Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Prosze o rade wędkarzy , którzy łowili kijkami na takich blankach:

Lamiglas Certified Pro XSH 108 2MMT oraz:Lamiglas certified Pro XSH1022M .Miała by to być lekka uniwersalna wędka na jazia , klenia po szczupaka i sandacza . Żeby wytrzymała przyłów metrowej ryby. Plecionka do 10 lbs. i przynęty do 12gr. i obrotówki do nr. 4 . Który blank będzie lepszy.

Pro XSH1022M miałem przezbrojony. Kleniowo jaziowe nieloty miota dobrze ale czucie pojawia się przy tych nieco większych, mikrusy jak paznokieć nie do tego kija. Radzi sobie z główką ok 15g + 3,5 gumy. Obrotówki 2 swobodnie ,3 w miejscach bez nurtu a 4 można zapomnieć. Kij bardzo ładnie się ładuje, odległości na plecionce 10lb czy mono 0,20 i 0,22 dobre. Charakterystyczne dla większości patyków Lamiego ciepłe ugięcie, nie jest to szpada.

• 3 tygodnie później...

Panowie myślę nad zamówieniem kija pod sandałki na blanku Lamiglasa a dokładnie XMG LP 844... pytanie do kolegów którzy posiadają kije na wyżej wymienionym blanku.. Czy kijek odsłuży mi główki 10-20g + kopyto 3'-4'.. i jak zachowuje się pod tym ciężarem.Oraz czy wystarczy uzbroić go w Alconite... może inne sugestie? Będę nim łowił na jeziorze z łódki , sporadycznie na Odrze.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

lamiglas IMC 845

witam wszystkich!pytanie moje jest z serii czy ktos juz kiedys mial do czynienia z tym blankiem,jak by sie zachowywal gdybym zestawil go na stale z gumami 4-5cali 10-20gram? olowiu,zestaw mialby posluzyc jako dosc uniwersalny zestw na szczupaka oraz sandacza z grubszej rury,czy pozostal by jeszcze jakis zapas mocy stosujac podana gramature przynet? ,katalogowo jest 14-42gr,12-25lb wydaje sie byc idealne jak na warunki w ktorych lowie,z gory dziekuje za odpowiedzi,pozdrawiam!!!

• 4 tygodnie później...

Uzytkowalem taki kijek kilka miesiecy, na Odrze glownie za kleniem, okoniem.

Dosc dynamiczny jak na UL. celny, przy tej dlugosci bardzo leciutki. Posiada bardzo subtelna szczytowke, ktora dosc latwo sie poddaje, do malych przynnet to jeden z rzecznych idealow.

Dobrze sie laduje, a przy tej delikatnej szczytowce, dosc stabilny. Ugiecie zdecydowanie przesuniete wlansie ku szczytu, choc pod obciazeniem, pokazuje calkiem dobrze progresje.

Gdzies tak na dlugosc 3/4 w tym kiju wyczujesz moc w nim drzemiaca, bez problemu poradzi sobie z przylowem bolenia, choc kij sie wygnie juz znacznie, pokazujac piekne glebokie ugiecie.

Jak juz cos zatniesz to niewobrazam sobie, aby mialo szanse sie wypiac.

W zasadzie kij fabrycznie jest rzetelnie opisany w cw. jak i moc.

Do lekkiego łowienia w dużej rzece kupiłem sobie ostatnio kij 3.9m i jeszcze by się z 50cm zdało. Nie wyobrażam sobie precyzyjnego omiatania z brzegu długich przelewów za pomocą krótkiego kija? bynajmniej w sposób w jaki ja to robię. Co do okoni to faktycznie lepsza będzie krótka wędka ale do kleni, nie widzę tego.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Lamiglas IC 78H

Koledzy mam pytanie interesuje mnie ten blank chcialbym uzbroic go pod jerki czy ktos z was uzywa ten blank i do jakiego ciezaru rzuca oraz czy nie jest bardzo palowaty. Dziekuje i przepraszam za brak polskich znakow, taka klawiatura.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...