Skocz do zawartości
  • 0

Budowa łodzi aluminiowej

samwieszkto

Pytanie

Wczoraj na imprezce wpadliśmy z kumplem na pomysł wybudowania łodzi.

Chcemy żeby łódź była lekka , dość wygodna ale generalnie niewielka ( cokolwiek to znaczy ) idealnie gdyby się dała przewieźć na dachu kombika żeby nie mnożyć kosztów i bytów.

Łódź miałaby pływać po jeziorach i zaporówkach , ale gdyby nadała się na rzeki też byłoby miło. Napędem miałby być silnik max 15 KM i wiosła.

Wstępny rekonesans w internecie wykazał że idealnym materiałem do wykonania takiej łajby będzie aluminium. Ten materiał pozwoli zejść z wagą do ok 50 - 70 kg. i generowałby koszty materialowe rzędu 1000 zł. Licząc ok 30% odpadów produkcyjnych.

Szczęśliwie dysponuję wszystkimi potrzebnymi środkami technicznymi ponieważ profesjonalnie zajmuję się metaloplastyką.

Nie dysponuję natomiast żadną wiedzą szkutniczą . Temat jest na tyle świeży że nie przetrząsnąłem jeszcze zasobów forum ( przeznaczę sobie na to weekend )

ale już teraz proszę wszystkich bardziej zorientowanych w temacie kolegów o uświadomienie mi złożoności problemów związanych z takim projektem.

Potrzebuję pomocy w ustaleniu :

- typu Łodzi

- parametrów technicznych

- rodzajów materiałów które będą potrzebne.

- rzeczy z których nie zdaję sobie sprawy.

Idealnie by było gdyby ktoś mógł udostępnić mi dokumentację techniczną do budowy takiej łodzi , lub dokumentację do budowy łodzi z laminatu czy ze sklejki która mogłaby się okazać pomocna.

Na tę chwilę wyobrażam sobie że łódz będzie poskładana na szkielecie z wręgów wykonanych z pospawanych ze sobą prostoliniowych odcinków profila zamkniętego lub płaskowników. Ten szkielet będzie obciągnięty blachą = 3 mm.

spawaną szczelnie na całej długości. Jednak nie mam pojęcia co decyduje o tym czy łódz jest szybka , zwrotna , bezpieczna , i w co powinna być wyposażona.

Nie wiem też czy na końcu nie okaże się że budowa takiej łodzi to całkowita porażka finansowa i funkcjonalna. Liczę na wasze podpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

długą przerwę miałem, delegacja prawie cały czas a jak widać i nowy garaż w międzyczasie powstał , Eech , ale teraz wirus szaleje to był czas w warsztacie posiedzieć i dopasować podłoge, miałem jeszcze styropian podocinać, ale drut oporowy do wycinarki nie doszedł na czas , to dla poprawienia sobie samopoczucia przynajmniej pozostałe blaszki sobie do środka powrzucałem

post-69024-0-09496200-1584198054_thumb.jpg

post-69024-0-20875100-1584198073_thumb.jpg

post-69024-0-20980500-1584198100_thumb.jpg

post-69024-0-89589600-1584198119_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Czy ktoś z kolegów może polecić jakąś wykladzine do wyklejania wnętrza łodzi

Pewnie najlepsza by była wykładzina pokładowa ale to drogie cholerstwo jest.

230xmb-210zl na stronie fox-boats [emoji2962]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Bo w tym sklepie wszystko jest drogie[emoji6]

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

To prawda ale jak spojrzałem na ceny na Allegro to tez dużo taniej nie jest. Drogi materiał może po prostu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk