AngusCK Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 https://www.youtube.com/watch?v=XgOvpKJNiAw&t=30s Nic dodać nic ująć.Mega koleś (już dostał subskrypcję). Zobaczcie pozostałe jego filmiki. daje ostro..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Te grube miliardy związane z wędkarstwem na które to niby chce położyć łapę władza to w zdecydowanej większości sektor prywatny do którego WP nic nie będzie miało. Ale co tam nakręcajcie się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 ... od mieszania herbata nie staje się słodsza Przypominiam, że jerkbait.pl jest miejscem apolitycznym i neutralnym światopoglądowo więc proszę darujcie sobie deklaracje w tym obszarze. Rozumiem że temat siłą rzeczy ociera się o politykę ale można o nim rozmawiać merytorycznie a nie ideologicznie. Jedyną ideologią, której szerzenie jest akceptowane na jerkbaicie jest ideologia no-kill 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Nakręcają się jak dzieci w przedszkolu, zniknie Pzw będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 [...] PS. A tak z ciekawości - widział ktoś listę wód "Wód Polskich" dla okręgu mazowieckiego?Nie ma takich wód. Wejdź na stronę WP i w zakładce Nasze Łowiska jest PDF do pobrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Witam .Panie i Panowie co do kar i kontroli proszę mi powiedzieć jakie konsekwencje poniesie członek PZW zabierając nie wymiarową rybę (dajmy na to że zamiast 50cm to 49,5cm). Jak to wygląda w innych krajach np. w USA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Te grube miliardy związane z wędkarstwem na które to niby chce położyć łapę władza to w zdecydowanej większości sektor prywatny do którego WP nic nie będzie miało. Ale co tam nakręcajcie się dalej.????????????. Sprawdź wody, które WP przejęły. To nie są wody PZW, a wody dzierżawione dotychczas przez prywatnych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 . Sprawdź wody, które WP przejęły. To nie są wody PZW, a wody dzierżawione dotychczas przez prywatnych użytkowników.Ewidentnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Tu jest wykaz wód na których można łowić za 250 PLN. https://krakow.wody.gov.pl/attachments/article/2238/za%C5%82%C4%85cznik%20nr%201%20do%20zarz%C4%85dzenia%20nr%2087-2021.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiser Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Tu jest wykaz wód na których można łowić za 250 PLN. https://krakow.wody.gov.pl/attachments/article/2238/za%C5%82%C4%85cznik%20nr%201%20do%20zarz%C4%85dzenia%20nr%2087-2021.pdf Dzięki. Też na to trafiłem, ale nie mogłem uwieżyć, że to jest całość. Żart jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Nie ma takich wód. Wejdź na stronę WP i w zakładce Nasze Łowiska jest PDF do pobra. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Artek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zawsze mnie trochę irytowało że w dobie polityki rynkowej opierającej się na konkurencji w przypadku naszego hobby tej konkurencji nigdy nie było, poza łowiskami komercyjnymi które dla wielu wędkarzy atrakcyjne nie są, wiadomo złowić rybę w burdelu chwały nie przynosi. Kolego Janku. Mieszkam 120 km na wschód od Ciebie. U mnie jest PZW , WP w łomżyńskim, kilku prywatnych właścicieli na żwirowniach, a na Mazurach- Gospodarstwo Mrągowo, Giżycko, Mikołajki, Olsztyn, PZW Suwałki. Zaraz jadę na Wojsze- prywatne 40 PLN/dzień. Brać wybierać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Kolego Janku. Mieszkam 120 km na wschód od Ciebie. U mnie jest PZW , WP w łomżyńskim, kilku prywatnych właścicieli na żwirowniach, a na Mazurach- Gospodarstwo Mrągowo, Giżycko, Mikołajki, Olsztyn, PZW Suwałki. Zaraz jadę na Wojsze- prywatne 40 PLN/dzień. Brać wybierać.I bardzo dobrze, szkoda że mazowieckie pzw stoi. Oby więcej takich łowisk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki. Też na to trafiłem, ale nie mogłem uwieżyć, że to jest całość. Żart jakiś.Spokojnie, zaraz zaczną odbierać dzierżawy pod jakimś mniej lub bardziej poważnym pretekstem i lista będzie się wydłużać. Mam tylko nadzieję, że zważywszy na burdel jaki u nich panuje, przestudiowanie umów i ich realizacji zajmie im kilkanaście miesięcy. Jestem przerażony perspektywą upaństwowienia wód górskich. Cała nasza praca społeczna na odcinku muchowym Raby pójdzie się... Biały i Czarny Dunajec, Dunajec i jego O.S.-y - jeśli tam też wprowadzą program "karpik plus" to będzie katastrofa... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Stycznia 2022 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Dzięki. Też na to trafiłem, ale nie mogłem uwieżyć, że to jest całość. Żart jakiś.To nie jest całość. w RZGW Szczecin jest kilka łowisk pod nich podlegających. Niepolitycznie - Kaczyński z kolegami to wędkarze. Co roku przyjeżdżają na ryby na tajne (i nietajne) łowiska w Zachodniopomorskim. Rybkę wszamać lubią. Chyba nie powinni robić krzywdy swoim? Co ciekawe w tym wszystkim - nikt nie broni PZW w tej sytuacji Od zawsze pisałem, że PZW jest dobre, przynajmniej to szczecińskie. Patologia to jest na moim odcinku Odry, gdzie rybaczy prywatna spółdzielnia. Nieoznakowane siatki, trałowanie, brak kontroli, patologia wędkarska, szarpanie, ponad limit, nieprzestrzeganie wymiarów i okresów - to codzienność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Macie może informacje ile średnio/przykładowo wynosi roczna dzierżawa średniego obwodu rybackiego? Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Rozumiem, że na Dobczycach jest zakaz wchodzenia do wody ze względu na szczupaki. Są tak duże, że można stracić nogę . (...) Zbiornik wody pitnej dla Krakowa, zakaz wędkarstwa i wszelkiej rekreacji, gospodarka rybacka w założeniu oparta na biomanipulacji w celu utrzymania/poprawy parametrów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 To nie jest całość. w RZGW Szczecin jest kilka łowisk pod nich podlegających. Niepolitycznie - Kaczyński z kolegami to wędkarze. Co roku przyjeżdżają na ryby na tajne (i nietajne) łowiska w Zachodniopomorskim. Rybkę wszamać lubią. Chyba nie powinni robić krzywdy swoim? Co ciekawe w tym wszystkim - nikt nie broni PZW w tej sytuacji Od zawsze pisałem, że PZW jest dobre, przynajmniej to szczecińskie. Patologia to jest na moim odcinku Odry, gdzie rybaczy prywatna spółdzielnia. Nieoznakowane siatki, trałowanie, brak kontroli, patologia wędkarska, szarpanie, ponad limit, nieprzestrzeganie wymiarów i okresów - to codzienność.Kurde, jak to Niemen śpiewał- "Mam tak samo jak ty" odnośnie pewnego prywatnego dzierżawcy, na dużej niegdyś związkowej wodzie przepływowej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Macie może informacje ile średnio/przykładowo wynosi roczna dzierżawa średniego obwodu rybackiego? Tak w skrócie.Do ubiegłego roku koszty związane z nakładami rzeczowo-finansowymi wynosiły mniej więcej w granicach 50-500 000 zł za obwód rybacki.Czynsz dzierżawny łatwo policzyć samemu, bo jest ściśle uzależniony od powierzchni obwodu rybackiego (tabela w rozporządzeniu) i ceny żyta. Teraz wraz ze zmianą prawa będzie trochę inaczej dla nowych umów, ale rozpiętość może być równie ogromna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Jest to ktores z rzedu forum, na ktorym czytam o tej inicjatywie. I zauwazylem jedna rzecz. To sie powtarza wszedzie.Ci ktorzy chca cos dobrego zrobic dla naszych wod, Co walcza (czasami skutecznie) o wody NK, tworza grupy dzieki ktorym Ci pozostali maja co lowic sa przerazeni. Cala ich praca psu w d..e.Natomiast Ci ktorzy uwazaja sie za klientow PZW (place wiec wymagam) sa w wiekszosci zachwyceni pomyslem WP. Dla nich im taniej tym lepiej.Tak naprawde, zeby zreformowac PZW i zeby bylo takie jak powinno byc, to powinno byc moze z 1000 - 2000 czlonkow a reszta powinna bulic jak nierzeszeni. Moze wtedy cos by dotarlo do tych, co teraz naleza do PZW i marza, zeby zniknelo.PS. NIe jestem, nie bylem i nie mam zamiaru byc zadnym dzialaczem na zadnym szczeblu. Ale wg mnie nie ma alternatywy dla PZW jesli chodzi o dobro wod, ale nie takiego jak obecnie. Powinno byc jasno i twardo egzekwowane prawo:albo bierzesz czynny udzial w stowarzyszeniu: zebrania, akcje typu zarybienia, sprzatania itp, albo wypad i plac jak niezrzeszony. Bo teraz nalezy do PZW masa ludzka nastawiona tylko i wylacznie na konsumpcje. Pojda tam gdzie taniej. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez pawelz 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Tak w skrócie.Do ubiegłego roku koszty związane z nakładami rzeczowo-finansowymi wynosiły mniej więcej w granicach 50-500 000 zł za obwód rybacki.Czynsz dzierżawny łatwo policzyć samemu, bo jest ściśle uzależniony od powierzchni obwodu rybackiego (tabela w rozporządzeniu) i ceny żyta. Teraz wraz ze zmianą prawa będzie trochę inaczej dla nowych umów, ale rozpiętość może być równie ogromna. Czyli można założyć, że jeśli WP zerwą taką umowę z PZW, to ewentualne odszkodowania (przy założeniu, że PZW wygra proces) będą stosunkowo niewielkie w porównaniu do zysków politycznych płynących z obwieszczenia suwerenowi, że jest jedna opłata na większość wód w naszym kraju... P.S. myślę, że obecna ekipa rządząca przyzwyczaiła nas do tego, że podejmuje decyzje w oparciu o sondaże. Wyszło im, że ten milion wędkarzy będzie zachwycony i prawdopodobnie dobro wód nie będzie ich podstawową motywacją. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Stycznia 2022 przez zeralda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 W słusznie minionych czasach PZW jakoś ogarniało te wody na których "gospodarowało", po wynikach ich poznacie można by rzec i kto wtedy łowił ten wie. Teraz wody będą państwowe, a jak wygląda gospodarka państwa wiedzą ci, co pożyli w słusznie minionych czasach. Wychodzi na to, że będziemy mieli to co mamy w kwadracie. Więc jeżeli mamy 0,1 tego co było to będzie 0,1*0,1=0,01. I tu już każdy może sam ocenić, jak mu wędkarski będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 W słusznie minionych czasach PZW jakoś ogarniało te wody na których "gospodarowało", po wynikach ich poznacie można by rzec i kto wtedy łowił ten wie. Teraz wody będą państwowe, a jak wygląda gospodarka państwa wiedzą ci, co pożyli w słusznie minionych czasach. Wychodzi na to, że będziemy mieli to co mamy w kwadracie. Więc jeżeli mamy 0,1 tego co było to będzie 0,1*0,1=0,01. I tu już każdy może sam ocenić, jak mu wędkarski będzie.Na podstawie tego, co powiedziano na przedmiotowej konferencji prasowej, tak naprawdę gówno wiemy, co i jak będzie. Wszelkie dyskusje na ten temat, to skazywanie wspomnianego gówna na śmierć i nic ponadto. Nie szkoda Wam czasu? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiser Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Na podstawie tego, co powiedziano na przedmiotowej konferencji prasowej, tak naprawdę gówno wiemy, co i jak będzie. Wszelkie dyskusje na ten temat, to skazywanie wspomnianego gówna na śmierć i nic ponadto. Nie szkoda Wam czasu? To fakt, że "g" wiemy, ale kilka faktów jest istotnych - np to że w najbliższym czasie będą procedowane zmiany prawne. Jak mniemam, gros wędkarzy ma postulat np. zaostrzenia kar za kłusownictwo. Można przecież pisać petycje do WP, PZW, ba - samemu bądź w grupie, można zgłosć uwagi w ramach procesu legislacyjnego (patrz RCL). Przy okazji można coś tam zmienić Tak się zastanawiam - na tym forum jest jakichś 27 000 userów, aktywnych dzisiaj około 1000. Czemu tego nie wykorzystać? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Głównym powodem spadku pogłowia ryb w naszej jakże pięknej ojczyźnie jest i tu was zaskoczę ... Brak wody i zmiany klimatyczne. Dalej są: internet rybacy wędkarze kormorany itp. bez konkretnej kolejności. Ale powstał nowy departament który doleje wody do rzek i zmieni klimat więc możemy spać spokojnie. Nic nie jest doskonalsze od natury jeśli chodzi o ekosystemy więc zarybienia oraz inne obietnice na nic się zdadzą. Mniej wody=mniej ryb a chętnych do ich podziału coraz więcej. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Forecast 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi