Skocz do zawartości

Złamanie przepisów

Faja

Rekomendowane odpowiedzi

Za każdy centymetr brakujący rybie do wymiaru od 100 do 200 zł. w zależności od kaprysu kontrolujących.

O takich mandatach słyszałem że są wystawiane. 

Za rybę złowioną w okresie ochronnym kontrolujący mogą skierować sprawę do sądu. Okręg PZW jako strona poszkodowana może wykazać ile taka ryba jest w stanie dać materiału zarybieniowego, wycenić jego wartość i może być to duża suma. :D

Za karami jestem jak najbardziej na tak. Jeśli będą drakońskie, tym bardziej. Słabo, jaśli przy okazji i w poszukiwaniu dodatkowych pieniędzy, z krzaków wyskoczy kontrola i capnie typa z przyłowem, pomiędzy podebraniem, a wypuszczeniem. Nauka nie idzie w las, a przed oczami staje Jan Kociniak i trzy domki z dykty z uśmiechniętymi manekinami w progu. A matka siedzi z tyłu...

Edytowane przez Maciej W.
  • Like 1

Przed rokiem 2000 za metr siatki sąd naliczył 60 zł złapanemu na wyciąganiu sieci z rybami delikwentowi  i takie orzeczenie widziałem nie słyszałem. Słyszałem o około 30 niewymiarowych rybach i mandacie 1000 zł z pięć lat wstecz. Znalazłem rozporządzenie z 2013r ciekawe czy jest ono aktualne .

post-74554-0-92403600-1643142026_thumb.png

Edytowane przez Faja

To takie pytanie mam, za szczupaka 48cm jaki powinien być nałożony mandat?

Jak to jaki?

Powiesić sku..syna obok szczupaka.

I narzucić karę za nieuszanowanie wymiaru ochronnego (+3 cm, wg. rozporządzenia),

oraz za niedotrzymanie wymiaru ochronnego za -2 cm, wedle wielu RAPR Okręgowych.

Jestem również, za nawiązką w każdej z tych opcji, za tępotę w pojmowaniu obowiązującego prawa.

No i jeszcze aspekt socjologiczno-filozoficzny, czy pasjonat ów znęcał się celowa nad rybą, czy był tak tępy, że nie wiedział czy się znęca. ;)

• Like 2

Jak to jaki?

Powiesić sku..syna obok szczupaka.

I narzucić karę za nieuszanowanie wymiaru ochronnego (+3 cm, wg. rozporządzenia),

oraz za niedotrzymanie wymiaru ochronnego za -2 cm, wedle wielu RAPR Okręgowych.

Jestem również, za nawiązką w każdej z tych opcji, za tępotę w pojmowaniu obowiązującego prawa.

No i jeszcze aspekt socjologiczno-filozoficzny, czy pasjonat ów znęcał się celowa nad rybą, czy był tak tępy, że nie wiedział czy się znęca. ;)

Myślę, że gdyby Kolega wydawał wyroki to kłusownictwa już by nie było. :)

• Like 1

Za brak uprawnień masz do 500 zł. Za nie wymiar również. Stawianie sieci to przestępstwo.

Skąd wiadomo że 500 a nie 700 czy 300 zł , zdaje się że nie ma taryfikatora mandatów psr, sąd wymierza karę na podstawie ustawy, Ściąganie sieci z rybami a stawianie to tez chyba nie jest traktowane jednoznacznie.

Skąd wiadomo że 500 a nie 700 czy 300 zł , zdaje się że nie ma taryfikatora mandatów psr, sąd wymierza karę na podstawie ustawy, Ściąganie sieci z rybami a stawianie to tez chyba nie jest traktowane jednoznacznie.

Policja ma tabelkę wykroczeń związanych z wędkarstwem. Jest to właśnie taryfikator.

Pod sąd to pójdziesz gdy nie przyjmiesz mandatu lub dokonasz rażącego naruszenia.

Coś Ty kombinujesz. Zabezpieczasz się na wypadek wpadki?

• Like 1

Policja ma tabelkę wykroczeń związanych z wędkarstwem. Jest to właśnie taryfikator.

Pod sąd to pójdziesz gdy nie przyjmiesz mandatu lub dokonasz rażącego naruszenia.

Coś Ty kombinujesz. Zabezpieczasz się na wypadek wpadki?

Po prostu chce wiedzieć ile i skąd się biorą nakładane kary za wykroczenia przez psr, sąd to rozpatruje pewnie po swojemu.

Na przykład jaki mandat może nałożyć psr za brak opłaconej karty też 500?

Wiem bo widziałem taryfikator, tyle powinno wystarczyć ???? jak sieć masz w ręku to teoretycznie Twoja sieć. Posiadanie przy sobie też jest nielegalne.

• Like 1

W Polsce kary muszą  być drakońskie a ich egzekwowanie przez organy państwowe stanowcze i bezwzględne. "Polaczka" nie nauczy się niczego jak nie dostanie solidnej kary pieniężnej.

Mi na przykład bardzo spodobał się przepis o utracie samochodu za jazdę pod wpływem alkoholu - super, podpisuje się pod tym rękoma i nogami. 

Edytowane przez kruz
  • Like 2

Wiem bo widziałem taryfikator, tyle powinno wystarczyć jak sieć masz w ręku to teoretycznie Twoja sieć. Posiadanie przy sobie też jest nielegalne.

Są wyjątki, łowisz ryby i zaczepiasz sieć. Dzwonisz na policję i informujesz że znalazłeś sieć kłusownika, podajesz oczywiście swoje dane i prosisz o przyjazd. Jeżeli dyżurny stwierdzi że nie ma kogo wysłać możesz zaproponować że przywieziesz na najbliższy komisariat. Gdyby w trakcie ściągania lub przewożenia przyjechała SSR lub PSR to nie jesteś traktowany jako kłusownik. 

Po prostu chce wiedzieć ile i skąd się biorą nakładane kary za wykroczenia przez psr, sąd to rozpatruje pewnie po swojemu.

Na przykład jaki mandat może nałożyć psr za brak opłaconej karty też 500?

Według kodeksu wykroczeń mandat od 50 do 500 zł za pojedyncze wykroczenie, suma mandatów do 1000 zł. Ile dostaniesz za konkretne wykroczenie zależy od komendanta PSR, zwykle ustalają lokalne taryfikatory, jeśli nie, to wg uznania strażnika. Policja ma własne taryfikatory.

Łowienie bez uprawnień to przestępstwo wobec ustawy o rybactwie i podlega ocenie sądu.