Skocz do zawartości

multiplikator z terkotką hamulca

krkrzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

A co do Drąg Click System. To mocno odradzam montaż, w multiplikatorach Shimano. O ile w Daiwach wszystko było w porządku, to po zamontowaniu w Shimano hamulec stracił jakieś 60-80% siły hamowania.

Niestety potwierdzam.

Mi montował pan M i "wymusiłem" zwrot kasy i ponowny montaż oryginalnych części. 

Po tym wszystko wrocilo do normy. 

A najlepsze ,ze to co wyciągnął w tym samym dniu znalazło się ponownie w sprzedaży. Mimo, ze gość wiedział jak to działa na Shimano 

• 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Tobie chodzi o terkotke do trolla z uchwytu czyli załączaną dźwignią a nie taką jak w stałej szpuli. Z powyższych mam ze 3 Okumy San Juan i wszystkie maja terkotkę. Abu C3 i C4 występują z terkotką lub bez. jak dla mnie lepsza. Mocniejsze bebechy i rama aluminiowa.

Jakie Abu mają terkotkę ? Możesz podać modele ?

• 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...

Właśnie o to mi chodzi, tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli

Przy stałej szpuli też się zdarza, że terkotka działa, kiedy nie dochodzi do nawinięcia linki. Jeżeli opór na lince jest równy lub większy od oporu hamulca, rotor przy obrocie obraca szpulkę, zamiast nawijać linkę. To chyba ten sam przypadek. Hamulec gra, a nie dochodzi do skrócenia linki. Czy się mylę?

Tylko w stałoszpulowcu nie da się tego powielić bez nawinięcia linki. W multiplikatorze wystarczy przytrzymać palcem szpulkę, ale to w gruncie rzeczy to samo. 

Edytowane przez kamilslimak

• 2 lata później...