Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

miałem. sprzedałem. żałuję

fajny kij na pstrąga itp woblery 4-6 cm, obrotki 2. pod szczupaka raczej z plecionką. betonowy dolnik. szczyt jak dla mnie trochę zbyt delikatny, ogranicza gdybyś chciał postawić większy wobler w nurcie. to tak w skrócie z telefonu.

• 2 miesiące temu...

No i skończyła się w wytwórni smuta po Vivianie , czego znakiem jest kolekcja na 2013 . Niestety zakończyła swój żywot zdawałoby się  ponadczasowa seria IM700 . Ale grafitową bestię pod nic nie mówiącym tytułem IMC 865 , zdążyłem sobie zamówić . Wierzę , chciałbym wierzyć , że tylko oficjalnie zeszły w otchłań przeszłości . W jej miejsce pojawiła się zdumiewająco z charakterystyki podobna do blanków Phenixa , seria 3M Powerlux , też już niestety bez amerykańskiej sygnatury . Kilka gotowców z nowej serii miałem w ręku , ale bez stars&stripes , nie dla mnie :mellow: Wypadł też Competitor , Rogue , Texalium  i Makoi  . Reszta częściowo przekonstruowana ; CP , XMG , G1000 , Excel , Tri-Flex pozostała , z sygnatura ..

o rany przegapiłem, dzięki Sławku za zwrócenie uwagi - trzeba będzie się przypatrzeć nowościom

na szczęście u mnie parę IM 700 w szafie zachomikowanych jest :)

EDIT: oj spojrzałem i słabo to wygląda.... jak dla mnie coraz smutniej :( aktualna oferta Lamiglasa jest bardzo odchudzona jeśli chodzi o ilośc modeli mam wrażenie że to jest zaledwie 60% tego co było - na przestrzeni ostatnich 2-3 lat wypadło naprawę wiele fajnych, podstawowych rzekłbym blanków z oferty Lamiglasa, wielka szkoda - mam nadzieję że nie jest to trwała oznaka pogarszającej się sytuacji firmy tylko chwilowy spadek formy z którego Lami wyjdzie obronną ręką  :rolleyes:

W jakim sensie ? Miejsca produkcji blankow ?

Ostatni z wielkich. Z ery przed globalizmem. 

Rogue Rods, NFC, Seeker... Nie zapędzałbym się z tymi Mohikanami  ;)

No też, ale to nie ta skala. St. Croix, G.Loomis, Lamiglas i Batson= wielka czwórka + Tytani od flyfishingu .

Edytowane przez Krzysiek_W

Kurczę , z tymi IM700 było przez lata jak z greckim przedstawieniami . Ciągle grane w coraz lepszych postaciach . A tu masz .. :rolleyes:

Faktycznie , oferta jest mniej wyspecjalizowana , ale jaka uniwersalistyczna :)

Sławku przykro to czytać w piątkowy ranek,a i w pracy zdaję się kolorowo nie będzie.........no cóż,po pracy cel jest jeden - wizyta w ART-ROD celem wyciągnięcia wszelkich możliwych wiadomości i sprawdzenie co tam jeszcze z IM700 mają na stanie ;) Cholera jasna,tyle że ja byłem pewien że ta seria akurat będzie wiecznie w ich katalogu... :angry:

Cześć, pozdrawiamy z Poznania:)

Mam nadzieję, że Dzień Kobiet smutno Was nie nastraja;), bo ewolucją w Lamiglasie martwić się bezpodstawnie nie ma sensu. Po pierwsze ta najstarsza amerykańska wytwórnia nadal wszystkie blanki produkuje w Woodland, WA, USA. Tym bardziej dotyczy to produkowanych od dwóch lat (jako blanki dostępne dopiero od 2013r.) flagowych serii z wykorzystaniem nano żywicy 3M Powerlux. Właśnie odebrałem nową dostawę, w tym z SI Steelhead oraz Infinity Bass, wszystkie posiadają sygnaturę i certyfikat "Handcrafted in the U.S.A.".

Seria jednoczęściowych IM700 pozostała (aktualna nazwa XP Bass), po prostu są to całkowicie nowe projekty, nowe mandrele itd;) zastępujące klasyki, które były w ofercie od 20lat! Nie wyobrażam sobie produkcji Lamiglasa bez blanków z GIII:)

Oczywiście nieco inaczej ma się sprawa wędek fabrycznych, tu oprócz produkcji amerykańskiej występują także tańsze wędki "made in China, Korea" - jak np. nowe serie X-11.

Pozdrawiam serdecznie, zwłaszcza fanów Lamiego;)

Tomek.

• Like 1

Tomku cieszę się że zabrałeś głos - od razu mi lepiej :)      Sławek nie siej defetyzmu - IM 700 ma sie dobrze.

Swoją drogą to rozmawiałem dziś ze Zbyszkiem Kawalcem który mówi że seria 'International' robiona przez Lamiglasa poza USA juz od dobrych kilku lat cieszy się dużym uznaniem klientów, jest mało reklamacji itp, blanki prezentują dobry stosunek jakości do ceny

Dla mnie Lami może produkować gdzie chce bo dziś dobry blank można zrobić wszędzie, nie tylko w USA  - mam nadzieję że firma, która jest żywą legendą rodbuildingu będzie miała szczęście do mądrych włodarzy którzy zapewnią jej właściwy model biznesowy i pozycję na rynku :)

Ja i defetyzm  :)  :)  W papierowym katalogu blanków na rok 2013 nie ma IM 700 , co sobie każdy może zobaczyć . Wszystkie gotowe kije Lamiglasa które miałem w ręku , z różnych serii , miały sygnatury albo zewnętrzne cechy według których można było ustalić ich pochodzenie .

Tu zwyczajowo muszę potwierdzić moje stałe , niezmiennie pogardliwe desineressement całą ofertą pogrobowców Mao , choćby to był nawet Megabass . Mam na to wy..ane , żeby się w tonacji utrzymać , a jak to raperzy mówią . Błeeee.. :rolleyes:

Powerlux takiej sygnatury nie ma , co napisałem . Niech mnie Art Rod naprostuje :)

Tu zwyczajowo muszę potwierdzić moje stałe , niezmiennie pogardliwe desineressement całą ofertą pogrobowców Mao , choćby to był nawet Megabass . Mam na to wy..ane , żeby się w tonacji utrzymać , a jak to raperzy mówią . Błeeee.. :rolleyes:

.... gardzisz Phenixem ? 

;)