Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

początki budowy ;) , pomysł z rękojeści  zaczerpnięty z fotek ArtRod, i z galerii  @Ylgo , na razie przymiarki jak się prezentuje  , na woven  od uchwytu i korka przyjdzie zielona nic , a przy fore-gripie czarny pierścionek , całość mam przygotowaną do skończenia kijka , tylko że prace przy dziecku wolno postępują :)

post-49782-0-77444400-1420398087_thumb.jpg

post-49782-0-90748800-1420398096_thumb.jpg

post-49782-0-73158500-1420398106_thumb.jpg

• Like 2

Dobrze widze ze dales dwie rurki, zawiesiles je czesciowo w powietrzu pomiedzy blankiem a ich sr wew?

obydwie na tulejach grafitowych , choć ta dłuższa między uchwytem a rear -gripem mogła by być na taśmie , bo po zeszlifowaniu mało co ze ścianki tulejki  grafitowej  zostało , woven na uchwyt kupiłem u Roberta w BRC, dł na 8cm , przyciąłem go na pół i starczy na budowę następnego kijka -.. kiedyś

Fajny taki minimalistyczny taki w stylu Zbyszka jestem ciekaw testów ponieważ ten kij był w mojej orbicie zainteresowań.

ten kijek ma byc pod okonie i sandacze na lekko , mam nadzieję że spełni moje oczekiwania , testy pewnie dopiero na wiosnę , co nie omieszkam o nich napisać ,  fajnie że się podoba :)

• 1 miesiąc temu...

Witam !

Panowie czy możecie mi doradzić jakiś blank który będzie miał podobne parametry do Lamiglas INF863 tylko żeby był dłuższy tak ok 2.40 ? Myślę o blanku pod casta do gum i jigów o masie od 7- 25 g i ten blank spełnił by chyba moje oczekiwania ale z brzegu będzie troszkę za krótki chyba.

Z góry dziękuje za cenne rady :) pozdrawiam 

blank lamiglas XSH1142M

Witam.

Mam zamiar zrobić wędkę na bolenia na tym blanku i stąd moje pytanie, jakie polecacie przelotki oraz w jakich średnicach i jak rozstawić przelotki.Łowię w Wiśle i w Narwi,kołowrotek którego będę używał jest to spro red arc 10300,nawinięta na nim jest żyłka 0.20.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Mam kijek na tym blanku. Łowię nim w Odrze z brzegu. Przy główkach do 15g sygnalizacja opadu niezbyt wyraźna. Dla mnie komfort łowienia zaczyna się od 20g plus guma. Łowiłem nawet 40g plus guma i dawał radę. Przy mniejszych i średnich rybach pracuje głównie część szczytowa. Przy czymś konkretniejszym dopiero zaczyna pracować dolnik. Ogólnie do łowienia w ww. zakresie wagowym bardzo go sobie chwalę.

Edytowane przez casso

dzisiaj po pierwszych testach :) , które odbyły się na starorzeczu , woda ok 3m głębokości o podłożu dość miękkim 

plecionka PP- 0,08 + kawałek FC , kijek pod gumki więc na nich testowałem , przy bezwietrznej pogodzie posyłał już dość daleko  od 4gr i banjo 1 czyli całość 5gr i ładowanie kijka db ( bdb ładowanie zaczyna się 7gr ), po 3cale ohio i 17gr całość 20gr , przy czym nie było mowy o klękaniu kijka przy max obciążeniu w czasie wyrzutu

szczyt sygnalizował dość dobrze tzw opad  już od tych 5gr .ale tylko przy bezwietrznej pogodzie , większy komfort jest od 5gr i banjo 2 czyli całość 7gr po 15gr i ohio 3 czyli 17gr powyżej kijek już się męczy , choć podbijać jeszcze będzie , i ważna rzecz szczyt szybko gaśnie , w opisie jest że szczyt ma 1,6 mm i jest to prawda ,ale tylko do momentu zamocowania przelotki szczytowej , 0,5 cm od końca tulejki szczyt jest już 1,8mmm

z kijka który miał być pod wyrośnięte garbusy jak i sandacze na lekko , na razie jestem zadowolony , teścik był dość krótki ok 1godz , większe spostrzeżenia dopiero w sezonie

i to tyle jeśli chodzi o pierwsze wrażenia

Edytowane przez robas

Ja znam takiego jednego co jego kolega zna wedkarza, ktorego widzial nad woda dwa razy i ten to wedkarz mowil, ze wedka jest super do lowienia na Bugu, lowil sandacze, ktorych w sumie nie ma, jako przylow trafial sie bolen ale za duzo z nim kombinowania i trzeba w ocet bo inaczej osci kuja w podniebienie i mozna sie wodka zachlystnac. 

Mowil mu tez tzn ten wedkarz co go mojego kolegi kolega widzial nad woda dwa razy, ze na Wisle jak raz byl to ryby nie braly na Lamiego i nie poleca bo na Batsona zlapal 3 okonie i mial wyjscie leszcza do jiga.

Wiec jesli bedziesz lowil na Bugu to bedzie ok ale wisla czy Odra ciezko powiedziec, moze tylko kolega mojego kolegi jak owego wedkarza  jeszcze raz spotka to sie dopyta czy moze i nad Odra lowil :)

Bujo

• Like 1

Ja znam takiego jednego co jego kolega zna wedkarza, ktorego widzial nad woda dwa razy i ten to wedkarz mowil, ze wedka jest super do lowienia na Bugu, lowil sandacze, ktorych w sumie nie ma, jako przylow trafial sie bolen ale za duzo z nim kombinowania i trzeba w ocet bo inaczej osci kuja w podniebienie i mozna sie wodka zachlystnac. 

Mowil mu tez tzn ten wedkarz co go mojego kolegi kolega widzial nad woda dwa razy, ze na Wisle jak raz byl to ryby nie braly na Lamiego i nie poleca bo na Batsona zlapal 3 okonie i mial wyjscie leszcza do jiga.

Wiec jesli bedziesz lowil na Bugu to bedzie ok ale wisla czy Odra ciezko powiedziec, moze tylko kolega mojego kolegi jak owego wedkarza  jeszcze raz spotka to sie dopyta czy moze i nad Odra lowil :)

Bujo

Nie przekonałeś mnie (jeśli wiesz co mam na myśli) .

• Like 1