drago75 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Ostatecznie koledzy namówili na Avida AVS90HF2. Testy na sucho tez przeszedł pomyślnie, więc chyba będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Odświeżam temat, może komuś pomoże w trudnych rodbuildingowych wyborach to co napiszę Właśnie dziś doszedł do mnie Lami z serii International 33psi Graphite - wykonany w Art-Rod. 1022M - 2,6 m; 8-12 lb; 7-21 g. Kij ma rękojeść Stc, forecast'y + alconite'a na szczycie. Co do samego kija, po próbach na sucho. Na mnie blank zrobił bardzo dobre wrażenie. Od razu widać, że kij będzie ładnie ładował lekkie przynęty, pod lekkim instynktem 4 Huntera szczytówka pracuje naprawdę zadowalająco. Ogólnie, bardzo subtelna szczytówka, w połączeniu z bardzo mocnym dolnikiem.Akcja zdecydowanie szczytowa, trzeba naprawdę trochę siły, żeby kij zapracował niżej(co bardzo mnie cieszy, właśnie takiego kija potrzebowałem). Kaliber obsługiwanych przynęt - dół: ciężkie 3centrymetrowe wobki/lżejsze w rozmiarach 4 i 5 cm.góra; zapewne do minnowa 6 pociągnie spokojnie, jednak trzeba brać poprawkę na to, że szczyt jest naprawdę delikatny(w porównaniu z batson rx6 o tych samych parametrach). Właściwie jest to chyba klasyczna pstrągówka - u mnie będzie pełnił różne role. Na pewno przy wypadach na pstrągi, na pewno kij sprawdzi się przy łowieniu szczupaków na mniejszych rzekach i starorzeczach; bolenie na lekko - jak najbardziej; mam zamiar zaangażować go też w chodzenie za kleniem i jaziem na średniej rzece. Myślę, że jakieś lekkie gumowanie typu kopyto 5 cm + główka 5 g - dzięki fajnej szczytówce też obleci. Przed zamówieniem kija miałem spory dylemat - St.Croix WR, czy zaryzykować Lamiego? Myślę, że wybrałem naprawdę dobrze. Już niedługo testy nad wodą. A wykonanie w Art-Rod - klasa Do tego wiadomo, przemiły kontakt i fachowe doradztwo przy wyborze. Lami iss - jako kij użytkowy, w dobrej cenie - myslę, że warto polecić pzdrWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Dzięki Wojciechu za recenzję, też myślę że dobrze wybrałeś decydując się na Lamiglasa Jakbyś tak mógł jeszcze kilkoma fotkami okrasić ten opis to byłoby w ogóle super Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Friko, po weekendzie postaram się wrzucić fotki Lamiego i może trochę więcej wrażeń z nad wody. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Witam. Nie wiem czy dobrze dobrałem dział do tematu. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie, bądź udzielenie wskazówek gdzie mam go umieścić. Jeżeli jednak udało się, to mam pytanie do użytkowników forum. A mianowicie, czy ktoś posiada kijek na blanku ISS 126 2MLPosiadaczy wykonanych wędek proszę o priv. Mam kilka pytań.Z góry dziękuję. Lamiglas 33mln psi Graphite 3,2m 4-14gr 6-10lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Lamiglas XSH1202M Witam.Mam prośbę czy ktoś mógłby opowiedzieć mi coś o tym blanku.Chodzi mi o jego kolor,wartość użytkową a szczególnie czy nadawałby się do łowienia boleni w Wiśle na woblery i wahadłówki max.15g z żyłka 0,18-0,20mm.PZDR Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Kolor tego co kojarzę to brąz lekko wpadający w burgund przynajmniej w takim kolorze jest XSH1202MH . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 To ten z pytanie pewnie ma ten sam kolor o to mi chodziło.Dzięki,a co z dalszą częścią pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Wysmażyłem tu przed chwilą elaborat o XSH1142M. Głodnemu chleb na myśli...XSH1202M widziałem tylko w formie gołego blanku. Kawał bicza z pełną amortyzacją, żyłkę 0,18 zapewne lepiej ogarnie niż jego krótszy brat i Avid 12 lb razem wzięte.Aczkolwiek oba Certified'y, i 1142M i 1202M, będą się raczej uginały płynniej niż ten Avid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 A czy pod względem akcji i pracy pod rybą mógłbyś go porównać do St.croix Avid AS96MF2 6-12lb bo takiego używam na bolenie ale chciałbym go zmienić na coś dłuższego z pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=20995&am p;start=0&tu masz kosę jakiej szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Propozycja ciekawa ale to są na razie moje plany na przyszłość i nie potrzebuje aż 28g c.w,wystarczy mi 20-21g bo mam inny kij w podobnej do proponowanej górnej gramaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) ... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Kwestia zbrojenia, miałem przezbrojony i był fajny. Nie był to fast, ale sporo zyskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) ...... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Chyba raczej XSH1142M. Kupiłem przezbrojony i już go nie mam. Miał jedną z przelotek na szczytówce chyba pierwsza od dołu przesunietą w porównaniu do fabryki. Pozostałe mniej więcej w tych samych miejscach. Zbrojony sic 30,16,10,08,L7 i 6 do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 XSH1142M ma wszystko, czego szukasz.Względnie działa już nawet z żyłką 0,18. Ma dość grubą szczytówkę, ale współpracuje już z zaskakująco małymi przynętami.Wspaniale rzuca, Invadery 4F ciskał dalej niż jego brat do 14 g.Elegancki, szlachetny blank. Nie strasznie szybki, ale też nie kluska jakaś: moderate, czyli umiarkowany MJ to chyba nieco inna konstrukcja, raz machnąłem przelotnie blankiem samym... Mniej zbieżny, ze szczytówką wiotką. Dziwny mi się wydał, prawdę mówiąc... A, i jeszcze: mój 1142M był uzbrojony w Art-Rod zapewne inaczej, niż fabryczna wędka - prawie po całości na wysokich przelotkach, chyba tylko 2 na samym szczycie to L; pewnie też dlatego tak mnie zachwycają jego zdolności rzutowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) .... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Kijka jak mniemam używasz nadal? Czy to taki uniwersał kleniowo-rzeczny czy ma swoją chwilę? To są już oczywiście niuanse, które nie każdy interpretuje tak samo, ale powiedziałbym, że to uniwersał boleniowo-brzanowy z potencjałem na klenie; wędka na pełnię sezonu: żyłka 0,18, lepiej 0,20, wobler 3-7 cm i jazda!, wszystko się może zdarzyć.Jeśli szukasz uniwersału kleniowego, zdatniejszego do obsługi małych przynęt i cienkich żyłek, z potencjałem na ewentualne bolenie - rozważ jeszcze Phenixa PST 943-2: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=22624&am p;am p;start=0&Właśnie, miałem tę przelotkę zmierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) ..... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Jak jazie mają być grane, i okonki 25 cm, to zdecydowanie 1142L.Gnie się w miarę podobnie, może bardziej w kierunku środkowego ugięcia, prędzej nada się do 0,16, choć to raczej okolice dolnej granicy (do 1142M 0,18 wydaje mi się minimum), połowisz zarówno na jaziowe bździlstwa i obrotówki 0 jak i na woblery ok. 5 cm typu Krakuski, Invader 5 cm a nawet Hornet 4 w nurcie. Przefajny do Twoich potrzeb jest/był blank Rogue River RR1082ML: piękne, pełne ugięcie przy żyłce 0,16, jednocześnie jakby grubsza szczytówka niż w XSH1142L i możliwość obsłużenia nieco większych woblerów niż ten ostatni. Niby go już nie produkują, ale w cenniku Art-Rod wciąż wisi, może mają go jeszcze na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) ..... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 W takim razie 1202M, skoro już musi być kij 12 lb na jazie i okonki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam podłącze się do tematu ,poszukuje kija do ok 14 gr 270cm ,kijek ma obsługiwać obrotówki nr 1,2 i woblerki 4cm i 5cm .Już posiadam batsona XST 1141f do 10gr 290cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam podłącze się do tematu(...) To jest raczej przeciętnie na temat, wątek ma w tytule blanki 2,90, 12 i 15 lb, do 3/4 oz... Ale pozwolę sobie napomknąć, o czym zresztą i wcześniej niejednokrotnie napomykałem, że podanie wielkości/masy przewidywanych przynęt bez określenia grubości/wytrzymałości linki, do jakiej zamierza się te precjoza przywiązywać, nie daje pełnego obrazu i utrudnia doradzenie czegokolwiek Bo z takimi przynętami, jak te obrotówki nr 1,2 i woblerki 4cm i 5cm tytułowy XSH1142M sobie poradzi (może poza obrotówkami 1, trochę przesada), ale warto by było stosować żyłkę najmarniej 0,20, żeby wykorzystać jego zalety... Często jednak poszukiwane są wędki współpracujące z przynętami, pod którymi 8-funtowiec, jak ten Batson XST1141F, kuca, ale zdolne jednocześnie głęboko amortyzować przy użyciu żyłki 0,16. W takim przypadku gorąco polecam Lamiglasa Rogue River, o którym było wyżej - przepięknie amortyzuje i możliwe są takie sztuczki; jak na kij do 14 gr, z całkiem grubą szczytówką, uważam, że jest dość wyjątkowy. Zdarzyło mi się tak cienką żyłką łowić też kijami na blankach Phenix'a PST943-2 i Lamiego XSH1142L, i nie działało to już tak idealnie i bezstresowo, lepiej przyjąć 0,18 za bezpieczne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi