Skocz do zawartości

Fajna ksiązka z drobnymi elementami wędkarskimi

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Arkady Fiedler łowił w Paranie.Nie pamiętam jaka książka.

Od jakiegoś czasu przerabiam książki o Syberii,Jakucji,Bajkale,Kołymie...Chyba już 12 pozycja,więc trzeba zmienić zainteresowania :-) Dużo o rybach,złocie,rzekach,ludobójstwie.Wędkarstwa może mało,ale rybaczenie pełną gębą.Koperski i teraz kończę Syberyjski Trans S.Kalisza.

Fajne ryby "łowili" też w Panu Samochodziku (nie pamiętam w której części) ;) .

Nowe przygody Pana Samochodzika. Była tam królowa spinningu i księciunio spinningu niejaki Wacek Krawacik. I do tego opisy pewnej Amerykanki o ile pamiętam Ann Strobel, która spinningiem z ciężarkiem strącała papierosa trzymanego w ustach przez partnera, a dwoma spinningami  z obu rąk trafiała w jeden punkt. Ilr po tej lekturze jako małolat narzucałem się spinningiem i błystką bez kotwiczki w pustą paczkę po fajkach ustawioną na kopie piachu...:) Ale potem się to przydało. 

• Like 1

• 1 rok później...

Przeglądając Allegro natrafiłem na dwie bardzo fajne książki. Pierwsza to jakby wspomnienia małego lipienia (wiem, głupio to zabrzmiało), który dorasta w rzece, jego przygody itp. Kapitalny język, wspaniałe opisy rzecznej, nadrzecznej przyrody. "Fikoty i lorbasy" to znowu opowiadania wędkarskie, a właściwie muszkarskie. Młody chłopak zaprawia się w muchowaniu w rzekach górskich i strumieniach (Tatry polskie), rzecz dzieje się w międzywojennej Polsce, tuż przed II wojną. Niesamowity klimat opowieści, wręcz podróż w czasie. To z tej książki pochodzi moje ulubione muszkarskie powiedzenie : "błogosławiona długość sznura". Mocno polecam obie (rzadkie raczej) pozycje miłośnikom literatury "flyfishing" i "fishing" (tak w ogóle). Książki oczywiście nie moje :)

http://allegro.pl/fajne-wspomnienia-i6784479603.html

• Like 7

Czytałem "Ryby zielonych rzek" Zamoyskiego. Zbiór wędkarskich przygód. Całkiem przyjemnie się czyta choć książka przeznaczona raczej dla młodzieży. Jednak dla mnie numerem jeden w dziedzinie opowiadań wędkarskich jest "Właśnie wróciłem z ryb" Duszy. Kiedyś czytałem tak często, że znałem ją niemal na pamięć.

• Like 1

Mały urywek z klasyki ...

Urywek_opowiadania.pdf

gdyby ktoś chciał cały zbiór opowiadań to proszę pisać na PW

albo;

https://chomikuj.pl/ChomikKulturalny/Ksi*c4*85*c5*bcki/Ernest+Hemingway/Ernest+Hemingway+-+49+opowiada*c5*84,5825156018.pdf

Edytowane przez janusz.walaszewski

• 9 miesięcy temu...

Jeśli mógł bym "kliknąć" kilka razy "lubię to" zrobił bym to z przyjemnością. Ile już razy oglądałem ten film? a ile razy czytałem w całości czy fragmentach książkę Ota Pawel "Śmierć pięknych saren" , na podstawie której ten film nakręcono?

Chyba podsunąłeś mi pomysł ... :)

Cieszę się Robert  :)

Kiedy bylem małym chłopcem zabierałem kanapkę zawiniętą w gazetę i butelkę po wódce pełną mocnej czarnej herbaty i psa i mogłem przepadać na całe przedpołudnia goniąc po łąkach i torfowych oczkach w poszukiwaniu karasi... Taki był początek mojej przygody z wodą i jej mieszkańcami.

To był i jest świat w którym zawsze odnajdowałem spokój i równowagę. Dziś co prawda wygląda to inaczej ale to uczucie pozostało.

Myślę, że wielu z nas ma za sobą takie początki i szuka tego co ulotne ale każda chwila pozwalająca wrócić do tych dziecięcych uniesień jest nam drogocenna...

• Like 3

• 1 miesiąc temu...