Skocz do zawartości

multiplikator z terkotką hamulca

krkrzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

witam znawców multiplikatorów, mam pytanie które może być uznane za herezję albo dziwactwo ale czy są multiplikatory średniej wielkości które mają terkotkę hamulca tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli. Przyznam że nie jestem na bieżąco z tym sprzętem ale jakiś czas temu szukałem i znalazłem tylko takie z terkotką korbki ( jak kręcę korbką to terkocze ) do szału mnie to doprowadzało więc zrezygnowałem. Mam parę wędek castingowych ale ze względu na brak terkotki hamulca stoją i się kurzą. Bardzo lubię wręcz kocham ten dźwięk terkotki hamulca jak ryba odjeżdża, bez tego dźwięku walka jest jakaś bez sensu. Wiem że multiplikator jest lepszy od kołowrotka o stałej szpuli ale bez terkotki nie chcę łowić 

witam znawców multiplikatorów, mam pytanie które może być uznane za herezję albo dziwactwo ale czy są multiplikatory średniej wielkości które mają terkotkę hamulca tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli. Przyznam że nie jestem na bieżąco z tym sprzętem ale jakiś czas temu szukałem i znalazłem tylko takie z terkotką korbki ( jak kręcę korbką to terkocze ) do szału mnie to doprowadzało więc zrezygnowałem. Mam parę wędek castingowych ale ze względu na brak terkotki hamulca stoją i się kurzą. Bardzo lubię wręcz kocham ten dźwięk terkotki hamulca jak ryba odjeżdża, bez tego dźwięku walka jest jakaś bez sensu. Wiem że multiplikator jest lepszy od kołowrotka o stałej szpuli ale bez terkotki nie chcę łowić 

Tylko nie spodziewaj się tak głośnego terkotania jak w stałej szpuli. Jest dużo ciszej.

Daiwa Z2020, steez CT, zillion sv tw 1000. Z shimano jeszcze Antares mgl2019. I chyba któreś CC też mają. A co do Drąg Click System. To mocno odradzam montaż, w multiplikatorach Shimano. O ile w Daiwach wszystko było w porządku, to po zamontowaniu w Shimano hamulec stracił jakieś 60-80% siły hamowania. W Antaresie DC MD pomimo dokrecenia na maksa hamulca bez wysiłku wyciągałem linke ręką. Niewiele lepiej było w Tranxach, znajomy mówił że u niego w Metanium DC to samo się dzialo

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

bardzo dziękuję za uaktualnienie wiedzy o multiplikatorach, ale zapomniałem dodać że mam zamiar go użyć do trollingu więc raczej okrąglaki. Napisałem w dziale o baitcastingu bo tu są znawcy multiplikatorów. Wydaje mi się że odpowiedni byłby jakiś ABU C3 6501, Okuma san juan 101 lub Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 . 

Jaką maja terkotkę te modele nie ma pojęcia, chodzi mi o głośność. Może ktoś z kolegów ma taki konkretnie model i mógłby coś napisać         

• Like 1

Kastking Zephyr. Średniej wielkości, choć BFS, bo szpulka ledwie ośmiogramowa. Chyba najtańszy z tekoczących, bo za dwie stówki z ogonkiem.

Im bardziej go rozbierałem, tym bardziej nie widziałem w nim terkotki. Można takową zainstalować, ale oryginał jest w interesującej nas kwestii bezgłośny. 

Edytowane przez Iluzjonista

bardzo dziękuję za uaktualnienie wiedzy o multiplikatorach, ale zapomniałem dodać że mam zamiar go użyć do trollingu więc raczej okrąglaki. Napisałem w dziale o baitcastingu bo tu są znawcy multiplikatorów. Wydaje mi się że odpowiedni byłby jakiś ABU C3 6501, Okuma san juan 101 lub Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 . 

Jaką maja terkotkę te modele nie ma pojęcia, chodzi mi o głośność. Może ktoś z kolegów ma taki konkretnie model i mógłby coś napisać         

Tobie chodzi o terkotke do trolla z uchwytu czyli załączaną dźwignią a nie taką jak w stałej szpuli. Z powyższych mam ze 3 Okumy San Juan i wszystkie maja terkotkę. Abu C3 i C4 występują z terkotką lub bez. jak dla mnie lepsza. Mocniejsze bebechy i rama aluminiowa. 

Do trolla ale wędki nigdy nie wtykam w uchwyt ale trzymam w ręce, żeby czuć pracę przynęty,  wykonuję też jakieś dodatkowe ruchu wędką żeby udziwnić, uatrakcyjnić pracę przynęty. Poza tym cały czas obserwuję echo żeby kontrolować dno i zaczepy no i oczywiście zaciąć rybę. Interesuje mnie terkotka   taka jak w kołowrotku ze stałą szpulą i głośna bo lubię ten dźwięk w czasie walki