świecie, nie tylko w Japonii.

Tak z ciekawości, mógłbyś w wolnej chwili zmierzyć średnicę koła na zewnątrz na boku obudowy obu twoich kołowrotków? Tam gdzie się korbkę wkręca.

To koło na obudowie jest takiej samej średnicy jak koło przekładni w środku.

Z tego co kojarzę to Existy od wersji LT mają powiększone koło przekładni ale chciałbym się upewnić.

Edytowane przez trinited
  • Like 1

• 5 miesięcy temu...

Trochę już połowiłem modelami PC 3000 i PC 2500. Kołowrotki spisują się naprawdę świetnie, nie wystąpiły żadne usterki, nigdy nie trafiła mi się broda lub splątanie linki. Kołowrotki mają świetne przekładnie, dające poczucie mocy, podczas zwijania przynęt na dużych dystansach nie czuć oporów stawianych przez wabik, trochę przypomina to wrażenia z użytkowania kołowrotów klasy SW z tym, że PC są dużo lżejsze i świetnie wyważone. Jedyne co może nie trafić w gusta osób, które nie użytkowały wcześniejszych modeli Daiwa, to nawój a w zasadzie optyczne wrażenie jakie dostarcza, techniczna strona jest bez zarzutu. Nawój nie jest wizualnie tak idealny jak w nowej Stelli z SSOS ale zapewnia bezawaryjną obsługę linek nawet podczas pierwszego użycia, po nawinięciu nowej plecionki. Hamulec jest rewelacyjny nie spotkałem wcześniej tak dobrej modulacji w żadnym innym kołowrotku. Moim zdaniem to najlepszy kołowrotek Daiwy od czasów słynnego Morethan-a Branzino. 

• Like 9