RafalKisiel Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Witam szanowne grono JBCzy ktoś z kolegów/koleżanek miał okazję budować kijek do łowienia wertykalnego okoni, która miała nie więcej niż 150 cm i chciałby się podzielić spostrzeżeniami? Taką, żeby można było zapiąć do max 20g ołowiu + guma i do tego multik? Łowienie na wodach stojących. Chodzi mi głównie o blank, którego mógłbym użyć, ale inne spostrzeżenia i uwagi też z przyjemnością przeczytam. Na co zwrócić szczególną uwagę przy budowaniu takiej wędki? ???? Przelotki prawdopodobnie będą w spirali, ale to się jeszcze okaże ???? Pozdrawiam i liczę na ciekawą dyskusję ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Witam szanowne grono JBCzy ktoś z kolegów/koleżanek miał okazję budować kijek do łowienia wertykalnego okoni, która miała nie więcej niż 150 cm i chciałby się podzielić spostrzeżeniami? Taką, żeby można było zapiąć do max 20g ołowiu + guma i do tego multik? Łowienie na wodach stojących. Chodzi mi głównie o blank, którego mógłbym użyć, ale inne spostrzeżenia i uwagi też z przyjemnością przeczytam. Na co zwrócić szczególną uwagę przy budowaniu takiej wędki? ???? Przelotki prawdopodobnie będą w spirali, ale to się jeszcze okaże ???? Pozdrawiam i liczę na ciekawą dyskusję ????A gdzie Ty chcesz łowić te okonie,w Polsce? I z czego? Edytowane 28 Stycznia 2022 przez @Brig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Łowię tak okonie i zastanawia mnie ta długość którą wybrałeś.Proszę napisz z jakiego powodu jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKisiel Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 A gdzie Ty chcesz łowić te okonie,w Polsce? I z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKisiel Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 A gdzie Ty chcesz łowić te okonie,w Polsce? I z czego?To nie dla mnie, tylko dla mojego kolegi, tak w Polsce i z łodzi. Jego koledzy tak łowią i jemu taki sposób się spodobał, więc poprosił mnie, czy nie mógłbym mu czegoś takiego zmontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 O ile wędka będzie wykorzystywana do tego co Ci mówi, czyli werta. A nie metody często spotykanej na naszych wodach ????To nie jest łatwa sprawa jak by się wydawało. Bo będziesz musiał przycinać orginał, metadą prób i błędów ????By zachować pewne parametryZrezygnowałbym ze spirali bo jest kłopotliwa w użytkowaniu. Możesz zapytać kolegi z jakiego powodu taka długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 O ile wędka będzie wykorzystywana do tego co Ci mówi, czyli werta. A nie metody często spotykanej na naszych wodach ????To nie jest łatwa sprawa jak by się wydawało. Bo będziesz musiał przycinać orginał, metadą prób i błędów ????By zachować pewne parametryZrezygnowałbym ze spirali bo jest kłopotliwa w użytkowaniu. Możesz zapytać kolegi z jakiego powodu taka długość.A dlaczego kłopotliwa jest spirala? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) A dlaczego kłopotliwa jest spirala? ????Przez to, że jest spiralą.Nie ma jak jej ułożyć i o wszystko haczy.Poza tym ja osobiście nie odczuwam żadnej różnicy więc po co utrudniać sobie życie. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez @Brig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKisiel Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Możesz zapytać kolegi z jakiego powodu taka długość.Jego koledzy łowią na wedki 140-150 cm i on chce taką, a druga będzie 6 ft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKisiel Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Przez to, że jest spiralą.Nie ma jak jej ułożyć i o wszystko haczy.Poza tym ja osobiście nie odczuwam żadnej różnicy więc po co utrudniać sobie życie.Robiłem już casty w spirali, dobrze się sprawdza przy cienkich szczytach, ale przy tej długości wędki spiralę sobie odpuszczę, bo szczyt będzie 1,8/2,0; a dodatkowo za krótki kijek, więc będzie tradycyjnie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca.b Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Przy łowieniu dużych ryb, każdy tradycyjny cast staje się spiralą przy dużych obciążeniach. Ogolnie zbrojenie spiralne ma sporo plusów o których jest sporo w wątkach rodbuildingowych. Aczkolwiek do vertykala szczególnie podczas łowienia na siedząco np. Kajak to zbrojenie castingowe jest wygodniejsze, jak napisal @Brig jest mniej haczący ale już łowiąc na stojąco to spirala ma same plusy. A co do blanku na którym możesz zbudować kij koledze to polecam Ci popatrzeć coś z Quali seria SUB solid carbon przystępne ceny i tniesz i szlifujesz jak sobie życzysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKisiel Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Przy łowieniu dużych ryb, każdy tradycyjny cast staje się spiralą przy dużych obciążeniach.Ogolnie zbrojenie spiralne ma sporo plusów o których jest sporo w wątkach rodbuildingowych. Aczkolwiek do vertykala szczególnie podczas łowienia na siedząco np. Kajak to zbrojenie castingowe jest wygodniejsze, jak napisal @Brig jest mniej haczący ale już łowiąc na stojąco to spirala ma same plusy.A co do blanku na którym możesz zbudować kij koledze to polecam Ci popatrzeć coś z Quali seria SUB solid carbon przystępne ceny i tniesz i szlifujesz jak sobie życzysz. Mam takie samo zdanie na temat zbrojenia Wstępnie myślałem o blankach Bushido SJ68/6-12, lub SB69/10-15, bo znam te blanki, ale tą Qualią zainteresowałeś mnie dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Miazga świat się kończy już nawet okoni nie chce się łowić tradycyjnie z opadu leniuchy wstrętne heheheehehhe ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKisiel Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Ja łowię tradycyjnie, obrotoweczki, przynęty Spinmad, czasami coś z silikomu, tak lubię ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi