Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie ,blank ten doradzono mi w artrod,ale poczytalem i zastanawiam sie nad cd blue rapid 275cm i 10-20lb :wacko: kijek bedzie robiony w pracowni,juz sam nie wiem...szukam dosc mocnego kijka z zapasem mocy,glownie pod gumy,czasem wobki,lowie labraksy czyli bassy morskie w ie.juz mam metlik co brac :wacko:

Myślę że należałoby zacząć od dokładnego zdefiniowania do czego jest ci potrzebna wędka i po co. Dodatkowo, warto byłoby uzupełnić informację o to, jakimi wędkami łowiłeś do tej pory, co ci sie w nich podobało a co nie - i czego oczekujesz po kiju custom.

Jeżeli kij ma być dedykowany pod sea bassa, to mamy na jerkbaicie równiez wytrawnych łowców tych ryb, mam na myśli przede wszystki TPE, który również na pewno kompetentnie może się wypowiedzieć nt kijów dobrze spisujących się przy tego typu wędkowaniu. Mi osobiście wydaje się ze wspomniany model lamiglasa do tego typu zastosowania moze byc odrobinę za krótki i odrobinę za mocny, ale... lepiej niech wypowiedzą się ci co łowią sea bassy

lowilem i nadal lowie na daiwa powermesch,daiwa shogun i shimano speed master,ciezary wyrzutu okolo 10-40 gr wszystkie kijki.szukam szybkiego kijka z zapasem mocy ,czasem musze zaciac rybe z duzej odleglosci.pisalem juz z tomkiem Tpe,wiem ze ma blue rapida 10-35 gr z xrods.mi polecono w pracowni tego lamiego :wacko: przezucilem sporo kijkow ale fabrycznych to pierwszy ktory bedzie z pracowni.dlatego szukam podpowiedzi na fachowym forum.

czego oczekuje od kijka custom?hmm...trudne pytanie,ale glownie funkcjonalnosci i zapasu mocy w blanku bo z fabrycznymi wyrobami bywa roznie...musze czasem zatrzymac rybe bo lowie w trudnym lowisku,skalista rafa w wodzie.przynety to 70%gumy,20%wobki i 10%wahadla.ciezary przynet przy gumach 7gr do 25gr plus guma.mam nadzieje ze jasniej sie okreslilem :D

Posiadam Lamiglasa XSH1142MT. Mocny kijaszek. Super do łowienia na gumki i większe wobki...Mam go od niedawna, ale moje pierwsze wrażenia są naprawdę pozytywne. Gumka+ 15-20g główka dobrze sobie radzi w opadzie. Czuły blank, moc w dolniku, szczyt w sam raz-nie za sztywny. Łowiłem gumkami w przedziale od 5-25g...najprzyjemniej 10-20g. Doskonałe właściwości rzutowe.Mi będzie służył do łowienia na Wiśle bolenia oraz sandał,szczupaka. Warty zastanowienia. Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam,

Faktycznie okazja :D Nie ma co sie zastanawiac tylko jak przyjda uzbroic i zobaczyc co z tego wyjdzie. Szklak bedzie na pewno dobry do normalnych woblerow czy obrotowek.

Podeslij fotki jak juz beda gotowe.

Bujo

jest i fotka, kija 1pcs nie chcę, jeszcze bardziej polubiłem szkło/kompozyt

pzdr

kwiat

post-392-1348914967,6306_thumb.jpg

Kijek z kogutem jest dziełem naszego forumowego kolegi Tomka (rybak109). Ładują się jak żaden grafit (pięknota), więcej jak jakieś szczupłe ryby złowię...

Pierwsze łowienie bez efektów (chyba, że Tomek się wypowie bo miał już ryby na nasz wynalazek). Fakt, że 95% czasu machałem muchą - double haul znowu ciut lepsiejszy...

A co do JC do może do speyawki pójdzie...

pzdr

kwiat

Witam wszystkich :D

wywołany do tablicy dodam swoje trzy grosze odnośnie wędek uzbrojonych na ww. blanku muchowym:

- wędka świetnie współpracuje z przynętami począwszy od morsa 1 do slidera 10 (jednak przy sliderze trzeba uważać żeby nie wbić sobie kotwiczek w plecy);

- pod rybą ugina się płynnie, a zapas mocy pozwala powalczyć z praktycznie każdym szczupakiem;

- wędka jest na tyle sztywna (mimo konstukcji muchowej oraz zastosowania domieszki szkła) że można dosyś agresywnie podszarpywać ww. slidera;

- podczas trolowania z ręki też dawała radę - na sześć brań szczupłego pięć udało się zaciąć (uprzedzając pytanie ryby nie były godne fotografii)

Odnośnie zatapiania piór w lakierze to nie jest to żadna filozofia i pewnie nie jeden użytkownik forum robi takie udziwnienia :D

Pozdrawiam

post-3266-1348914968,6968_thumb.jpg

post-3266-1348914968,7507_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Lamiglas G1000 Series Casting Salmon & Steelhead Rod G 1313-S

2,60 m, 10-42 g. Akcja x-fast, charakterystyka magnum taper? Czy ktoś testował lub posiada tego kija, bądź budował coś na blanku na którym wykonany jest ten kijek? Chodzi mi o przydatność do łowienia z brzegu na duże gumy i woblery rybek takich jak sandacze (głównie) czy szczupaki. Chciałbym taki trochę uniwersał do ciężkiego łowienia w głębokiej Odrze. Może jakieś alternatywy - gotowe lub custom w tej klasie? Będę wdzięczny za opinie i sugestie. Pozdrawiam.