Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

No, z tym sumkiem to może nie zawsze. Tu rozmiar ma znaczenie :D

Resztę natomiast obleci spokojnie ;)

u mnie takie raczej do 150 , choć w zeszłym roku było prawie 170 na Elitkę do 1oz , kijek jęczał popękał lakier na przelotkach ale niecałe 5 minut i sumek był na brzegu , także jeśli ma moc podobna jak STC to się nada ;)

Ta paplaninka przypomniała mi, jak zawisłem na dolniku Lamiego, gdy nad Kwisą.

Zsuwałem się bezsensownie (czyt: na brzuchu), z oblodzonej stromej skarpy. Gdyby nie kijaszek, pewnie skąpałbym się, w lodowatej wodzie a tak, kijek odruchowo zaparty poprzecznie, o dwie wystające muldy (karcze lub coś innego), wytrzemał mój ciężar i pozwolił na wytarganie się na szczyt :lol:  :lol:  :lol:

• Like 2

Eh jak ci nie szkoda wędki :( dziwne podejście. . Później ludzie narzekają ze wędki się łamią i narzekanie.... a tu takie przeciążenia.

jeszcze nigdy w ten sposób nie złamałem wędki , zestaw jest rozmyślnie dobrany  do szybkiego holu , nie mam w zwyczaju  rozkoszować się zbyt długim holem ,ryba ma szybko odpłynąć w dobrej kondycji - ot i wszystko

kijek ma obsłużyć  wobki od 4cm i mieć moc do spotkania z wąsatym , co już mi sie kilka razy zdarzyło na małych wobkach

• 5 tygodni później...

Woblery do 14/16gram obsłuży z palcem w d ;)  blaszki obrotowe max rozmiar 2, wahadłówki w rozmiarze 0 czyli do 10gram pewnie ogarnie. Będzię się podczas wyrzutu dość głęboko ładował, ale piszę to na podstaie moich przemyśleń, bo posiadam mocniejszy model 2,13m do 18gram i on rzuca woblerami do 18/20gr, wahadłami do 14gr max i obrotówkami max rozmiar 3 ;) 

Jak chcecie to potem wkleje fotki ugięcia z obciążeniem np puszka piwa.....a gnie się zacnie i ryby nie spadają.

Woblery do 14/16gram obsłuży z palcem w d ;)  blaszki obrotowe max rozmiar 2, wahadłówki w rozmiarze 0 czyli do 10gram pewnie ogarnie. Będzię się podczas wyrzutu dość głęboko ładował, ale piszę to na podstaie moich przemyśleń, bo posiadam mocniejszy model 2,13m do 18gram i on rzuca woblerami do 18/20gr, wahadłami do 14gr max i obrotówkami max rozmiar 3 ;)

Jak chcecie to potem wkleje fotki ugięcia z obciążeniem np puszka piwa.....a gnie się zacnie i ryby nie spadają.

a co z gumami? producent opisuje ze sa to kije na szczupaka i sandacza  fotki mile widziane 

Edytowane przez budzik

Jeśli na szczupaka to musi to być "szczupakowy UL" Ja myślałem , że szukacie czegoś pod garbusa i pstrąga;)  Gumy to obsłuży, ale pewnie 8-10gram plus guma 7,5-10cm to max;)  Powera mu nie braknie i myślę, że szczupły 80cm może być zatrzymany praktycznie w miejscu, ale to juz przy głębszym ugięciu, aczkolwiek snuje tylko przypuszczenia, bo ja, jak już pisałem mam model 2,13 17lbs 5-18grama i traktuje go jako wędka pod bolka  większe okonie, ale trzeba pamiętać, że woblerem nie pogardzi zarówno szczupak jak i sandacz. Warte zaznaczenia jest to, że mimo delikatnej szczytówki czuć power w dolniku. Trzeba pamiętać, że ta wędka żyje i pracuje dość głęboko...ma wręcz nieskończone możliwości amortyzacji odjazdów zdesperowanych ryb i co najważniejsze nie gubi nic co się uwiesi na haczyku - nawet malutkie okonki;)

PS Producent czyli lamiglas opisuje te blanki jako dedykowane na bassy...czyli takię troche większe okoniowate

Edytowane przez minecjusz

• 4 tygodnie później...