Skocz do zawartości

Zestaw do castingu do 50/60/70g

Pawellll

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, kupiłem sobie abu beast x 20-70.

Aktualnie używam multika abu pro maxa który miałem w zestawie z wędka też abu 15-45.

Mam teraz na tym zestawie krótkie rzuty pomimo, że rzucam przynetami po 50-70g. Mam wrażenie, że multik tu nie domaga.

Myślę aby kupić coś na nowy sezon i już chce zacząć się rozglądać.

Co byście mi polecili? Sek w tym, że rzucam zarówno gumami jak i wobkami typu sweeper czy swim.

Wielkość raczej 200 ale pytanie jakie przełożenie, z neta wyciągnąłem info, że wolne przełożenie będzie lepsze.

Budżet też niestety mam ograniczony myślę, że do jakichś max 500-600pln.

Pomozecie cos sensownego dobrać?

Edytowane przez Pat92

• 4 tygodnie później...

Aktualnie używam multika abu pro maxa który miałem w zestawie z wędka też abu 15-45.

Mam teraz na tym zestawie krótkie rzuty pomimo, że rzucam przynetami po 50-70g. Mam wrażenie, że multik tu nie domaga.

Co byście mi polecili? Sek w tym, że rzucam zarówno gumami jak i wobkami typu sweeper czy swim.

Wielkość raczej 200 ale pytanie jakie przełożenie, z neta wyciągnąłem info, że wolne przełożenie będzie lepsze.

Jak Ci się sprawuje ten abu  beast x 20-70 ? :)

Ja do takiego łowienia mam sg4 20-60 i curado 201k :) No ale niestety tego tysiaka musisz mieć na ten zestaw

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

forumowa wyszukiwarka nic nie wypluwa......szukam informacji o Shimano Zodias Cast 2,18 m, 14-42 g (wersja 1+1).....może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym kijem? na nowy sezon rodzi się powoli pomysł, by sandacze i szczupaki łowić nie tylko nieco większymi gumami z większą ilością ołowiu, ale do tego castem B)

forumowa wyszukiwarka nic nie wypluwa......szukam informacji o Shimano Zodias Cast 2,18 m, 14-42 g (wersja 1+1).....może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym kijem? na nowy sezon rodzi się powoli pomysł, by sandacze i szczupaki łowić nie tylko nieco większymi gumami z większą ilością ołowiu, ale do tego castem B)

Wbrew pozorom M1 25lb świetnie się do tego nadaje . X-zoga black buster 10 kg też fajnym kijkiem jest :)

ps . dopiero teraz doczytałem ,że pytanie było o Shimano Zodias. Niestety tego kijka nie miałem ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Oczekiwania wydaje się dość typowe, ale jakoś nie mogę znaleźć na rynku kija który by mi pasował. Szukam wędki tylko pod szczupaki, żaden x-fast. Łowie praktycznie tylko na gumy, blachy i woblery w trollingu. Potrzebuje patyka o dość głębokim ugięciu. Chciałbym żeby ładował przynęty od 10cm+10g po gumy do jakiś 18cm i uciągnął SDRy do 14cm w trollingu. Raczej zależy mi żeby komfortowo obsłużył górny zakres przynęt niż dolny. Długość max. 2.25m. Bardzo pasują mi kije od Abu, ale są ciężkie i raczej o większym cw. Budżet jakieś 4 stówki.

• 2 tygodnie później...

Wałkowałem temat, wałkowałem ... i wreszcie zdecydowałem. Kij na blanku MJ80H-2 i do tego Revo Beast X. Kijem bardzo przyjemnie rzuca się np. gumami 50-60g (cięższych na razie nie mam), choć z lżejszymi (ok. 30g) też nie ma problemu. Niestety jeszcze go nie przetestowałem na rybach, na razie tylko kilkanaście rzutów kontrolnych na Kanale Żerańskim. Na rybach jednak na pewno będzie dobrze. Ten blank zdecydowanie polecam w jego zakresie rzutowym (30-80g). No i ta cena!

Natomiast multik ... rewelacja! Zobaczymy, jak z trwałością/niezawodnością (aczkolwiek u mnie nie będzie często w użyciu). Hamulec magnetyczny - przynajmniej w tym kołowrotku - jest boski! Ustawia się bardzo łatwo i szybko, szpulę kontroluje bardzo sprawnie i kciuk można trzymać w kieszeni  ;) . Rzuca się z niego, jak z kołowrotka spinningowego (zresztą rzucanie "nim" byłoby wręcz łatwiejsze, niż kołowrotkiem spinningowym - mniej dynksów wystaje :lol: ). Zero strachu, że zrobi się broda kanadyjskiego drwala/ptasie gniazdo/dzianina gęsto dziana :D .

Super prosto, komfortowo i bezstresowo.

Na razie ... polecam :)

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Potrzebuje multiplikator do wędki LTIC76MHF. Zastanawiam się nad SHIMANO Bantam A 151 HG. Czy da radę z jerkami i gumami do 50 max 60g ?? Nigdzie nie mogę znaleźć zakresu gramatur jaki obsługuje. Ewentualnie curado dc 201 HG ?? Coś możecie podpowiedzieć ?? :) 

Potrzebuje multiplikator do wędki LTIC76MHF. Zastanawiam się nad SHIMANO Bantam A 151 HG. Czy da radę z jerkami i gumami do 50 max 60g ?? Nigdzie nie mogę znaleźć zakresu gramatur jaki obsługuje. Ewentualnie curado dc 201 HG ?? Coś możecie podpowiedzieć ?? :)

Na pewno oba dadzą radę. Mam curado 201 (bez DC) i traktowałem go dużo gorzej cały rok, nic mu nie dolega. Obsługiwał też w nurcie woblery z dużym sterem (hornet 9), również bez problemu.

Edytowane przez kamilslimak

• 1 miesiąc temu...

Koledzy, z racji męki z dużymi gumami (20cm+) na klasycznym spinie mam ochotę spróbować casta. Na razie, po przeczytaniu sporo wątków tu i ówdzie wytypowałem młynek Curado 201 PG i ponoć fajny kijek Dragon Big Bait Jerk 30-90g (198cm). Wolałbym ten dłuższy 213cm ale ma cw 50-120g a jakiś canibal na główce 10g też czasem będzie w użyciu i boję się, że kijek za twardy. Dla spinna nie byłoby problemu, kijem od szczotki też da się rzucić ale dla multika i żółtodzioba to ponoć duży problem?Macie może jakiś inny kijek do polecenia? Wyjątkowo celuję w używki bo ponad 30 lat macham (coraz rzadziej) spinem o obawiam się, że możemy się z castem nie polubić i trzeba będzie go odsprzedać.I jeszcze jedno pytanie, na morską wodę ten Curado się nadaje?

Koledzy, z racji męki z dużymi gumami (20cm+) na klasycznym spinie mam ochotę spróbować casta. Na razie, po przeczytaniu sporo wątków tu i ówdzie wytypowałem młynek Curado 201 PG i ponoć fajny kijek Dragon Big Bait Jerk 30-90g (198cm). Wolałbym ten dłuższy 213cm ale ma cw 50-120g a jakiś canibal na główce 10g też czasem będzie w użyciu i boję się, że kijek za twardy. Dla spinna nie byłoby problemu, kijem od szczotki też da się rzucić ale dla multika i żółtodzioba to ponoć duży problem?Macie może jakiś inny kijek do polecenia? Wyjątkowo celuję w używki bo ponad 30 lat macham (coraz rzadziej) spinem o obawiam się, że możemy się z castem nie polubić i trzeba będzie go odsprzedać.I jeszcze jedno pytanie, na morską wodę ten Curado się nadaje?

Jeszcze z kijków wytypowałem Savage SG2 50-100g (221cm) albo 50-110g (259cm) i Shimano Yasei BB Pike Casting 230cm 30-90g i chyba to shimano wezmę.

Mam tego SG2 50-100 221cm i SG4 70-130cm 2,21cm służą jako uniwersał do jerków i gum w sytuacjach gdzie jestem zmuszony łowić z brzegu i zabieram tylko jedną wędkę.Do gum max 23cm na 5-15 gr dopale jeszcze ogarnia ale moim zdaniem wyżej kończy się komfort i kij. Ja do samych gum wolę dłuższe kije 2,40-2,59cm,ale co kto lubi. W rozsądnych pieniądzach masz SG2, SG4, Westin W3, Abu Garcia Beast X, to tak na szybko czym sam łowiłem i łowię, krótko mówiąc jest w czym wybierać. Na forum jest co czytać i masa podobnych tematów, poświęć chwilę. Pozdrawiam

• Like 1