MieczysławS Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Najbardziej rzetelny jest opis stosowany przez producenta blanku. A GIV to niewiele mówiące nazewnictwo wymyślone przez montownię.Producenci najczęściej podają zakres cw., i niektórzy jeszcze zakres wytrzymałości żyłki/FC/linki. Te parametry w zasadzie wystarczą by prawidłowo użytkować wędzisko.Natomiast w zakresie zastosowanych materiałów oprócz bardziej lub mniej chwytliwych reklamowych haseł praktycznie nie ma niczego, co by określało cechy fizyczne zastosowanych materiałów podstawowych (szkło/kompozyt/grafit) a jedynie symbol w rodzaju IM6, IM7, IM9 itp.Która firma podaje podaje moduł sprężystości podłużnej czy wytrzymałość na rozciąganie zastosowanych materiałów?Oczywiście czytając opisy zastosowanych technologii, można niekiedy te dane znaleźć.U Anosa też tak było, na wymienionych w poprzednim moim poście targach na Służewcu, dostałem katalog Anosa, gdzie każdej serii wędzisk, był przyporządkowany moduł zastosowanego grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 W takim razie miałeś Quort Tipa z grafitu GI+, ten model oglądałem na targach na Służewcu w W-wie w roku bodajże 1998.Ten pokazany na targach miał długość 10'0''.A ja zamówiłem z grafitu GIV o długości 11'0''. Kij ten mam do dziś.Tak, 10 i chyba GI+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) Ktoś pomoże rozszyfrować producenta blanku spinningu uzbrojonego przez Anos? Długość 252 cm, c.w. 5 -14 g, akcja fast. Kupiłem go na pierwszych targach wędkarskich, w 1995 roku, chyba. Kij nie był opisany na blanku, a sprzedawca mówił o różnych seriach „G”, na dodatek produkowanych w Polsce, dlatego nie wchodziłem z nim w zbędną dyskusję. Dla mnie jest to klasyczny amerykański blank, opisywany czasem jako „Trout”, z wytwórców stawiam na Pacific Bay IM6. Ja się nie znam ale z pod ręki Pana Banachowskiego w tym kolorze mam muchówkęPacyfic BayPozdrawiam Dobra chyba znalazłem.To chyba to.???? Edytowane 9 Lutego 2022 przez wojti80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSW Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Dzięki, sądząc z opisu i koloru, to właśnie ten kij. A ile ma przelotek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 9Jest opisany"wykonał Tomasz Mańczakdla Romka Dropińskiego"kij ma jakąs historyje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Z Anosem ciężko dojśc do ładu bo nawet sam własciciel różnie mówił.W czasach gdy brałem od Niego spinning, twierdził że są zbrojone na blankach Talona. W tym samym czasie twierdził też że na Sage.GI+ czarne, GII+ niebieskie, GIII+ zielone, a co najciekawsze, zarówno moduły jak i oznaczenia oraz kolory pasowały do blanków Loopa...Prawdę zna tylko sam Andrzej i jego magiczny notesik w którym wpisywane były wszystkie kije ;-)Czyli, że te o mój to Talon, Sage albo Loop . Pewne jest tylko to, że czarny i GI+ . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSW Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) 9 A mój tylko osiem, powstał przed Fuji New Concept, czy jak to się tam nazywało. A z powtarzalnością wędzisk to w Anosie różnie bywało. Znam dwa przypadki, kiedy wędkarze zamówili takie same kije, a dostali różne. Zgadzała się tylko długość. Edytowane 9 Lutego 2022 przez WSW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 A mój tylko osiem, powstał przed Fuji New Concept, czy jak to się tam nazywało. A z powtarzalnością wędzisk to w Anosie różnie bywało. Znam dwa przypadki, kiedy wędkarze zamówili takie same kije, a dostali różne. Zgadzała się tylko długość.... I nikt nie narzekał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 9Jest opisany"wykonał Tomasz Mańczakdla Romka Dropińskiego"kij ma jakąs historyjehttp://jerkbait.pl/user/53085-tomek-ma%C5%84czak/ A może u źródła popytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 A ja podpytam tu o taki patyk. Może ktoś coś więcej napisze co to za blank itp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 A ja podpytam tu o taki patyk. Może ktoś coś więcej napisze co to za blank itp 7A30D616-76E5-4C35-9327-18FA28519B3A.jpegOpis na blanku brzmi bardzo interesująco.Mówię o parametrach kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) A ja podpytam tu o taki patyk. Może ktoś coś więcej napisze co to za blank itp 7A30D616-76E5-4C35-9327-18FA28519B3A.jpegNikt nie ma pomysłu co to może być za blank? Kilka cech: blank 3-częściowy, niemalowany, lakierowany bezbarwnie. Akcja dość szybka lecz wg mnie bazą jest blank muchowy. Spin o długości 270cm składa się z 2 elementów o długości 116cm każdy i 50cm dolnika, jak na zdjęciu (zapewne skrócony trzeci element - czyli w oryginale blank miał 330-335cm) Edytowane 18 Lutego 2022 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Nikt nie ma pomysłu co to może być za blank? Kilka cech: blank 3-częściowy, niemalowany, lakierowany bezbarwnie. Akcja dość szybka lecz wg mnie bazą jest blank muchowy. Spin o długości 270cm składa się z 2 elementów o długości 116cm każdy i 50cm dolnika, jak na zdjęciu (zapewne skrócony trzeci element - czyli w oryginale blank miał 330-335cm) 7BF58B37-189D-454F-B2DF-9C6A025B518A.jpegRozpakowałem swojego Quort Tip'a. Charakter pisma na dolniku jest identyczny jak na Twoim Anosie.Mojego składał, a więc i opisywał Grzesio Politowski.Kuba myślę, że to Grzegorza właśnie powinieneś podpytać co to za blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Tego tez składał G. Politowski. Kupiłem go od naszego wspólnego znajomego Nie mniej nie pamięta na jakim blanku był robiony. Coś mu świta, że Sage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Tego tez składał G. Politowski. Kupiłem go od naszego wspólnego znajomego Nie mniej nie pamięta na jakim blanku był robiony. Coś mu świta, że Sage.Nie znam się na muszkarstwie, ale blank, z którego został wykonany pewnie miał górną klasę AFTM 4 lub 5.Nie wiem czy o tak niskiej klasie AFTM robi ktoś tak długie blanki 11'.Moim zdaniem było tak, że do krótkiego kija muchowego, dorobiono dolnik z uchwytem kołowrotka z jakiegoś innego blanku.Często tak się robiło/robi, gdy dysponuje się markowym blankiem, który jest za krótki dla konkretnego nabywcy.Proponuje mu takie rozwiązanie lub wykonuje je na prośbę zamawiającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Może być tak jak piszesz. Choć nie spotkałem się jeszcze z muchowymi blankami w 2-składzie o długości ok 220cm.Porównałem też strukturę blanku i jego lakierowanie na wszystkich elementach i na krótkim widocznym odcinku dolnika struktura włókien i lakierowanie jest takie samo jak na pozostałych dwóch elementach. Stad przypuszczam, że dolnik jest zbudowany na skróconym oryginalnym dolnym elemencie tego blanku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Na takich blankach (grafit i bezbarwny lakier) robiono Kuba nawet muchówki o długości 180 cm. Bardzo by się przydało wiedzieć choćby w przybliżeniu, kiedy blank został uzbrojony. Raczej bym odrzucił wersję, że to mógł być blank Sage. One praktycznie wszystkie miały zależnie od serii charakterystyczny kolor. Jak się przyglądam pierwszemu zdjęciu, to najbardziej mi przypomina dostępne również u nas w latach 90-tych blanki niemieckiego Sportexa i brytyjskie Fibatube. Te pierwsze mógł sprowadzać Anos z firmy Traun River Rudiego Hegera. Różne rzeczy dla muszkarzy sprowadzał Anos z Traun River. W tych samych latach trafiło do Polski dość dużo blanków z Fibatube (robili również blanki dla Hardy), a w ofercie produkowanych były długie, trzyczęściowe blanki do muchówek jeziorowych. Miałem podobny pomysł do opisanego przez Mieczysława, ale skoro twierdzisz, że blank dolnika nie różni się od pozostałych? Najbardziej niepasująca do całości mojej wersji jest ta dość fikuśna rękojeść. Przed rokiem 2000 chyba nikt nie realizował takich pomysłów? Ja w każdym razie sobie nie przypominam. Chyba, że powstała później w miejsce pierwotnej, czego nie da się wykluczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 (edytowane) Kij z tego co wiem był zbrojony 2007/2008 rok. Zbrojony na tytanowych Fuji Sic Y-L. Do tego uchwyt Matagi. Kij był zbrojony od początku w ten sposób, odkupiłem go od I właściciela. Na pierwszy rzut oka od razu bym powiedział, że pierwotnie miał dzielona rękojeść i ktoś to przerobił na „pełną” ale I właściciel powiedział, że od samego początku tak był uzbrojony. Edytowane 19 Lutego 2022 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Sprawa rozwiązana Wystarczyło napisać do p. Andrzeja Ossowskiego „Bardzo dobrze pamiętam ten kijek. Blank był zaprojektowany osobiście przeze mnie.Była to mała modelowa seria blanków, którą zleciłem słynnej angielskiej firmie HARRISON.Wykonany był ściśle w/g mojego projektu z grafitu ultra-wysokomodułowego.Dla polepszenia akcji wykonałem dolnik krótki - jako tylko gryf.Pozdrawiam,AnOs” 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Sprawa rozwiązana Wystarczyło napisać do p. Andrzeja Ossowskiego „Bardzo dobrze pamiętam ten kijek. Blank był zaprojektowany osobiście przeze mnie.Była to mała modelowa seria blanków, którą zleciłem słynnej angielskiej firmie HARRISON.Wykonany był ściśle w/g mojego projektu z grafitu ultra-wysokomodułowego.Dla polepszenia akcji wykonałem dolnik krótki - jako tylko gryf.Pozdrawiam,AnOs”Masz kolego jakiś namiar na p. Andrzeja?Mam od nich jedną fajną pstrągówkę i nie mogę ustalić na czym jest ukręcona. Pytałem już jednego ze zbrojmistrzów Anosa ale nie pamięta tej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Znalazłem na Allegro ogłoszenia Anosa i napisałem poprzez tamten kontakt. https://allegro.pl/oferta/blank-grafit-na-wedzisko-muchowe-anos-nowa-cena-9929486896 Edytowane 12 Października 2022 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi