Z.Milewski Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 To kwestia zmiany statutu. Jeśli większość członków będzie się tego domagała, to ZG będzie musiał coś z tym zrobić. Nie jesteśmy już związkiem sportowym, sportem pod szyldem PZW zajmuje się niewielka część ogółu. Zawody nie służą też promocji wędkarstwa - komu poza organizatorem, uczestnikami i ewentualnie mediami wędkarskimi może zależeć na ich przeprowadzaniu? Bo zabawa w łowienie ryb na czas (bez znaczenia ile ich faktycznie na zawodach się łowi) w dzisiejszych czasach to raczej antypromocja wędkarstwa.Zgoda, kto chce to obecnie bawi się za swoje i nikt nie powinien mieć o to pretensji. W ostatnich latach PZW praktycznie pozbyło się bagażu sportu. Ale skoro tysiące chętnych, chce wydawać na to swoje prywatne pieniądze... A co było przyczyną takiej decyzji MS? Aby Związek mógł być uznany za sportowy, powinien pozwolić na weryfikację finansów, przez niezależną jednostkę.Nie pozwolił...Ciekawe dlaczego?PZW przed kilkoma laty już był związkiem sportowym, ale szybko się z tego wycofał . Działacze nie mogli sobie pozwolić, na kontrolę finansów z zewnątrz. Szczególnie wydatków na sport. I nie ma szans na powrót, przyczyny oczywiste. Ale wtedy może był inny klimat? Teraz jak WP unarodowią wędkarstwo, to można by wykonać woltę i wykorzystując zapał nowego ministra w MS zawalczyć aby wędkarstwo stało się jedną z dyscyplin igrzysk olimpijskich letnich i zimowych.Kpisz sobie ?Zawody wędkarskie to niszowa rywalizacja i taka powinna pozostać. Same zawody są kontrowersyjną rywalizacją i wystarczy to co jest. Co prawda cała Europa bierze w tym udział, tysiące ludzi w Polsce i miliony w Europie. To bardzo masowa rywalizacja, ale wystarczą rozgrywki MŚ i ME, skoro już miliony wędkarzy się w to bawi. Szczególnie, ze dzieje się to bez większej szkody dla ryb. Większe szkody ryby i łowiska ponoszą, z tytułu naszego indywidualnego uprawiania hobby. Jeśli już, to w pierwszym rzędzie należałoby zakazać uprawiania wędkarstwa indywidualnego, czy wędkarstwa w ogóle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 No ale około 270 000 hektarów wody kusi pasjonatów do uprawiania wspaniałego hobby, bez mała za darmoszkę, bo co to jest niespełna 1 zł za dzień. A jak już będzie ten boski dostęp do wszystkich wód, to takie będą koszty, a raj nadejdzie z zaskoczenia, byle z właściwej strony. Włąśnie przed chwilą rozmawiałem z takim typowym wędkarzem, ani on rzeźnik wędkarski, ani miłośnik C&R, zabiera rybę gdy potrzebuje, ale pewna część wraca do wody. On z optymizmem patrzy na przejęcie łowisk przez WP, bo w PZW to głównie kradną i rabują... a do tego będzie miał jedną opłatę na całą Polskę i hulaj dusza, piekłą nie ma. Narzekał, że bał się zadzwonić na policję/straż, gdy znalazł kłusowniczą siatkę-bo opony potną nożami, częsty przypadek w tamtym miejscu. Niedawno widział odłowy, obfite, nie wiedział kto odławia ale raczej nie PZW. Obserwował też nazajutrz zarybianie sandaczem z okręgu PZW na sąsiedniej wodzie. Gdy mu odpowiedziałem, że WP nie zabezpieczą mu opon przed pocięciem, brygada rybacka z WP pokaże gdzie ma sobie iść przy ich odłowach, a zarybianie zobaczy sobie na prywatnym łowisku, to odrzekł że źle nie będzie, bo gorzej być nie może. A przynajmniej jedną opłatą obskoczy cały kraj. Już odpuściłem uświadamianie mu, że pospacerować z wędką moze wszędzie bez problemu, bo po 5-7 latach gospodarowania przez WP, raczej nie będzie po co zarzucać wędki do wody.Ale niczego tak nie pragnę, jak tego bym się mylił. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Skoro została wypowiedziana umowa, to ktoś musiał znaleźć argumenty i dowody na to, że były podstawy do wypowiedzenia tej umowy. A w takim wypadku niewielkie znaczenie ma, czy ktoś jest wielki czy malutki. Znaczenie ma siła argumentu i przewinienia.W sytuacji jasnej i klarownej nowy użytkownik rybacki pojawi się najszybciej za kilka miesięcy do roku. W sprawach wątpliwych będzie to znacznie dłuższy czas. No ale około 270 000 hektarów wody kusi pasjonatów do uprawiania wspaniałego hobby, bez mała za darmoszkę, bo co to jest niespełna 1 zł za dzień. A jak już będzie ten boski dostęp do wszystkich wód, to takie będą koszty, a raj nadejdzie z zaskoczenia, byle z właściwej strony. Nie można bez ważnego powodu wypowiedzieć umowę. Bez znaczenia czy dzierżawię kawałek ziemi od jakiegoś rolnika, czy kilka tysięcy hektarów wody od państwa. Właśnie przeglądałem wykaz wód WP w Poznaniu. Na niektóre obwody okręg PZW ma podpisane dzierżawy na ponad dziesięć lat. A np. mój kolega na dwadzieścia (według jego strony ma 1.600 ha jezior, na moje oko chyba jednak więcej). Dzierżawi te wody od ponad dwudziestu lat, zatrudnił ludzi, poczynił pewnie niemałe inwestycje, wypełniał wszystkie warunki z umowy i co? Teraz będą mu odbierać wody na podstawie jakiegoś wziętego z sufitu argumentu? Przecież to by się skończyło dziesiątkami spraw wygranych w sądach, o skutkach w postaci ośmieszenia się i braku zaufania do państwa nie wspominając.O raju za 250 zł rocznie zapomnijmy. Oferują coś, co na razie nie może nawet konkurować z ofertą okręgów i o tych wodach raczej nic dobrego nie da się powiedzieć. Albo jak na niektórych z nich przez lata nie prowadzono żadnej gospodarki, bo nie wyłoniono dzierżawcy w drodze przetargu, albo komuś odebrano, bo nie robił nic i jeszcze zostawił po sobie ugór. Może na początek niech chociaż WP zrobią porządek w tych swoich wykazach wód, bo mój okręg sprzedaje aktualnie zezwolenia na jeziora, na dzierżawę których miał umowę do września ubiegłego roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) O jakim zaufaniu do Państwa piszesz? Moim zdaniem wszystko zależy od ich kalkulacji. Jeśli zyski polityczne będą wyższe od strat związanych z ewentualnymi procesami o odszkodowania to WP dadzą ludowi to czego łaknie jak kania dżdżu (czyli karpik plus i zaoranie PZW). Pamiętajmy, że kwoty dzierżaw są stosunkowo niewielkie, udowodnienie innych strat trudne, czasochłonne i odłożone/rozłożone w czasie... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Lutego 2022 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Czarno widzę sondowanie się z WP czytaj rządem w końcu czyje są sądy choć tak być nie powinno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Czarno widzę sondowanie się z WP czytaj rządem w końcu czyje są sądy choć tak być nie powinno.No właśnie czyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 O jakim zaufaniu do Państwa piszesz? Moim zdaniem wszystko zależy od ich kalkulacji. Jeśli zyski polityczne będą wyższe od strat związanych z ewentualnymi procesami o odszkodowania to WP dadzą ludowi to czego łaknie jak kania dżdżu (czyli karpik plus i zaoranie PZW). Pamiętajmy, że kwoty dzierżaw są stosunkowo niewielkie, udowodnienie innych strat trudne, czasochłonne i odłożone/rozłożone w czasie... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu TapatalkaKwoty za dzierżawy wód były niewielkie? Dużo tych tanich obwodów wziąłeś w dzierżawę? Idąc tokiem Twojego rozumowania można by też założyć, że jeśli ktoś kiedyś nabył od państwa jakąś część jego majątku i państwu się dzisiaj wyda, że jednak sprzedało zbyt tanio, to można mu kazać dopłacić. W imię jakiejś idei i kalkulacji, która i to może przecież usprawiedliwić. Trudno cokolwiek udowodnić? A jeśli ktoś dostał dotację na wybudowanie ośrodka zarybieniowego lub wziął kredyt na jego postawienie, ktoś mu wodę odebrał, to byłby trudno udowodnić straty? Nie żartujmy.Karolu, jako "osoba funkcyjna" nawet nie zakładaj czarnych scenariuszy. W ZG siedzą ludzie w ciemię nie bici, a nasz kolega Jerzy znajdzie pieniądze na dobrych prawników, więc jeśli coś się będzie działo, to będzie dużo szumu. Nie przypuszczam, by ta zadyma sprokurowana przez WP była warta poniesienia takiego ryzyka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 To kwestia zmiany statutu. Jeśli większość członków będzie się tego domagała, to ZG będzie musiał coś z tym zrobić. Nie jesteśmy już związkiem sportowym, sportem pod szyldem PZW zajmuje się niewielka część ogółu. Zawody nie służą też promocji wędkarstwa - komu poza organizatorem, uczestnikami i ewentualnie mediami wędkarskimi może zależeć na ich przeprowadzaniu? Bo zabawa w łowienie ryb na czas (bez znaczenia ile ich faktycznie na zawodach się łowi) w dzisiejszych czasach to raczej antypromocja wędkarstwa.Niepotrzebnie znów wszedłem w ten wątek ale jak już przeczytałem to się wypowiem. Otóż organizując zawody w kole zacheciłem około 20 osób do wypuszczania drapieżników. Teraz dla chłopaków ważniejszy jest puchar niż ryba zabrania do domu. Poza tym gdyby nie zawodnicy którzy w większości stanowią znane mi zarządy kół to nikt by nie dbał o wodę. Bo wolą ogółu jest dużo i za darmo. Jakieś prace nad wodą? Zapomnij. Przecież ogół płaci zawrotną kwotę 300 zł na rok i wymaga. Nie będzie sobie kalał rąk i nadwyrężał kręgosłupa przy pracach nad wodą. A taki szkodnik zawodnik zapier... nad wodą, przy zarybieniach itp i jeszcze plują na niego z każdej strony. Jak ktoś ma zamiar się ustosunkować do mojej wypowiedzi to niech sobie daruje. Ten wątek szkodzi memu zdrowiu i nie zamierzam więcej do niego zaglądać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Skoro została wypowiedziana umowa, to ktoś musiał znaleźć argumenty i dowody na to, że były podstawy do wypowiedzenia tej umowy. A w takim wypadku niewielkie znaczenie ma, czy ktoś jest wielki czy malutki. Znaczenie ma siła argumentu i przewinienia.W sytuacji jasnej i klarownej nowy użytkownik rybacki pojawi się najszybciej za kilka miesięcy do roku. W sprawach wątpliwych będzie to znacznie dłuższy czas. No ale około 270 000 hektarów wody kusi pasjonatów do uprawiania wspaniałego hobby, bez mała za darmoszkę, bo co to jest niespełna 1 zł za dzień. A jak już będzie ten boski dostęp do wszystkich wód, to takie będą koszty, a raj nadejdzie z zaskoczenia, byle z właściwej strony. Oczywiście została wypowiedziana słusznie i to nie ta jedna w mojej okolicy i bardzo dobrze. Co do nowego użytkownika rybackiego no to wiadomo że będą nim Wody Polskie. Gospodarka rybacka już dawno powinna odejść do lamusa. Jak się uczyłem w technikum w Sierakowie ponad ćwierć wieku temu każdy wiedział, ze jest to mało opłacalne. Oczywiście środowiska rybackie będą się z tym nie zgadzać. Prawda jest taka, że nadchodzi koniec rybaczenia na wodach publicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AngusCK Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Lektura dla cierpliwych.Poniżej link do raportu Naczelnej Izby Kontroli: Informacja o wynikach kontroli: Dzierżawa i użytkowanie jezior i obwodów rybackich Skarbu Państwahttps://www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki-kontroli-nik/pobierz,llo~p_19_088_202001021218171577963897~03,typ,kk.pdf Polecam lekturę stron: 12, 15, 16, 19, 26, 28, 33, 38, 41Raport ten dotyczy działalności PGW Wody Polskie oraz podległych mu jednostek RZGW za okres lat 2018 - 2019.Wnioski z raportu NIK (moje): Boże miej Nas Wędkarzy w opiece i uchroń przed PGW Wody Polskie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Lektura dla cierpliwych.Poniżej link do raportu Naczelnej Izby Kontroli: Informacja o wynikach kontroli: Dzierżawa i użytkowanie jezior i obwodów rybackich Skarbu Państwahttps://www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki-kontroli-nik/pobierz,llo~p_19_088_202001021218171577963897~03,typ,kk.pdf Polecam lekturę stron: 12, 15, 16, 19, 26, 28, 33, 38, 41 Raport ten dotyczy działalności PGW Wody Polskie oraz podległych mu jednostek RZGW za okres lat 2018 - 2019. Wnioski z raportu NIK (moje): Boże miej Nas Wędkarzy w opiece i uchroń przed PGW Wody Polskie. Nie rozumiem Twoich "wniosków". Co takiego w tym raporcie WP (RZGW) robiło źle lub przeciw wędkarzom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Nie rozumiem Twoich "wniosków". Co takiego w tym raporcie WP (RZGW) robiło źle lub przeciw wędkarzom?brzoza, ale Ty nawet nie rozumiesz, że będąc technikiem rybactwa śródlądowego, nie wiesz, że wędkarstwo jest jeno sposobem pozyskiwania ryb.A zarządzanie populacjami ryb i ich potencjalną eksploatacją, to jest właśnie rybactwo.Dla tych co za wolno myślą, ukierunkowane działania na połów ryb w celu ich sprzedaży, to rybołówstwo. Jeżeli ktoś tak bezpośrednio odczytuje słowa, bo zrozumieć nie potrafi, to dam streszczenie: ryby dla rybaków, wędki dla wędkarzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) brzoza, ale Ty nawet nie rozumiesz, że będąc technikiem rybactwa śródlądowego, nie wiesz, że wędkarstwo jest jeno sposobem pozyskiwania ryb.A zarządzanie populacjami ryb i ich potencjalną eksploatacją, to jest właśnie rybactwo.Dla tych co za wolno myślą, ukierunkowane działania na połów ryb w celu ich sprzedaży, to rybołówstwo. Jeżeli ktoś tak bezpośrednio odczytuje słowa, bo zrozumieć nie potrafi, to dam streszczenie: ryby dla rybaków, wędki dla wędkarzy. Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli. Co to ma do mojej wypowiedzi, czepiasz się, że mając na myśli rybołówstwo napisałem gospodarka rybacka? Masz typowo rybacki sposób myślenia, w zasadzie już jesteś reliktem za życia, dyskusja z Tobą nie ma za bardzo sensu. Oprócz pozyskiwania ryb jak to ująłeś można je wypuszczać Pozyskiwanie ryb sieciami w jeziorach czy rzekach nie ma racji bytu czy tego chcesz czy nie. Edytowane 2 Lutego 2022 przez brzoza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Masz typowo rybacki sposób myślenia, w zasadzie już jesteś reliktem za życia, dyskusja z Tobą nie ma sensu. Oprócz pozyskiwania ryb jak to ująłeś można je wypuszczać Pozyskiwanie ryb sieciami w jeziorach czy rzekach nie ma racji bytu czy tego chcesz czy nie. Nie odczułeś sarkazmu, który jeszcze kończy się emotką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Nie odczułeś sarkazmu, który jeszcze kończy się emotką?Miałeś na myśli sarkazm czy ironię? Bo odpowiadałem na sarkazm. Edytowane 2 Lutego 2022 przez brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Nie należy onetyzować, przy każdej okazji - albowiem propagit jest kiepskim narzędziem poznawczym.. ale powszechnie używanym. Wytłumaczenie jest tylko jedno, jasne jak słońce - nie chcesz, nie potrafisz, albo łamiesz warunki wynajmu czy dzierżawy - w......sz! Tak jest z tzw członkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Panowie, o czym tu rozmawiamy. Jesli WP beda chcialy kogos pozbawic dzierzawy, to to zrobia i juz. I gwarantuje, ze beda mialu gleboko w d..e jakies tam sprawy sadowe itp. A co ich to bedzie obchodzic. Ktory z urzednikow OSOBISCIE bedzie odpowiadal, za ewentualna przegrana w sadzie. Przeciez to Panstwo bedzie placic za rozprawy. Tak wiec, jesli ktos mysli , ze tym w WP drgnie reka przy podpisywaniu rozwiazania umowy dzierzawy, to chyba od dawna nie mieszka w tym kraju i nie widzi co sie dzieje. Poki urzednicy nie beda personalnie odpowiadac za podejmowane decyzje, poty panstwo (poprzez WP) bedzie robilo co jest w jego interesie. I tak jak ktos tu wczesniej napisal, jesli stwirdzi, ze politycznie sie to oplaca, gdzies bedzie mial rozprawy sadowe. I to tyle na temat przejmowania WP od PZW i innych prywatnych dzierzawcow. [...] polityka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Ups, komuś się ulało. Czyżby w ten sposób dobrnęliśmy do szczęśliwego(?) końca? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Panowie, o czym tu rozmawiamy. Jesli WP beda chcialy kogos pozbawic dzierzawy, to to zrobia i juz. I gwarantuje, ze beda mialu gleboko w d..e jakies tam sprawy sadowe itp. A co ich to bedzie obchodzic... Wczoraj dowiedziałem się o kolejnym użytkowniku, któremu wypowiedzino umowę - powodem było brak zarybień.To nie jest tak, że WP nie ma powodów i będzie narażać się na procesy. Znajomi co użytkują ponad 1000ha też mieli kontrolę ale pinują zarybień i papierologii i Urząd Marszałkowski nie mógł się do niczego przyczepić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Wczoraj dowiedziałem się o kolejnym użytkowniku, któremu wypowiedzino umowę - powodem było brak zarybień.To nie jest tak, że WP nie ma powodów i będzie narażać się na procesy. Znajomi co użytkują ponad 1000ha też mieli kontrolę ale pinują zarybień i papierologii i Urząd Marszałkowski nie mógł się do niczego przyczepić.Dla chcacego, powod sie zawsze znajdzie. Ja nie twierdze, ze beda zabierac jak leci. Beda zabierac to co chca i co bedzie im sie oplacalo. Nie zwazajac na jakies tam smieszne (z ich punktu widzenia) sprawy w sadzie. Pewnie nie od razu. Ale powolutku, pomalutku, przejma monopol i wtedy obudzimy sie z reka w nocniku. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) A obecnie , gdy zdecydowana wiekszośc wód należy do PZW a reszta też w zdecydowanej wiekszości do prywatnych dzierżawców ktorzy wcale lepsi nie są, to z reką w nocniku nie jesteśmy? Podejrzewam, że 90% jezior w lesie w mojej okolicy ktore podlegają pod PZW są do zabrania z automatu. Nigdy nie slyszałem ani nie widziałem , żeby PZW je zarybiało. Co innego oczywiście może być na kwicie, ale jestem w 100% pewien , że takich zarybień nie było. Za to siateczki mmmm stały dwa razy do roku. Moim zdaniem gorzej być nie może, działania PZW i tak za kilka lat doprowadziłyby do totalnego wyrybienia wód, a tutaj jest iskierka nadzieji, że coś pojdzie w lepsza stronę. Edytowane 3 Lutego 2022 przez Anonymous 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Tylko ze teraz teoretycznie, do przetargu moze wystapic kazdy. Przygotowac operat, wystratowac i tak jak np. Wilk wygrac Wisle. Mam alternatywe. Moge isc na komercje, moge do PZW a moge na wody RZGW. Jesli w PZW w moim okregu cos sie dzieje nie tak, mozna probowac walczyc. Moze sie uda, moze nie. Nam np w Tomaszowie udalo sie ugrac NK na rzeczce przeplywajacej przez miasto. PZW przyklepalo, rozwieszone sa tablice, czasami pojawi sie jakas kontrola. W przypadku jak przejma to WP u kogo bedziesz walczyl o zmiane przepisow. Do kogo pojdzie grupka osob ktora chcialaby cos zrobic jak np rabianie w przypadku Raby ?. Wszystkie wody dobrze zagospodarowane, ktore obecnie maja swoich opiekunow (wody stowarzyszen, lokalnych kol itp) wpadna w lapska WP. I uwazasz ze oni lepiej beda nimi zarzadzac ?. Nie sadze. A bedzie do lakomy kasek dla Panstwa. Wyobraz sobie np z jaka zyczliwoscia spotkaja sie WP dopuszczajac wedkarzy do Os Dunajec i pozwalajac im na palowanie tego co tam plywa. 90% glupkow bedzie zachwycona, nie myslac o tym ,ze za pol roku w wodzie zostanie pustynia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 No i co mamy z tego , że każdy może wystąpić o dzierżawę wody? Dalej mamy gó**o . Powiedz mi ile mamy prywatnych łowisk (nie mówie tutaj o burdelach 20ha) które chociaż w połowie dorównują ogólnodostepnym akwenom zagranicznym. Prywatny przedsiębiorca liczy zyski i tak jak obecnie widać bardziej im się opłaca mydlić oczy wędkarzom i robić swoje (stawiać siaty i wyrybiać ekosystemy). Robią łowisko specjalne no kill na 3 lata , jak rybka nadaje się do konsumpcji to wtedy ciach siateczki i koniec łowiska specjalnego. A powiedz mi co daje nasze narzekanie i działania w kierunku zmiany funkcjonowania PZW i postrzegania wędkarstwa i naszych potrzeb przez ten śmieszny komunistyczny twór? Bo ja osobiście poza kilkoma wyjatkami, zauważyłem, że maja nas głebogo gdzieś. Poza tym nie moga się odbyć kontrole ktore pokazałyby skale machlojstwa w PZW. Reka ręce myje i tak to się kończy. Instytucje państwowe juz podlegają pod troche inne zasady kontroli . Problem zauważyłem nastepujący, że jak było PZW to było na co narzekać, teraz PZW może w końcu zniknąc .Coś się zmienia i nie wiemy tak naprawdę czy na lepsze czy na gorsze (aczkolwiek uważam, że gorzej juz być nie może), ale z góry niektorzy zakładają, że bedzie jeszcze gorzej i dalej narzekają nawet na coś o czym zbyt wiele sami jeszcze nie wiemy. Ja mam nadzieje , a ona umiera ostatnia (podobno). Jeżeli będziemy z góry zakładać, że będzie lipa i WP to zauważy jak roszczeniowym jesteśmy środowiskiem to wyłoży lache i rzeczywiście nic sie nie zmieni. Bo po co skoro z góry narzekamy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 ... Coś się zmienia i nie wiemy tak naprawdę czy na lepsze czy na gorsze (aczkolwiek uważam, że gorzej juz być nie może), ale z góry niektorzy zakładają, że bedzie jeszcze gorzej i dalej narzekają nawet na coś o czym zbyt wiele sami jeszcze nie wiemy. Ja mam nadzieje , a ona umiera ostatnia (podobno). Jeżeli będziemy z góry zakładać, że będzie lipa i WP to zauważy jak roszczeniowym jesteśmy środowiskiem to wyłoży lache i rzeczywiście nic sie nie zmieni. Bo po co skoro z góry narzekamy.Jak Kali być optymista, to Kali być cool a jak Kali być pesymista to Kali być bad. Powiedz, że faktycznie w to wierzysz, że jak wędkarstwo powszechniej zawita pod strzechy, to za 250 PLN rocznie będziesz miał ogólnokrajowy wędkarski raj? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi