MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Lamiglas GSH 1082L Szukam info na temat blanku jakw tytule. Przeznaczenie kleń, jaź. Przynety woblery 3-5 cm. Łowisko Wisła. Czy ktoś łowi kijem zrobionym na tym blanku.Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Na blanku Lamiglas GSH 1082L 3-14g zbudowałem pierwszy kijek kleniowo-jaziowy. Blank bardzo dobrze wykonany (szlifowany, nielakierowany), bez wad, dziwnie ukierunkowanych włókien i krzywizn.Uzbrojenie: blank zakończony korkową rękojeścią, uchwyt Fuji SKSS 16 z pierścieniami Fuji, przelotki PB Minima 4 TiChrome: 25V, 16V, 10V, 8V ,7L, 6L, 4x5L i szczyt Fuji Alconite (wędka dedykowana tylko pod żyłkę), czarna omotka ProWrap Color Fast Nylon i lakier Lamar HB (dwie warstwy) . Styl minimalistyczny i taki miał być. Waga 111g.Zadowalające wyważenie uzyskałem dla kołowrotka ważącego około 300g. Odległość od stopki do końca rękojeści wynosi 37cm i została dobrana po mój łokieć (ale nie na styk). W takiej konfiguracji nie czuć zmęczenia ręki po kilku godzinach wędkowania.Walory użytkowe:- bardzo ładnie gaśnie po rzucie pomimo małej zbieżności blanku i akcji mod-fast,- nie ma przesztywnienia blanku na łączeniu,- woblerkami o długości 3-4cm o wadze 2-3g da się swobodnie rzucać. Tutaj określił bym dolny zakres, ale w stronę 3g. Chociaż np. BULLET 30 tonący ważacy 2,3g z uwagi na skupioną masę da się wyrzucić dalej niż niejeden wobler o masie nieco ponad 3g. Bardzo ładnie czuć muśnięcia woblerka o trawy i inne miękkie zawady. Nie wiem jak zachowuje się blank przy pękatych woblerach głęboko schodzących (2-3m) – nie używam takich,- obrotówki Mepps Aglia od 0 do 2 obsługuje rewelacyjnie. Blank nie poddaje się nurtowi Warty na tyle, aby było czuć dyskomfort. Swobodnie można zaciąć rybę.- górnego zakresu nie sprawdzałem, ale swobodnie obsługuje smukłe woblery 6-7cm płytko schodzące o bardzo drobnej i drobnej akcji. Tutaj blank przy wyrzucie ładnie się ładuje,- akcji na przynętach gumowych nie sprawdzałem – nie do tego ten kij mi służy.- moim zdaniem rewelacyjnie pracuje przy holu i niweluje zrywy ryb. Blank głęboko się ugina ale nie czuć braku mocy. Nie ma problemu z wyholowaniem ryb kiepsko zaciętych czy okonków (jako przyłów).Wybór tego blanku padł porównując go z:Talon ITM90MLXF2Talon 90MLXF2Phenix FX 903-2Batson XST1082FNajbardziej mi podszedł i ma to coś... Kilka zdjęć: Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Dawid.K 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Bardzo fajnie wykonany kij.Wędkę na tym blanku macałem kiedyś u kumpla i trochę zachorowałem. To znaczy że jeśli będę budował kij pod klenie/jazie będzie to właśnie na tym blanku. Ciepły, fajne ugięcie, szczyt pozwalający zsssać rybie przynętę a potem juz więcej "mięsa" do zacięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Fajnie, minimalistycznie sobie go zrobiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzieki za info. Teraz muszę kogoś poszukać kto mi ukręci kijka na tym blanku... Chętni mile widziani Pozdrawiam. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez fifek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Dąbek 111, mistrz masy w swoim gatunku. Mam kilka patyków jego projektu, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 lamiglas black salt Witam Przymiarki poczynilem w kierunku tytulowego blanku. Orientuje się ktos jaki materiał jest wykorzystywany w tych blankach ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dziekuje za odpowiedzi i pomoc Dowiedzialem sie w Poznaniu ze Black Salt to im700 pro z dowijka z woven carbonu na dolniku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dziekuje za odpowiedzi i pomoc Dowiedzialem sie w Poznaniu ze Black Salt to im700 pro z dowijka z woven carbonu na dolniku. Pozdrawiam Mi sie wydaje, ze ta dowijka to najwazniejsza bedzie, wszyskie najlepsze blanki jak feniksy tak maja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Mi sie wydaje, ze ta dowijka to najwazniejsza bedzie, wszyskie najlepsze blanki jak feniksy tak maja Wogole kto to produkuje i po co ? dlugie (prawie 240 cm) i to w 1 kawalku. Z dowijka - DZIWOLAGI JAKIES. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Daniel- na bolenie, Stelli SW uzywaja to i kije morskie by do kompletu pasowaly, bolen to wszak slodkowodny tarpon ( tak powiadaja), jedyny problem to waga bo gotowa wedka musi miec max 101.265 grama bo inaczej mnientkie nadgarstki sie przemecza i nie bedzie mozna poczatowac czy wrzucic kolejnego sefie na fejsa czy tweetera wieczorem, po ciezkiej orce Trzeba tylko popyt zainicjowac, uzbroic, zlowic jakies ryby z dopiskiem typu : jak rypnal bolen to mi plomby powypadaly czy dalej mnie boli lokiec od tych niesamowitych czulosci-milosci, uchwyt ''delfin'' z nawinietego grafitu dolozyc i dzialac, oj dzialac, 16 torzite na startowa, reszta esekssssssy bo taniej i rzucac po horyzont, mi sie nie udaje ale to wina rodzicow przeniesiona droga genetyczna bo te horyzonty jakies dalekie i dorzucic nie moge 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Jak kijek sie sprawuje.bo mysle o jego mocniejszym bracie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 bardzo dobrze , celem był kijek pod wieksze garby i sandacze na płytkie łowisko , i w tym sie sprawdza , czucie brań bardzo dobre , największa ryba jak na razie to sandacz 65cm , hol bezproblemowy i do tego ładne ugięcie , zakres przynet tak jak pisałem wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuCeK Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Do lekkiego łowienia w dużej rzece kupiłem sobie ostatnio kij 3.9m i jeszcze by się z 50cm zdało. Nie wyobrażam sobie precyzyjnego omiatania z brzegu długich przelewów za pomocą krótkiego kija? bynajmniej w sposób w jaki ja to robię. Co do okoni to faktycznie lepsza będzie krótka wędka ale do kleni, nie widzę tego. Warto pomyslec o lekkiej wedce do metody matchowej. Ja posiadam kij 4.2 m o masie wyrzutu do 20 gr. Lepszej opcji na wielko-rzeczne klenie jeszcze nikt nie wymyslil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Warto też wspomnieć o lżejszej wersji Phenixa M1 SP962XUL. Ale niech się wypowiedzą posiadacze tejże wędki Ja posiadam mocniejszego brata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) informacje wszelakie na temat tego blanku najchętniej od strony praktycznej wszelkie przyjmę..... faktyczne ugięcie, praca pod obciążeniem, "koniec pracy" itp itd..takie zachwalanie czytałem jakby co.... http://garbus-fishing.pl/artykul/lamiglas-excel-czyli-ruda-i-okoniea także ten opis: XL782 - szybki blank o czułej szczytówce nadającej mu wielorakie zastosowanie. Bardzo dobry wybór do finezyjnego łowienia, wędka jest bardzo precyzyjna, świetnie przenosi, szybka w zacięciu. Jak na nominalne 10lb dysponuje zaskakująco dużym zapasem mocy. Polecamy do jigów 4-12g plus guma 5-9cm, znakomita również do woblerów do 10g. Świetne narzędzie do połowu okoni, a także na finezyjne sandaczowanie. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Przemsol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Mam i w sumie taka jest jeszcze, dodam że koguty do 12 gram tez fajnie obsługuje. Mam zamiar opisać go wątku yglo ale musze znalesc czas zeby jechać powedkować i rzetelnie go protestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 masz to uzbrojone pod stałą szpulę czy pod casta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Spin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam spinna na tym blanku, ukręconego w Art-Rod i tam polecam zasięgnąć opinni.Służy mi on do łowienia okoni na gumy do 8 cm, na główkach od 5 do 12 g (i tu dla mnie kończy się komfort podbijania).W mojej opinni wędka szybka, bardzo fajnie przechodząca do pełniejszego ugięcia.Chwale sobie ją jako cięższą okoniówkę, bez problemu radziła sobie z większymi przyłowami. Opis Pana Garbusa jest wg. mnie trafny. Pozdrawiam,Sebastian Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Kmicic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 zastanawiam się jakby się zachowywała z multikiem uzbrojona na lekko. z art-rod'em już trochę rozmawiałem...ale wtedy jeszcze nie łowiłem multikami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej smochy Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Witam Czy kijek łowi ?Jakie się spisuje i jakimi przynetami łwoi jeśli wolno wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 co do łowienia , to tylko użytkuję go na jeziorze , choć myślę że na małe rzeczki w pogoni za pstrągami także sie sprawdzizakres przynęt - to tak jak wyżej pisałem , łowię tylko na gumy , myślę że opis Tomka Mańczaka jest jak najbardziej właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaraya Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Lamiglas XSA 1082 H - w co uzbroić? Jak w temacie.Przelotki jednostopkowe - czy to nie będzie trochę za słabo? Z kolei czy dwustopkowe nie zmiękczą za bardzo tego kija? Może kombinacja dwu i jednostopkowych?Wędka ma być używana do polowań na sanowe głowacice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-wędka-druga-wedka-las/?p=1733503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi