krkrzysztof Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 witam znawców multiplikatorów, mam pytanie które może być uznane za herezję albo dziwactwo ale czy są multiplikatory średniej wielkości które mają terkotkę hamulca tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli. Przyznam że nie jestem na bieżąco z tym sprzętem ale jakiś czas temu szukałem i znalazłem tylko takie z terkotką korbki ( jak kręcę korbką to terkocze ) do szału mnie to doprowadzało więc zrezygnowałem. Mam parę wędek castingowych ale ze względu na brak terkotki hamulca stoją i się kurzą. Bardzo lubię wręcz kocham ten dźwięk terkotki hamulca jak ryba odjeżdża, bez tego dźwięku walka jest jakaś bez sensu. Wiem że multiplikator jest lepszy od kołowrotka o stałej szpuli ale bez terkotki nie chcę łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Albo "drag click kit" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Może w linku coś będzie. https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://jerkbait.pl/topic/50332-multiplikator-z-grzechotk%25C4%2585/page-5&ved=2ahUKEwik2fb9-NT1AhWWzosKHdSvBYUQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw3GvDdu4u7a-N0oGyVXGuU6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Aldebaran BFS, Skorpion BFS, Law's Super Duty 300, Shimano Exence DC tyle chyba fabrycznych u mnie. Można również dodać samemu Edytowane 28 Stycznia 2022 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Dorzucę jeszcze skromne Ryoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Aldebaran BFS, Skorpion BFS, Law's Super Duty 300, Shimano Exence DC tyle chyba fabrycznych u mnie. Można również dodać samemuI Daiwa Z oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 witam znawców multiplikatorów, mam pytanie które może być uznane za herezję albo dziwactwo ale czy są multiplikatory średniej wielkości które mają terkotkę hamulca tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli. Przyznam że nie jestem na bieżąco z tym sprzętem ale jakiś czas temu szukałem i znalazłem tylko takie z terkotką korbki ( jak kręcę korbką to terkocze ) do szału mnie to doprowadzało więc zrezygnowałem. Mam parę wędek castingowych ale ze względu na brak terkotki hamulca stoją i się kurzą. Bardzo lubię wręcz kocham ten dźwięk terkotki hamulca jak ryba odjeżdża, bez tego dźwięku walka jest jakaś bez sensu. Wiem że multiplikator jest lepszy od kołowrotka o stałej szpuli ale bez terkotki nie chcę łowić Tylko nie spodziewaj się tak głośnego terkotania jak w stałej szpuli. Jest dużo ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Zapomniałem o Zetce!!! (tutaj jest cichutko) Ale w Law's terkotka jest przyzwoicie głośna Edytowane 28 Stycznia 2022 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Daiwa Z2020, steez CT, zillion sv tw 1000. Z shimano jeszcze Antares mgl2019. I chyba któreś CC też mają. A co do Drąg Click System. To mocno odradzam montaż, w multiplikatorach Shimano. O ile w Daiwach wszystko było w porządku, to po zamontowaniu w Shimano hamulec stracił jakieś 60-80% siły hamowania. W Antaresie DC MD pomimo dokrecenia na maksa hamulca bez wysiłku wyciągałem linke ręką. Niewiele lepiej było w Tranxach, znajomy mówił że u niego w Metanium DC to samo się dzialo Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duży Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Dodam jeszcze Steez A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Morethan PE SV, Calcutta Conquest BFS, Aldebaran BFS, Daiwa Z2020HL, Ryoga 2020HL, Silver Creek Air TW, Gekkabijin Air TW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Curado BFS,Johnco Ares (chińczyk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Kastking Zephyr. Średniej wielkości, choć BFS, bo szpulka ledwie ośmiogramowa. Chyba najtańszy z tekoczących, bo za dwie stówki z ogonkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krkrzysztof Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 bardzo dziękuję za uaktualnienie wiedzy o multiplikatorach, ale zapomniałem dodać że mam zamiar go użyć do trollingu więc raczej okrąglaki. Napisałem w dziale o baitcastingu bo tu są znawcy multiplikatorów. Wydaje mi się że odpowiedni byłby jakiś ABU C3 6501, Okuma san juan 101 lub Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 . Jaką maja terkotkę te modele nie ma pojęcia, chodzi mi o głośność. Może ktoś z kolegów ma taki konkretnie model i mógłby coś napisać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 No właśnie miałem pisać o 6500/6501... Jedyny słuszny wybór to okrągłe Abu a tu wszyscy rozpisują się o jakichś dziwnych, spłaszczonych konstrukcjach . Może nie najnowocześniejszy, ale najładniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Kastking Zephyr. Średniej wielkości, choć BFS, bo szpulka ledwie ośmiogramowa. Chyba najtańszy z tekoczących, bo za dwie stówki z ogonkiem. Im bardziej go rozbierałem, tym bardziej nie widziałem w nim terkotki. Można takową zainstalować, ale oryginał jest w interesującej nas kwestii bezgłośny. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Iluzjonista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Abu 6500 ma klikera, ale na szpuli. Hamulec nie ma terkotki (bo i po co?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 bardzo dziękuję za uaktualnienie wiedzy o multiplikatorach, ale zapomniałem dodać że mam zamiar go użyć do trollingu więc raczej okrąglaki. Napisałem w dziale o baitcastingu bo tu są znawcy multiplikatorów. Wydaje mi się że odpowiedni byłby jakiś ABU C3 6501, Okuma san juan 101 lub Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 . Jaką maja terkotkę te modele nie ma pojęcia, chodzi mi o głośność. Może ktoś z kolegów ma taki konkretnie model i mógłby coś napisać Tobie chodzi o terkotke do trolla z uchwytu czyli załączaną dźwignią a nie taką jak w stałej szpuli. Z powyższych mam ze 3 Okumy San Juan i wszystkie maja terkotkę. Abu C3 i C4 występują z terkotką lub bez. jak dla mnie lepsza. Mocniejsze bebechy i rama aluminiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krkrzysztof Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Do trolla ale wędki nigdy nie wtykam w uchwyt ale trzymam w ręce, żeby czuć pracę przynęty, wykonuję też jakieś dodatkowe ruchu wędką żeby udziwnić, uatrakcyjnić pracę przynęty. Poza tym cały czas obserwuję echo żeby kontrolować dno i zaczepy no i oczywiście zaciąć rybę. Interesuje mnie terkotka taka jak w kołowrotku ze stałą szpulą i głośna bo lubię ten dźwięk w czasie walki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Niektórzy różnie interpretują. Tobie chodzi o terkotkę, która zadziała w momencie oddawania linki ale nie przy zwijaniu, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Wspomniany wcześniej lews super duty 300 ma głośną terkotkę. Sprawdza się w trolu i do rzucania jest dobry. Na nim się uczyłem i brody to naprawdę rzadkość , no chyba że się zagapię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krkrzysztof Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) a czy mocowo da radę, wygląda na delikatny sprzęt Edytowane 29 Stycznia 2022 przez krkrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krkrzysztof Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Niektórzy różnie interpretują. Tobie chodzi o terkotkę, która zadziała w momencie oddawania linki ale nie przy zwijaniu, prawda?Właśnie o to mi chodzi, tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 A co do Drąg Click System. To mocno odradzam montaż, w multiplikatorach Shimano. O ile w Daiwach wszystko było w porządku, to po zamontowaniu w Shimano hamulec stracił jakieś 60-80% siły hamowania.Niestety potwierdzam. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 a czy mocowo da radę, wygląda na delikatny sprzęt To jest kawał maszynki mimo ze tak nie wygląda. W opisie ma do 200g. A coś więcej na jego temat może powiedzieć kol. BOB bo ma go wiele dłużej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi