zorman13 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Witam, szukam informancji na temat tego kija zamierzam sprawić sobie jakiś sandaczowy kijek uważacie że to bedzie dobry wybór? Mógłby ktoś się podzielić spostrzeżeniami może jakie wady zalety czy jest wart swojej ceny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Co prawda nie mam tego modelu, tylko delikatniejszy, ale moim zdaniem Avid jest średnim wyborem pod sandacza.Czy warto go kupić, to zależy za jaką kwotę, jeśli cena sklepowato możesz udać się np do Mekamila ( ma pracownie w Łodzi)i pooglądać inne blanki.W tej cenie znajdziesz jakiś specjalistyczny patyk pod sandała.Avid bardziej ze swoją akcją pasuje mi pod szczupaka, są to super kije jeśli chodzi o trwałość,moc, mój dobrze trzyma rybę, ale brakuje mu czucia przynęty, która przy sandaczu jest bardzo potrzebna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekb Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam,właśnie wszystko zależy moim zdaniem od przynet jakimi będzieszrzucać.Ja osobiście mam serie avid cast i wyrzut do 28g(1 oz) rzucam przynetami o wadze od 7g(leci całkiem niezle) do około 25g(max 30g) i to jestwłaśnie to,czego szukałem! Jak dotarł do mnieten kij to troche sie przestraszylem,bo wydał mi sie mocno pałowaty ale nad woda rozwialem wszelkie wątpliwości.Jak dla mnie to świetny kijsandaczowy.Natomiast Twój kij to chyba modeldo 17g,więc jeżeli zamierzasz podbijac przynetypowyżej 20g moim zdaniem może ci sie wydaćzbyt miękki ale to tylko moja sugestia,którą wyciągam z własnego doświadczenia.Kijek godnypolecenia ale tak jak moj przedmówca sadze,zewarto poszukać w niższej cenie,bo w Polsce niestetyjest dość drogi.Jednak jednocześnie pragnę zaznaczyćze avid ma dożywotnia gwarancje.PozdrawiamBartekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Avid i Elite 70MF (tego ja mam) to klasyka sandaczowa do przynęt 3 na główkach 10-20g max 25g (przy średniej głębokości) - oba blanki są niedoszacowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorman13 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Woda na jakiej łowie to max 3,5m wiec główki raczej nie będą przekraczać 15-18g plus guma ale jeśli naszła by mnie ochota połowić jeszcze ciężej np 25g plus guma to powinnienem się już bać o kij bo się bardzo dużo mówi że st.croix są nie doszacowane i że można o sporo przekroczyć cw. Kij mogę mieć nówke ze sklepu za 840zł to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 70mf obsłuży główki 15-18 i 25g też, ale przy np. 12g jest już trochę za mocny, wg mnie to min, najlepiej na takiej wodzie pracuje z 15-20g, ale finezji w nim nie ma takiej jak w Phenixie łowie na wodzie 2-5m, głównie 2-3,5m i właśnie na taką wodę uzbroiłem tego phenixa UMBX-S700L - do 10-15g idealny 70mf na tej wodzie jeśli chcę się mocno walnąć główką o dno lub do lżejszych kogutów. Tak naprawdę okazało się, że St.Croix lepiej mi się spisuje na Wiśle z łódki przy główkach 15-25g niż na tej płytkiej zaporówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekb Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jeśli będziesz faktycznie lowil głowkami 15-18 gram to moim zdaniemodpowiedni kij wybierasz.25 gram tez wyrzucisz i kij na pewno wytrzyma.C.W które podaje st.croix w wybranym przez Ciebie modelu to nie jestmaxymalny ciężar wyrzutu tylko optymalny komfort lowienia przy tej gramaturze.Natomiast jeżeli chodzi o cenę to wszystko zależy od Twojegoportfela,mi w Hiszpanii udało sie kupic kijek około 200PLN taniej niż w PL.Plus zakupu w PL np w corona fishing jest taki,ze nie będziesz miał problemówz gwarancja w razie jakiegoś wypadku.St.croix to solidna marka i na pewnonie zostawi nikogo na lodzie(czego nie można powiedzieć o NORMARK Polska-długi okres oczekiwania)Następnym kijem który kupię na pewno będzie avid.Jak już staniesz sie szczęśliwym posiadaczem avida i go przetestujesz to opiszswoje spostrzeżenia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERq Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Takze zastanawiam sie nad kupnem pod sandacze avida 70mf lub 68mxf . bede lowil glowkami 7-20g (czasami i 25 sie zdarzy) ktory polecicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 70mf bym polecał jako uniwersalny kij. Ideał do 6, max 8m głębokości. 68mxf bardziej pod koguta. Na wodę do 3,5m zastanawiałbym się mocno nad avs76mlxf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Przepraszam kolego Elton ale czy miałeś w ręku obie wędki?68mxf to jest wędka do drop shota i podobnych technik dedykowana a na pewno nie do koguta. Jest to konstrukcja o sztywniejszej części dolnej i środkowej ,a delikatniejszej szczytowej dlatego też zaadoptowanie ją do "polskich" technik typu opad gumką jest jak najbardziej trafne, a nie do koguta, który to według mnie wymaga wędki sztywniejszej. Ja do koguta używam 6'6" 1 oz i to jest moim zdaniem odpowiednia wędka do ciężkich kogutów.Sam posiadałem i łowiłem i 70mf i 68 mxf i różnica jest taka, że faktycznie mf-em obsłużymy więcej przynęt i technik, taki uniwersał. ciężar główek jakie stosowałem to max 28 i nic im złego się nie stało. Tak czy siak obie wędki są dobre i warte uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Avid MF nie jest najlepszym wyborem do tej specyficznej techniki jaką jest koguciarstwo . Bzdurą jest koszmarną , ten pokutujący tu i ówdzie pogląd , że powinno się te wędki przeciążać . Chyba stąd że porównują je wyznawcy tego poglądu do sklepowej siary Do obrzydłego kopycianego opadu to i owszem , bedzie git . Namawiam jednak na MHF , ale 6'6" , a jeszcze lepiej na AVC66MHF. Będzie Pan co najmniej zadowolony .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERq Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dziekuje za odpowiedzi ale jadnak moje watpliwosci nie zostaly do konca rozwiane , podam jeszcze , ze bede lowil na jeziorkach głebokosc max 5m i na odrze , lubie krotkie patyki takze dłuzszego nie chce , kijek ma byc typowo sandaczowy zadnych szczupakow , bardziej jestem za kupnem tego 68mxf ale pare osob juz mi go odradzilo i mowili zebym bral 70mf juz nie wiem co robic . Panowie prosze zadzialajcie cos ;} z gory dziekuje Edytowane 30 Lipca 2013 przez ERq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Słuchaj nikt za ciebie wyboru nie dokona bo każdy lubi inaczej łowić optymalnie jest pomacac wszystko samemu i zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 kotwitz tak, miałem i do lekkiego koguta jest idealna, szybka, pracuje samym szczytem. Mam do dyspozycji 5 Avidów, w tym jeden Inshore, więc sprawdziłem organoleptycznie, a nie wysnułem po opisach katalogowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Też kilka avidów przerobiłem i mam też inshora oraz trzy legend tournament i do stajni dołączył jeszcze legend extreme na rec-ach, którego nazywam elektrodą. ale nie o to chodzi żeby się chwalić tylko o to co komu pasuje. Elton jak Ci pasuje mxf do lekkiego koguta to daj Ci Boże. Ja tylko powiedziałem, że ta wędka jest dedykowana głównie do drop shota i podobnych technik jak większość x-fastów ze stajni st croix, dlatego też znajdzie zastosowanie po naszemu do gumek. Tak jak napisał Tomasz eS, kolego ERq idź do sklepu pomachaj i oceń co Ci chociaż na sucho lepiej pasuje. Ja kupowałem i odsprzedawałem kilka razy żeby sobie dopasować kijki taka jak lubie ale z reguły półkę wyżej (zboczenie troszke już chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERq Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Tak wiem chciałbym "pomacac" ale niestety nie ma tych modeli w Sulechowie na chwile obecna i jest lipa ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi