Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Nietrudno jest zauważyć jak bardzo ekologianckie mantry zawładnęły masową wyobraźnią - są podstawowym kluczem poznawczym, a nawet biletem do grona przodującego w wyższych stanach stanu świadomości, czyli nowym opisaniu świata.. że tak powiem B.N.W.. Jak mało wody, to wędkarski świat krzyczy- niech będzie jeszcze mniej. Nie gromadźmy wody - lepiej odtwórzmy dolinę warszawsko-berlińską! Albo poczekajmy na następne zlodowacenie! No i do wtóru ten obowiązkowy jazgot o betonowaniu rzek.. którego nigdzie nie widać. Przynajmniej ja nie widzę Piana bita o własnym stowarzyszeniu, raczej o tej patologicznej formie wspólnym wysiłkiem wytworzonej przez horyzonty homosovków und wyobrażenia członków aspirujących na europejsów, też równie odlotowa. Mieć w ręku wszystkie narzędzia i wiecznie szlochać, że "oni nam nie dają", tłamszą nas, nasze prawa i godność odbierają - równie kiepska jest intelektualnie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Dziwi mnie że są tu w ogóle zwolennicy tego pomysłu. Rozumiem że forum skupia osoby którym dobro wód oraz ryb leży na sercu. A tymczasem zmiana prowadzi do kompletnego wyniszczenia wód oraz do zniechęcenia osób lokalnie działających.Oczywiście 90% wędkarzy będzie zadowolonych. Bo te 90 procent chce zabrać rybę bez wielkich ograniczeń, chce się bawić i śmiecić nad wodą lecz nie chce sprzątać, chce łowić ale nie chce chronić itp. Upadek PZW to od razu upadek SSR, likwidacja kół gdzie zazwyczaj działają pasjonaci dbający i swoją wodę. Jak nie będzie jak się oficjalnie zrzeszyć to nie będzie jak działać. O wodę pod swoją opieką jeszcze kilku ludzi lokalnie zadba pod szyldem związku. A pan minister nie postawi koszy nad naszym lokalnym zbiornikiem, nie wybierze z nich śmieci.Nie będzie pan urzędnik z WP patrolował nocą zimowiska, nie będzie chronił tarliska.Kolejna kwestia to zawody wędkarskie. Nie będzie organizacji, nie będzie bardzo możliwości się w to bawić. Działając w kole i organizując zawody nauczyłem około 20 osób postawy No Kill. Pokazałem że radością jest zabrać do domu puchar a nie rybę. Przy braku takich lokalnych społeczności nie da się edukować kolegów po kiju. Owszem pewnie będą zawody komercyjne na prywatnych wodach z opłatą startową po 2 tyś zł. gdzie będzie wielkie parcie na nagrody. Ale to nie o to chodzi. A o zdrową rywalizację połączoną z edukacją.Kolejna sprawa to raz że dwa razy większy limit na drapieżniki a dwa obniżenie wymiaru ochronnego. I tu przeliczniki pana Romana się na nic zdadzą bo wyjedzie z wody znacznie więcej ryb teoretycznie wymiarowych więc znacznie więcej niż obecnie dostanie w łeb. Jak czytam obrońców tego pomysłu tu na forum to aż mi ciśnienie skacze. Zastanawiam się czy to ślepe umiłowanie do konkretnej opcji politycznej czy zwykły debilizm.A mnie nie dziwi . Są osoby które mają parcie a to na zawody a to na rządzenie kto jak gdzie i kiedy .Są też tacy którzy tego nie tolerują i zwyczajnie mają dosyć takich akcji . Tak chcą zapłacić i łowić nie oglądając się na porządki ,wymiary czy okresy albo stanowią własny regulamin . Gdy zagłębić się w lekturę regulaminu , głównie ( ci co zabierają ryby ) muszą prawnika zatrudnić a i geodeta by się przydał gdzie mogą łowić a gdzie już nie . Absurd piramidalny . Tak naprawdę to wędkarz chce swobody . O ile wymiary każdy znał to co rok są zmieniane nie mówiąc o okresach ochronnych , miejscach wyłączonych itp .Kiedyś szczupak miał 40 cm zakaz od 01.01 do 30.04 . Jechał na ryby i nie zastanawiał się czy to już jego okręg czy nie . To boli ludzi i po części jest zrozumiałe. Jak ktoś działa w strukturach to niech to robi dla społeczności a niestety robi dla siebie najczęściej . Ja mogę to zrobię by mi pasowało albo według własnego wydumania bo tak się wydaje . Oczywiście wokół ma podobnych sobie i wtórujących mu . Ta sama aria i ta sama widownia . Tak naprawdę to w zarządzie okręgu potrzeba osoby kierującej ,osoby odpowiedzialnej za zarybienia i księgowej .Oprócz księgowej wszystkie funkcje może pełnić 2 osoby .Za to mają płacone . Tylko nikt nie nadzoruje tego że dyrektor okręgu zamiast być w pracy jest na rybach albo bawi się w strażnika psr . Do tego kilku emerytów z zamierzchłej przeszłości ciągle nie mogących odejść od koryta . Tworzy się grupa ok 30 osób i jest kólko wzajemnej adoracji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 No i jaki z tego wniosek ?.Ze niby wczesniej, jak nie mieli tego departamentu, to byli zwolnieni z ustawowego gospodarowania ?. Czy wtedy nie umieli, a teraz powolali fachurow, ktorzy wszystko naprawia ?. A moze powolali kilkadziesiat dosatkowych etatow dla pociotkow ?. Bo ja nie widze zwiazku. Byly kilka lat temu WP ?. Byly. A wczesniej Ci sami ludzie w RZGW . Zmienila sie tylko nazwa. Mieli obowiazek gospodarowac na "swoich" wodach ?. Mieli. robili to ? NIE. I ja mam wierzyc, ze jak utworzyli kilka etatow wiecej i zaczna brac haracz od wedkarzy to nagle cos sie zmieni ?. Az tak naiwny nie jestem.Odnośnie takich właśnie spostrzeżeń ... tak właśnie o to im chodzi . Pytanie co robią prezesi okręgów ? Spią? Czy liczą na stołki w zamian za współpracę ? Niestety w niektórych okręgach będą się bronić bo im pasuje niezależność w innych nie .Tyle że pzw to twór o podwójnej osobowości prawnej . Jak widzę gdy wody są przejmowane przez prywatę to mam ochotę wje...ć butelkę azotoxu na sam środek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Wszystkie stowarzyszenia opierają swoja działalność na pracy społecznej uczestników - a jeśli komuś nie to założenie pasi, i chce spółdzielni usługowej. to ma płacić ile każą, administracji słuchać, a cudów nie oczekiwać. Albo założyć lepszą wersję.. co niestety oznaczałoby konieczność pojawienia się bardziej aktywnych i świadomych członków.. czyli rzecz absolutnie niemożliwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Wszystkie stowarzyszenia opierają swoja działalność na pracy społecznej uczestników - a jeśli komuś nie to założenie pasi, i chce spółdzielni usługowej. to ma płacić ile każą, administracji słuchać, a cudów nie oczekiwać. Albo założyć lepszą wersję.. co niestety oznaczałoby konieczność pojawienia się bardziej aktywnych i świadomych członków.. czyli rzecz absolutnie niemożliwą Nie . To obecnie wszystko jest odwrócone .Członek organizacji wespół z innymi może zobowiązać organy do konkretnych działań i mają do gadania tyle co żyd za niemca .Teraz jest dokładnie odwrotnie czyli zarząd uzurpuje sobie prawo do rządzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Sprawdzam. I jak wykupiliście już zezwolenie na całą Polskę? PZW się rozpadło? W moim kole na razie jest 10 procent więcej wykupionych kart niż rok temu... I co z petycją? Żyje? Umarła? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Temat żyje, ale jakby mniej entuzjazmu u rządzącychhttps://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/232859/60/delegacja_pzw_w_sejmie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Trącą mocno absurdem i niemocą te urzędnicze dywagacje - bo z jednej strony wędkarski świat nie chce i nie dorasta do formy stowarzyszeniowej, a z drugiej państwowy aparat nie ma lepszego pomysłu na gospodarowanie niż stowarzyszenie Pat przed nokautem człowieków z wędkom.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.O.D. Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Że tak wrócę do meritum.... jakie to argumenty mają WP? Bo kłusownictwo, bo za drogo, bo po co egzaminy, karta, bo człowiek nie ma na to czasu, bo trzeba by to uprościć,..... No to może za ciosem... To w zasadzie podobnie jak w PZŁ. Dajmy każdemu chętnemu e-zezwolenie na cały kraj na odstrzał zwierzyny. Niech se kupi giwerę jaką lubi, wybuduje ambonę na lesie i przy niedzieli skoczy na dzika w jakieś ładne miejsce A jak..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 W dzisiejszych czasach broń dla każdego zdrowego psychicznie Polaka i pragnącego strzelać to nie taki głupi pomysł.Jedna opłata upadnie, bo nie ma uzasadnienia ekonomicznego, nawet za bardzo tego nie śledzę.Ja na razie bez uprawnień, aby nie korciło przed egzaminem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Temat żyje, ale jakby mniej entuzjazmu u rządzącychhttps://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/232859/60/delegacja_pzw_w_sejmie Obejrzałem. Poseł Czesław Hoc- dowód na to, że będąc lekarzem można być durniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Mi podobał się były już dyrektor departamenu pan Wrona. Zaznaczył, że opłata 250 zł niska bo na razie mało obwodów w ofercie. Ja sądzę, że jak będzie więcej wód w ofercie to i opłata odpowiednio wzrośnie. Ciekawe co na to zwolennicy jednej opłaty obejmujacej wszystkie znacnonalizowane wody?Obiecanki cacanki taniości dla ludu odchodzą w siną dal. Niektórym w rządzie taka ekwilibrystyka widocznie imponuje bo awansowali dr na wiceprezesa WP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Panu Wronie nie można odmówić inteligencji. Widać, że chłop jest kuty na 4 nogi i wie skąd wiatr wieje. Prócz jednego wiceprezesa PZW (bodajże z Białegostoku), 2 posłów PO i pana redaktora Kolendowicza (choć nie w 100 procentach) nad resztą wypowiedzi należałoby spuścić kurtynę milczenia.... no i pan poseł Hoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Ta nasiadówka jest świetną ilustracją golizny i słabości stowarzyszenia - jego wewnętrznej słabości - bo na wynos reprezentujemy kilkaset tysi najzajebistszych pod słońcem członków. W praktyce zrzeszające zera leżące, ręce umywające Jacek Kolendowicz doskonale odnalazł się w roli adwokata związku - czy był tylko tak sobie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Ustawowym obowiązkiem GP Wody Polskie jest organizowanie konkursów i przekazywanie w dzierżawę obwodów rybackich. Gadanina Pana Dyrektora nic nie wnosi. Wody Polskie nie mogą działać wbrew ustawie Prawo Wodne, która to ustawa powołała je do życia i określa cele działania. Pan Dionizy nie ma prawa szantażować użytkowników obwodów rybackich, a szczególnie stawiać im warunków niewymienionych w ustawie PW.Już ministerstwo rolnictwa zwróciło uwagę wszystkim RZGW, że nie wywiązują się z zapisów ustawowych, tzn. nie oddają w użytkowanie rybackie obwodów, a samodzielnie taką gospodarkę prowadzą, co jest sprzeczne z zadaniami narzuconymi przez ustawę PW.Myślę, że nie mamy czym się przejmować, w końcu ktoś na górze "walnie pięścią w stół" i Pan Dyrektor zniknie z firmamentu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Myślę, że nie mamy czym się przejmować, w końcu ktoś na górze "walnie pięścią w stół" i Pan Dyrektor zniknie z firmamentu. I zostanie związkowa bylejakość. Mistrzostwa okręgu na Słoku. Woda jak marzenie. Szesnastu uczestników zawodów złowiło przez dwa dni dziesięć ryb. Wynik zaiste poraża.I co ciekawe - były to duże ryby - szczupaki 82, 91. boleń 63, okonie w okolicach 30 cm.Zupełnie nie ma drobnych ryb(prócz okoni), ani średniaków(zawodniczych)W luźnej rozmowie zasugerowałem zakaz zabierania drapieżnika.- Nie da się.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Bartek, żeby się nie okazało że za chwilę powstanie "niezależny nowy twór" który tym się zajmie...Nie mogę odtworzyć tej rozmowy z radio a bardzo mnie interesuje co gęgał Dionizy (nie powinien siedzieć na emie?) Takim szantażem przerzucą koszty zarybień na PZW a oni "czysty piniundz" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Robert, przy takim kształcie umowy nikt nie przystąpi do żadnego konkursu i wody zostaną w rękach urzędników. To bardzo szybko doprowadzi do całkowitego wyrybienia i taki to będzie sukces. Za to z jedną opłatą krajową, która wygeneruje X głosów przy urnach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Robert, przy takim kształcie umowy nikt nie przystąpi do żadnego konkursu i wody zostaną w rękach urzędników. To bardzo szybko doprowadzi do całkowitego wyrybienia i taki to będzie sukces. Za to z jedną opłatą krajową, która wygeneruje X głosów przy urnach.Tego się obawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Robert, przy takim kształcie umowy nikt nie przystąpi do żadnego konkursu i wody zostaną w rękach urzędników. To bardzo szybko doprowadzi do całkowitego wyrybienia i taki to będzie sukces. Za to z jedną opłatą krajową, która wygeneruje X głosów przy urnach. Wody - praktycznie większość są już wyrybione. Za zgodą i z aprobatą związku. Magiczne powiedzenie - "karta musi się zwrócić". Biorą bo karta musi się zwrócić. Bardzo proszę o wprowadzenie takich limitów, że karta musi się zwrócić. To będzie bajka. W większości okręgów mniej niż 10 szt. kilowych szczupaków. Czy też trochę więcej karpi czy innej ryby. Z takim ubytkiem wody sobie poradzą "śpiewająco". Ale padł by propagandowy argument, że biorą, bo karta się musi zwrócić... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marconi Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 (edytowane) A co z wodami tzw górskimi, wiecie że w planach Wody Polskie nie chcą ich ująć razem z wodami nizinnymi. Ziemecki powiedział że opłata na wody górskie musi być większa , nawet od 1000 do 2000 pln. Fragment wywiadu z Ziemckim wstawiłem w cafe jerkbait -wędkarski populizm. Edytowane 25 Maja 2022 przez Marconi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Pan Dionizy sprawdził się w PZW, a teraz reformuje WP. Bardzo dobrze. Takich ludzi nam potrzeba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Przecież Wody Polskie tylko dopasowują się do oczekiwań wędkarskiego świata. My mamy wy...ne. Próbują udziałowców stowarzyszenia wyręczać, odciążają ich i urządzają.. Jest lepsze wyjście z wieloletniego pata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi