Skocz do zawartości

St.croix AVS70MF

zorman13

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda nie mam tego modelu, tylko delikatniejszy, ale moim zdaniem Avid jest średnim wyborem pod sandacza.

Czy warto go kupić, to zależy za jaką kwotę, jeśli cena sklepowa

to możesz udać się np do Mekamila ( ma pracownie w Łodzi)i pooglądać inne blanki.W tej cenie znajdziesz jakiś specjalistyczny patyk pod sandała.

Avid bardziej ze swoją akcją pasuje mi pod szczupaka, są to super kije jeśli chodzi o trwałość,moc, mój dobrze trzyma rybę, ale brakuje mu czucia przynęty, która przy sandaczu jest bardzo potrzebna.

pozdrawiam

Witam,

właśnie wszystko zależy moim zdaniem od przynet jakimi będziesz

rzucać.Ja osobiście mam serie avid cast i wyrzut

do 28g(1 oz) rzucam przynetami o wadze od 7g(leci

całkiem niezle) do około 25g(max 30g) i to jest

właśnie to,czego szukałem! Jak dotarł do mnie

ten kij to troche sie przestraszylem,bo wydał mi

sie mocno pałowaty ale nad woda rozwialem

wszelkie wątpliwości.Jak dla mnie to świetny kij

sandaczowy.Natomiast Twój kij to chyba model

do 17g,więc jeżeli zamierzasz podbijac przynety

powyżej 20g moim zdaniem może ci sie wydać

zbyt miękki ale to tylko moja sugestia,którą

wyciągam z własnego doświadczenia.Kijek godny

polecenia ale tak jak moj przedmówca sadze,ze

warto poszukać w niższej cenie,bo w Polsce niestety

jest dość drogi.Jednak jednocześnie pragnę zaznaczyć

ze avid ma dożywotnia gwarancje.

Pozdrawiam

Bartekb

Woda na jakiej łowie to max 3,5m wiec główki raczej nie będą przekraczać 15-18g plus guma ale jeśli naszła by mnie ochota połowić jeszcze ciężej np 25g plus guma to powinnienem się już bać o kij bo się bardzo dużo mówi że st.croix są nie doszacowane i że można o sporo przekroczyć cw. Kij mogę mieć nówke ze sklepu za 840zł to dobra cena?

70mf obsłuży główki 15-18 i 25g też, ale przy np. 12g jest już trochę za mocny, wg mnie to min, najlepiej na takiej wodzie pracuje z 15-20g, ale finezji w nim nie ma takiej jak w Phenixie

łowie na wodzie 2-5m, głównie 2-3,5m i właśnie na taką wodę uzbroiłem tego phenixa UMBX-S700L - do 10-15g idealny

70mf na tej wodzie jeśli chcę się mocno walnąć główką o dno lub do lżejszych kogutów.

Tak naprawdę okazało się, że St.Croix lepiej mi się spisuje na Wiśle z łódki przy główkach 15-25g niż na tej płytkiej zaporówce.

Jeśli będziesz faktycznie lowil głowkami 15-18 gram to moim zdaniem

odpowiedni kij wybierasz.25 gram tez wyrzucisz i kij na pewno wytrzyma.

C.W które podaje st.croix w wybranym przez Ciebie modelu to nie jest

maxymalny ciężar wyrzutu tylko optymalny komfort lowienia przy tej

gramaturze.Natomiast jeżeli chodzi o cenę to wszystko zależy od Twojego

portfela,mi w Hiszpanii udało sie kupic kijek około 200PLN taniej niż w PL.

Plus zakupu w PL np w corona fishing jest taki,ze nie będziesz miał problemów

z gwarancja w razie jakiegoś wypadku.St.croix to solidna marka i na pewno

nie zostawi nikogo na lodzie(czego nie można powiedzieć o NORMARK

Polska-długi okres oczekiwania)

Następnym kijem który kupię na pewno będzie avid.

Jak już staniesz sie szczęśliwym posiadaczem avida i go przetestujesz to opisz

swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...

Przepraszam kolego Elton ale czy miałeś w ręku obie wędki?

68mxf to jest wędka do drop shota i podobnych technik dedykowana a na pewno nie do koguta. Jest to konstrukcja o sztywniejszej części dolnej i środkowej ,a delikatniejszej szczytowej dlatego też zaadoptowanie ją do "polskich" technik typu opad gumką jest jak najbardziej trafne, a nie do koguta, który to według mnie wymaga wędki sztywniejszej. Ja do koguta używam 6'6" 1 oz i to jest moim zdaniem odpowiednia wędka do ciężkich kogutów.
Sam posiadałem i łowiłem i 70mf i 68 mxf i różnica jest taka, że faktycznie mf-em obsłużymy więcej przynęt i technik, taki uniwersał. ciężar główek jakie stosowałem to max 28 i nic im złego się nie stało. Tak czy siak obie wędki są dobre i warte uwagi.

Avid MF nie jest najlepszym wyborem do tej specyficznej techniki jaką jest koguciarstwo . Bzdurą jest koszmarną , ten pokutujący tu i ówdzie pogląd , że powinno się te wędki przeciążać . Chyba stąd że porównują je wyznawcy tego poglądu do sklepowej siary :rolleyes: Do obrzydłego kopycianego opadu to i owszem , bedzie git . Namawiam jednak na MHF , ale 6'6" , a jeszcze lepiej na AVC66MHF. Będzie Pan co najmniej zadowolony .. :)

Dziekuje za odpowiedzi ale jadnak moje watpliwosci nie zostaly do konca rozwiane , podam jeszcze , ze bede lowil na jeziorkach głebokosc max 5m i na odrze  , lubie krotkie patyki takze dłuzszego nie chce , kijek ma byc typowo sandaczowy zadnych szczupakow , bardziej jestem za kupnem tego 68mxf ale pare osob juz mi go odradzilo i mowili zebym bral 70mf juz nie wiem co robic . Panowie prosze zadzialajcie cos ;} z gory dziekuje :)

Edytowane przez ERq

Też kilka avidów przerobiłem i mam też inshora oraz trzy legend tournament i do stajni dołączył jeszcze legend extreme na rec-ach, którego nazywam elektrodą. ale nie o to chodzi żeby się chwalić tylko o to co komu pasuje. Elton jak Ci pasuje mxf do lekkiego koguta to daj Ci Boże. Ja tylko powiedziałem, że ta wędka jest dedykowana głównie do drop shota i podobnych technik jak większość x-fastów ze stajni st croix, dlatego też znajdzie zastosowanie po naszemu do gumek. 
Tak jak napisał Tomasz eS, kolego ERq idź do sklepu pomachaj i oceń co Ci chociaż na sucho lepiej pasuje. Ja kupowałem i odsprzedawałem kilka razy żeby sobie dopasować kijki taka jak lubie ale z reguły półkę wyżej (zboczenie troszke już chyba  :P )