BOB1 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Szanowni wędkarze nie tylko z Warszawy, wpadnijcie do Muzeum Woli na ulicy Srebrnej w Warszawie na wystawę, na której dowiecie się ile rzeczek, kanałków, starorzeczy utraciliśmy w Warszawie i czym to skutkuje. Mój oddział muzealny, bardzo zaskoczył mnie przekazem i informacjami.Rzućcie okiem, tak było w 1870 a tak jest teraz 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Gospodarka planowa i powszechna melioracja to uczynila. A teraz wody polskie Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 W kanałkach które wychodziły z jez. Czerniakowskiego ( szerszy dookoła, a węższy przez działki ) 30 lat temu były piękne ryby. Sami łowiliśmy w szerszym klenie i płocie.... teraz jest tam wody co kot napłakał ( systematyczne obniżanie wody w jeziorku , nowe osiedla i osuszanie łąk zrobiły swoje) nikt nie dba o to żeby ratować takie małe cieki...A wręcz jest w drugą stronę. Niestety tak się dzieje ze wszystkimi małymi ciekami w Warszawie.W Rudawce na skraju lasu Bielańskiego jest piękne życie, i bardzo dużo cierników i innych drobnych ryb.. Ratujmy póki czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Melioracja to nie tylko osuszanie i odwadnianie a tak to niestety było ostatnimi laty rozumiane i stosowane.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Świetna sprawa. Dzięki Bob. A czy wiesz, czy jest szansa na tego typu reprodukcje ? W sensie pliku do wydrukowania w sensownym formacie na ścianę. Ku pamięci dla nas i dzieci..???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Świetna sprawa. Dzięki Bob. A czy wiesz, czy jest szansa na tego typu reprodukcje ? W sensie pliku do wydrukowania w sensownym formacie na ścianę. Ku pamięci dla nas i dzieci..Foty autorskiej, projektu wystawy oferować nie mogę, ale zapraszam na wystawę, cykniesz sam" I to nie tylko tę planszę, ale i wykresy innych, nieistniejących ciurków. Do tego filmy o rzece , jej ochronie a nawet można posłuchać ... muzyki tworzonej przez nurt Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Żeby pełnię tkliwości zdeklarowani miastowi mogli osiągnąć, należy niezwłocznie urządzić wystawę o minionych lasach, łąkach oraz obłokach.. W mieście Łodzi dziś otwierają wystawę sztuki malarskiej w stylu eko - a dzieła sporządzone są przy pomocy soku z buraka oraz innych ekscytujących barwników. Pójdę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Interesowałem się kiedyś historią rzeczek Jeziorka i Wilanówka, jest ona wbrew pozorom dosyć burzliwa a wzięła się stąd iż rzeki te bardzo często wylewały (cofka z Wisły) i tworzyły zagrożenie powodziowe wiec nasi przodkowie ostro walczyli z żywiołem wody żeby w ogóle na południe od ówczesnej Warszawy mogło sie rozwijać jakieś osadnictwo.... mam na myśli wiek XIX i początek wieku XX; przy okazji natrafiłem na ciekawy artykuł o walkach niemiecko-rosyjskich jakie w czasie I wojny światowej toczyły się w okolicach Konstancina-Jeziornej zawsze mi sie wydawało że w czasie IWW Niemcy zajęli Warszawę "z marszu" a okazuje się ze nie i m.in. nad Jeziorką toczyły się ciężkie walki (sorki za dygresje ale ponieważ ale ponieważ temat ma element muzealny to tak mi się skojarzyło że historia wód jest przecież elementem szerszej historii) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi