Matteoo Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 W moim pytaniu był mały haczyk, celowo podałem rybę 48cm. Tu nasuwa się pytanie, czy do kwestii karania brana jest nadrzędna ustawa wg której jest wymiar ochronny 45cm, czy wewnętrzny regulamin lokalnego pzw który u mnie stanowi dolne 50cm i górne 90cm. Jak to w naszym kraju są przepisy ktore się nie zgadzają ze sobą, a sąd w myśl prawa powinien przestrzegać zapisów ustawy. Rozumiem regulamin, tylko czy jego wykładnia ma dla sądu znaczenie gdy ustawa dopuszcza niższy wymiar. To też kwestia rozgrywania zawodów nawet na żywej rybie, w myśl naszych przepisów lokalnych łapiąc szczupaka 49cm i czekając na sędziego, miara mierze nierówna, można doczekać się wcześniej kontroli ktora zawodnikowi dopieprzy mandat, jeżeli ryba okaże się poniżej 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 W Polsce kary muszą być drakońskie a ich egzekwowanie przez organy państwowe stanowcze i bezwzględne. "Polaczka" nie nauczy się niczego jak nie dostanie solidnej kary pieniężnej. Mi na przykład bardzo spodobał się przepis o utracie samochodu za jazdę pod wpływem alkoholu - super, podpisuje się pod tym rękoma i nogami.Ja też Tylko co w przypadku jak porzyczysz przyjacielowi auto a on się naj...e wsiądzie i pojedzie Twoim samochodem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ja też Tylko co w przypadku jak porzyczysz przyjacielowi auto a on się naj...e wsiądzie i pojedzie Twoim samochodem ?To masz problem i Ty i twoj genialny „przyjaciel”. Samochod jest narzedziem przestepstwa i tyle - przepada. A rozliczenia twoje z twoim „przyjacielem” panstwo powinno miec gleboko w d…. A co jak pozycze koledze pistolet a on tym pistoletem kogos zabije ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 To masz problem i Ty i twoj genialny „przyjaciel”. Samochod jest narzedziem przestepstwa i tyle - przepada. A rozliczenia twoje z twoim „przyjacielem” panstwo powinno miec gleboko w d…. A co jak pozycze koledze pistolet a on tym pistoletem kogos zabije ? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkMerytorycznie masz racje. Ustawa jest zle nspisana. Powinno byc ze grzywna 50 tys a auto jesli Twoje przepada na rzecz grzywny. Jak gosc ukradnie auto bo bedzie nawalony i zatrzyma go policja to Twoje auto przepadnie ? No super ! Jak syn czy corka zgarnie Ci kluczyki i pojedzie na impreze zeby zaszpanowac dziewczynie i policja go zlapie po 3 piwach to Twoje auto przepada. No superr ! Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Merytorycznie masz racje. Ustawa jest zle nspisana. Powinno byc ze grzywna 50 tys a auto jesli Twoje przepada na rzecz grzywny. Jak gosc ukradnie auto bo bedzie nawalony i zatrzyma go policja to Twoje auto przepadnie ? No super ! Jak syn czy corka zgarnie Ci kluczyki i pojedzie na impreze zeby zaszpanowac dziewczynie i policja go zlapie po 3 piwach to Twoje auto przepada. No superr ! Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaAle Ty piszesz Zbyszku o zupełnie innym przypadku kradzieży auta. Tu nie ma żadnej wątpliwości, że osoba której to auto skradziono nie może z tego tytułu ponosić żadnych konsekwencji. Problem polega na tym, że żyjemy w Polsce, kombinowanie mamy we krwi i za chwile okazałoby się, że wszystkie auta jakimi ktoś jedzie pijany są kradzione. Bo każdy "przyjaciel" wykonałby zaraz po zatrzymaniu przez policję, telefon do "przyjaciela" od którego pozyczył auto i poprosił o zgłoszenie jego kradzieży Może ja podchodzę do tego zbyt drastycznie ale w takim społeczeństwie jak nasze, wystarczy lekko "uchylić" furtkę a wszyscy z tego będą korzystać i naciągać prawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Merytorycznie masz racje. Ustawa jest zle nspisana. Powinno byc ze grzywna 50 tys a auto jesli Twoje przepada na rzecz grzywny. Jak gosc ukradnie auto bo bedzie nawalony i zatrzyma go policja to Twoje auto przepadnie ? No super ! Jak syn czy corka zgarnie Ci kluczyki i pojedzie na impreze zeby zaszpanowac dziewczynie i policja go zlapie po 3 piwach to Twoje auto przepada. No superr ! Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaMoże kolega wyżej ma dużo samochodów na przepadek i nie ma z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ale Ty piszesz Zbyszku o zupełnie innym przypadku kradzieży auta. Tu nie ma żadnej wątpliwości, że osoba której to auto skradziono nie może z tego tytułu ponosić żadnych konsekwencji. Problem polega na tym, że żyjemy w Polsce, kombinowanie mamy we krwi i za chwile okazałoby się, że wszystkie auta jakimi ktoś jedzie pijany są kradzione. Bo każdy "przyjaciel" wykonałby zaraz po zatrzymaniu przez policję, telefon do "przyjaciela" od którego pozyczył auto i poprosił o zgłoszenie jego kradzieży Może ja podchodzę do tego zbyt drastycznie ale w takim społeczeństwie jak nasze, wystarczy lekko "uchylić" furtkę a wszyscy z tego będą korzystać i naciągać prawo.Z jednej strony tak ... Ale z drugiej strony nie można Wszystkiego wrzucać do jednego worka Jechał pijany to zabrać mu auto bez względu na okolicznosci Owszem kary za jazdę ponpijaku powinny być wysokie Tu tolerancji nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Z jednej strony tak ... Ale z drugiej strony nie można Wszystkiego wrzucać do jednego worka Jechał pijany to zabrać mu auto bez względu na okolicznosci Owszem kary za jazdę ponpijaku powinny być wysokie Tu tolerancji nie maAle to chyba nie jest tak, że to auto jest zabierane bez względu na okoliczności ? Może się myle ale wydaje mi się, że to trzeba trochę narozrabiać, żeby to auto było zabrane. No i żeby była jasność, tez nie jestem za tym, żeby za 0,3 promila samochód zabierać. Prawo jazdy - tak. Bardzo wysoki mandat - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 W moim pytaniu był mały haczyk, celowo podałem rybę 48cm. Tu nasuwa się pytanie, czy do kwestii karania brana jest nadrzędna ustawa wg której jest wymiar ochronny 45cm, czy wewnętrzny regulamin lokalnego pzw który u mnie stanowi dolne 50cm i górne 90cm. Jak to w naszym kraju są przepisy ktore się nie zgadzają ze sobą, a sąd w myśl prawa powinien przestrzegać zapisów ustawy. Rozumiem regulamin, tylko czy jego wykładnia ma dla sądu znaczenie gdy ustawa dopuszcza niższy wymiar. To też kwestia rozgrywania zawodów nawet na żywej rybie, w myśl naszych przepisów lokalnych łapiąc szczupaka 49cm i czekając na sędziego, miara mierze nierówna, można doczekać się wcześniej kontroli ktora zawodnikowi dopieprzy mandat, jeżeli ryba okaże się poniżej 50cm. Ustawa daje uprawnionemu do rybactwa możliwość zaostrzania przepisów, więc sąd będzie stosował prawo lokalne, które nie stoi w sprzeczności z prawem nadrzędnym.Jeśli chodzi o zawody wewnątrz PZW, to regulują je zapisy regulaminu organizacji takich wydarzeń, które określają tez wymiary ryb liczonych do klasyfikacji. Także sytuacja tożsama z poprzednią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 W moim pytaniu był mały haczyk, celowo podałem rybę 48cm. Tu nasuwa się pytanie, czy do kwestii karania brana jest nadrzędna ustawa wg której jest wymiar ochronny 45cm, czy wewnętrzny regulamin lokalnego pzw który u mnie stanowi dolne 50cm i górne 90cm. Jak to w naszym kraju są przepisy ktore się nie zgadzają ze sobą, a sąd w myśl prawa powinien przestrzegać zapisów ustawy. Rozumiem regulamin, tylko czy jego wykładnia ma dla sądu znaczenie gdy ustawa dopuszcza niższy wymiar. To też kwestia rozgrywania zawodów nawet na żywej rybie, w myśl naszych przepisów lokalnych łapiąc szczupaka 49cm i czekając na sędziego, miara mierze nierówna, można doczekać się wcześniej kontroli ktora zawodnikowi dopieprzy mandat, jeżeli ryba okaże się poniżej 50cm.W internecie można znaleźć ten taryfikator. W przypadku o którym piszesz, stosuje się Art.27a ust.1 pkt.2b ( Brak zezwolenia (art7 ust.2a) lub wbrew zezwoleniu ) Jeżeli chodzi o mandaty, jest jak pisze Bartek od 50 do 500, jeżeli osoba przyłapana awanturuje się, dostanie wyższy mandat. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ale to chyba nie jest tak, że to auto jest zabierane bez względu na okoliczności ? Może się myle ale wydaje mi się, że to trzeba trochę narozrabiać, żeby to auto było zabrane. No i żeby była jasność, tez nie jestem za tym, żeby za 0,3 promila samochód zabierać. Prawo jazdy - tak. Bardzo wysoki mandat - takPowinno byc w okresie x zabrac 2 razy prawojazdy czasowo pierwszy raz na 2 tyg kolejny na 3 miesiace a 3 ci raz na 5 lat i egzamin na nowo. Przechodzimy z przepisow bardzo lajtowych na drakonskie kary. Najlepsze ze panowie poslowie je nam uchwalaja a sami nawaleni jezdza i szybko bo maja immunitet . Wladza sama daje zly przyklad. A powinny byc kary dla władzy x2 wieksze niz dla obywateli Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ten taryfikator daje swobodę w nakładaniu grzywny od kaprysu lub własnego widzimisię strażnika.Takie przykładowo 100zł i więcej !! ile to ma być więcej ? tyle ile stróż wymyśli na poczekaniu. I tak np. miejscowy dziadek albo starszy Pan za to samo wykroczenie dostanie zapewne 100zł jak nie pouczenie a taki celebryta ze swoim sprzętem na kilkadziesiąt tysia zapłaci pewnie na maxa.Oczywiście ,że wszystko zależy na kogo trafimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faja Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Wedle tych tabelek kary nie wyglądają na wysokie więc stąd tyle patologi nad wodami, a to jedne łapię z mostu na szarpaka udając głupa jak przejeżdżam obok rowerem drugi ciąga blachę pod mostem w zimę itp. Ale mandat 200 zl za brak karty przy sobie równoznaczny z brakiem zezwolenie nie jest sprawiedliwy każdy może przecież zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Wedle tych tabelek kary nie wyglądają na wysokie więc stąd tyle patologi nad wodami, a to jedne łapię z mostu na szarpaka udając głupa jak przejeżdżam obok rowerem drugi ciąga blachę pod mostem w zimę itp. Ale mandat 200 zl za brak karty przy sobie równoznaczny z brakiem zezwolenie nie jest sprawiedliwy każdy może przecież zapomnieć.Ja cieee... dobrze ze ja juz w PL nie łowie. Tak nie mozna , i tak tez nie mozna... a mozna łapać w czerwonych spodenkach w piątki w roku przestępnym .. ? Zeby lapac ryby w PL trza znac 1000 przepisow z czego połowa lokalnych Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Wedle tych tabelek kary nie wyglądają na wysokie więc stąd tyle patologi nad wodami, a to jedne łapię z mostu na szarpaka udając głupa jak przejeżdżam obok rowerem drugi ciąga blachę pod mostem w zimę itp. Ale mandat 200 zl za brak karty przy sobie równoznaczny z brakiem zezwolenie nie jest sprawiedliwy każdy może przecież zapomnieć.Musi to są celebryci, których zwrot wytrych "no kill" zwalnia ze wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Cały kodeks wykroczeń jest za niski, kwoty mandatów nie zmieniły się od 20 lat. Ostatnio wydzielono i podniesiono kary za wykroczenia i przestępstwa drogowe, o reszcie rządzący zapomnieli, albo nie chcieli pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Nie wiem czy trafiłem do odpowiedniego wątku, ale zapytam. Jak wygląda sprawa z łowieniem z łodzi w okolicy mostów? Ostatnio zwrócono mi uwagę, że most jest traktowany jako budowa hydrotechniczna, w związku z tym, można łowić w odległości 50 metrów od niego.Przeszukałem fora, porady prawne, itp. i z przepisów jasno wynika, że most nie jest taką budowlą, ale może na coś nie zwróciłem uwagi. Czy ktoś wie, jaka jest oficjalna wykładnia prawa, stosowana przez policję i PSR? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Pierwsze słyszę o takim idiotyzmie. Normalnie łowisz i mogą Ci naskoczyć. Tylko uważaj, bo jak skoczą z mostu, a most wysoki, to mogą zniszczyć łódkę. ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Nie wiem czy trafiłem do odpowiedniego wątku, ale zapytam. Jak wygląda sprawa z łowieniem z łodzi w okolicy mostów? Ostatnio zwrócono mi uwagę, że most jest traktowany jako budowa hydrotechniczna, w związku z tym, można łowić w odległości 50 metrów od niego.Przeszukałem fora, porady prawne, itp. i z przepisów jasno wynika, że most nie jest taką budowlą, ale może na coś nie zwróciłem uwagi. Czy ktoś wie, jaka jest oficjalna wykładnia prawa, stosowana przez policję i PSR? A.Most nie jest żadną budowlą hydrotechniczną. Budowla hydrotechniczna to budowla służąca gospodarce wodnej, kształtowaniu zasobów wodnych oraz korzystaniu z wód. https://www.gov.pl/attachment/f207961f-2a58-41c0-bb6c-1653c3549714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Nie wiem czy trafiłem do odpowiedniego wątku, ale zapytam. Jak wygląda sprawa z łowieniem z łodzi w okolicy mostów? Ostatnio zwrócono mi uwagę, że most jest traktowany jako budowa hydrotechniczna, w związku z tym, można łowić w odległości 50 metrów od niego.Przeszukałem fora, porady prawne, itp. i z przepisów jasno wynika, że most nie jest taką budowlą, ale może na coś nie zwróciłem uwagi. Czy ktoś wie, jaka jest oficjalna wykładnia prawa, stosowana przez policję i PSR? A.Przyjacielu, nie wiem jaka jest "oficjalna" wykładnia służb , natomiast art 8 ust.1 pkt 4 ustawy o rybactwie śródlądowym zabrania połowu ryb w odległości mniejszej niż 50 m od budowli i urządzeń hydrotechnicznych piętrzących wodę, tak więc nawet gdyby most (typowy most pieszy, drogowy czy kolejowy) udało się zakwalifikować jako budowlę hydrotechniczną (co już samo w sobie nie będzie łatwe - definicję budowli hydrotechnicznej i budowli piętrzącej zawiera rozporządzenie MŚ z 20 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle hydrotechniczne i ich usytuowanie), to taki typowy most nie będzie budowlą hydrotechniczną piętrzącą wodę. Zresztą przepisy ustawy Prawo wodne nie zaliczają mostów do urządzeń wodnych, a jedynie nakazują do nich stosować odpowiednio przepisy o urządzeniach wodnych. Zdarzały się natomiast sytuacje, że osoby łowiące pod mostami "z brzegu", mając stanowiska na konstrukcjach mostu (np. na betonowych podporach) były uznawane za łamiące zakaz łowienia z mostu, ponieważ przepisy posługując się pojęciem mostu, nie ograniczają tego pojęcia. Także w takiej sytuacji może być różnie...PozdrawiamArek Edytowane 13 Października 2022 przez haja1978 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Tu jeszcze jest kwestia łowienia w szlaku żeglownym. Niektóre przęsła mostów w Warszawie to oznakowany szlag żeglowny i z mocy prawa obowiązuje zakaz kotwiczenia i tym samym połowu ryb w szlaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Tak też wnioskowałem z przepisów.A łowienie z filarów czy też w torze wodnym to nieco inne zagadnienie Edytowane 13 Października 2022 przez Durzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Chyba nie do końca tak jest, bo łowienie w szlaku wodnym nie jest zabronione pod warunkiem, że dryfujemy. A jak służby interpretują ''kotwiczenie'' na dziobówce w szlaku wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Jak chcą. Jeśli wezmą do ręki ZOSW, to droga do mandatu w sądzie jest oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi