Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

Na blanku Lamiglas GSH 1082L 3-14g zbudowałem pierwszy kijek kleniowo-jaziowy. Blank bardzo dobrze wykonany (szlifowany, nielakierowany), bez wad, dziwnie ukierunkowanych włókien  i krzywizn.

Uzbrojenie: blank zakończony korkową rękojeścią, uchwyt  Fuji SKSS 16 z pierścieniami Fuji, przelotki PB Minima 4 TiChrome: 25V, 16V, 10V, 8V ,7L, 6L, 4x5L i szczyt Fuji Alconite (wędka dedykowana tylko pod żyłkę), czarna omotka  ProWrap Color Fast Nylon i lakier Lamar HB (dwie warstwy) . Styl minimalistyczny i taki miał być.  Waga 111g.

Zadowalające wyważenie uzyskałem dla kołowrotka ważącego około 300g. Odległość od stopki do końca rękojeści wynosi 37cm i została dobrana po mój łokieć (ale nie na styk). W takiej konfiguracji nie czuć zmęczenia ręki po kilku godzinach wędkowania.

Walory użytkowe:

- bardzo ładnie gaśnie po rzucie pomimo małej zbieżności blanku i akcji mod-fast,

- nie ma przesztywnienia blanku na łączeniu,

- woblerkami  o długości 3-4cm o wadze 2-3g da się swobodnie rzucać. Tutaj określił bym dolny zakres, ale w stronę 3g. Chociaż np. BULLET 30 tonący ważacy 2,3g z uwagi na skupioną masę da się wyrzucić dalej niż niejeden wobler o masie nieco ponad 3g. Bardzo ładnie czuć muśnięcia woblerka o trawy i inne miękkie zawady. Nie wiem jak zachowuje się blank przy pękatych woblerach głęboko schodzących (2-3m) – nie używam takich,

- obrotówki Mepps Aglia od 0 do 2 obsługuje rewelacyjnie. Blank nie poddaje się nurtowi  Warty na tyle, aby było czuć dyskomfort. Swobodnie można zaciąć rybę.

- górnego zakresu nie sprawdzałem, ale swobodnie obsługuje smukłe woblery 6-7cm płytko schodzące o bardzo drobnej i drobnej akcji. Tutaj blank przy wyrzucie ładnie się ładuje,

- akcji na przynętach gumowych nie sprawdzałem – nie do tego ten kij mi służy.

- moim zdaniem rewelacyjnie pracuje przy holu i niweluje zrywy ryb. Blank głęboko się ugina ale nie czuć braku mocy. Nie ma problemu z wyholowaniem ryb kiepsko zaciętych czy okonków (jako przyłów).

Wybór tego blanku padł porównując go z:

Talon ITM90MLXF2

Talon 90MLXF2

Phenix FX 903-2

Batson XST1082F

Najbardziej mi podszedł i ma to coś...

Kilka zdjęć:

post-58763-0-51549800-1429211299_thumb.jpg

post-58763-0-31543700-1429211304_thumb.jpg

post-58763-0-83724700-1429211305_thumb.jpg

post-58763-0-62619300-1429211308_thumb.jpg

post-58763-0-61873600-1429211351_thumb.jpg

post-58763-0-50107000-1429211367_thumb.jpg

post-58763-0-96208700-1429211370_thumb.jpg

post-58763-0-54638700-1429211373_thumb.jpg

post-58763-0-39036700-1429211412_thumb.jpg

Edytowane przez Dawid.K
  • Like 3

Bardzo fajnie wykonany kij.

Wędkę na tym blanku macałem kiedyś u kumpla i trochę zachorowałem. To znaczy że jeśli będę budował kij pod klenie/jazie będzie to właśnie na tym blanku. Ciepły, fajne ugięcie, szczyt pozwalający zsssać rybie przynętę a potem juz więcej "mięsa" do zacięcia.

Daniel- na bolenie, Stelli SW uzywaja to i kije morskie by do kompletu pasowaly, bolen to wszak slodkowodny tarpon ( tak powiadaja), jedyny problem to waga bo gotowa wedka musi miec max 101.265 grama bo inaczej mnientkie nadgarstki sie przemecza i nie bedzie mozna poczatowac czy wrzucic kolejnego sefie na fejsa czy tweetera wieczorem, po ciezkiej orce :) 

Trzeba tylko popyt zainicjowac, uzbroic, zlowic jakies  ryby z dopiskiem typu : jak rypnal bolen to mi plomby powypadaly czy dalej mnie boli lokiec od tych niesamowitych czulosci-milosci, uchwyt ''delfin'' z nawinietego grafitu dolozyc i dzialac, oj dzialac, 16 torzite na startowa, reszta esekssssssy bo taniej i rzucac po horyzont, mi sie nie udaje ale to wina rodzicow przeniesiona droga genetyczna bo te horyzonty jakies dalekie i dorzucic nie moge :( 

• Like 1

• 2 miesiące temu...

bardzo dobrze :) , celem był kijek pod wieksze garby i sandacze na płytkie łowisko , i w tym sie sprawdza , czucie brań bardzo dobre , największa ryba jak na razie to sandacz 65cm , hol bezproblemowy i do tego ładne ugięcie , zakres przynet tak jak pisałem wyżej

• 4 tygodnie później...

Do lekkiego łowienia w dużej rzece kupiłem sobie ostatnio kij 3.9m i jeszcze by się z 50cm zdało. Nie wyobrażam sobie precyzyjnego omiatania z brzegu długich przelewów za pomocą krótkiego kija? bynajmniej w sposób w jaki ja to robię. Co do okoni to faktycznie lepsza będzie krótka wędka ale do kleni, nie widzę tego.

Warto pomyslec o lekkiej wedce do metody matchowej. Ja posiadam kij 4.2 m o masie wyrzutu do 20 gr. Lepszej opcji na wielko-rzeczne klenie jeszcze nikt nie wymyslil.

• 2 tygodnie później...

informacje wszelakie na temat tego blanku najchętniej od strony praktycznej wszelkie przyjmę..... :) faktyczne ugięcie, praca pod obciążeniem, "koniec pracy" itp itd..

takie zachwalanie czytałem jakby co.... http://garbus-fishing.pl/artykul/lamiglas-excel-czyli-ruda-i-okonie

a także ten opis: XL782 - szybki blank o czułej szczytówce nadającej mu wielorakie zastosowanie. Bardzo dobry wybór do finezyjnego łowienia, wędka jest bardzo precyzyjna, świetnie przenosi, szybka w zacięciu. Jak na nominalne 10lb dysponuje zaskakująco dużym zapasem mocy. Polecamy do jigów 4-12g plus guma 5-9cm, znakomita również do woblerów do 10g. Świetne narzędzie do połowu okoni, a także na finezyjne sandaczowanie.

Edytowane przez Przemsol

Mam spinna na tym blanku, ukręconego w Art-Rod i tam polecam zasięgnąć opinni.

Służy mi on  do łowienia okoni na gumy do 8 cm, na główkach od 5 do 12 g (i tu dla mnie kończy się komfort podbijania).

W mojej opinni wędka szybka, bardzo fajnie przechodząca do pełniejszego ugięcia.

Chwale sobie ją jako cięższą okoniówkę, bez problemu radziła sobie z większymi przyłowami.

Opis Pana Garbusa jest wg. mnie trafny.

Pozdrawiam,

Sebastian

Edytowane przez Kmicic
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

co do łowienia , to tylko użytkuję go na jeziorze , choć myślę że na małe rzeczki w pogoni za pstrągami także sie sprawdzi

zakres przynęt - to tak jak wyżej pisałem , łowię tylko na gumy , myślę że opis Tomka Mańczaka jest jak najbardziej właściwy

• 4 tygodnie później...

Lamiglas XSA 1082 H - w co uzbroić?

Jak w temacie.

Przelotki jednostopkowe - czy to nie będzie trochę za słabo? Z kolei czy dwustopkowe nie zmiękczą za bardzo tego kija? Może kombinacja dwu i jednostopkowych?

Wędka  ma być używana do polowań na sanowe głowacice.