Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy odchudzenie nie pogorszy wlasciwosci rzutowych na niskich gramaturach ?

Nie rzucasz lekkimi wabikami ta wedka ?

Specyfika mojego lowienia sprawia ze interesuje mnie "dol" CW...

od soboty będę miał kilka dni wolnego to mogę zabrać na testy mniejsze wabiki , napisz jakie cię interesują wielkości to po testuję :)

• 8 miesięcy temu...

Lamiglas XSH1142MJ

Witam,

czy ktoś posiada kij na tym blanku? Interesuje mnie realne cw oraz ugięcie kija. Czy jest wystarczająco miękki żeby zamortyzować uderzenie oraz odjazdy bolenia. Czy szczyt nie poddaje się za bardzo podczas prowadzenia woblera? Jak się z niego rzuca? Ładuje przynęty "pełną piersią" ? Na zagranicznych stronach jest opisany jako modfast , u nas jako fast. Jak jest naprawdę? Z góry dziękuję za krótkie scharakteryzowanie tego blanku.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

Poszukuję wszelkich informacji na tenat blanku Lamiglas NZ 842M (akcja, ugięcie, realny zakres obsługiwanych przynęt).

Może ktoś robił wędkę na tym blanku i może podzielić się informacjami?

Dane techniczne:

Długość 2,13m

2 części

Cw 30-90gr

Linka 15-30lb

Z góry dziękuję.

Andrzej

• 1 miesiąc temu...

Witam 

Posiadam wędkę na tym blanku od wielu lat.

Jest to bardzo specjalistyczny blank, dla mnie idealny do łowienia boleni na lekkie i średnie przynęty.

Najlepiej pracuje z przynętami o masie od 6 do 20g, ładuje się głeboko i jest dalekosiężny.

Można go troche przeciążyć, ale nie nadaje się do najcięższych przynęt boleniowych o masie powyżej 25g.

Oprócz łowienia boleni znakomicie sprawdza się podczas lekkiego łowienia szczupaków,

a także do łowienia opaskowych sandaczy na woblery. 

Wędki na tym blanku nie polecam do łowienia kleni. Natomiast do łowienia jazi i okoni nie nadaje się zupełnie.

Blank XSH1142MJ jest małozbieżny, nawet jak na lamiglasa bardzo mięsisty i ma stosunkowo grubą szczytówkę. 

Dzięki takiej budowie nie boi się przynęt stawiających duży opór w wodzie.

Przerzuciłem dziesiątki wędek, trudno znaleść równie sprężysty blank, o tak równomiernym, głębokim ugięciu i tak płynnie przyrastajacej mocy. W dolniku jest dobre 15lb a hol ryby 70 - 80cm dopiero pokazuje moc tego blanku.

Jest to blank nieznacznie szybszy i wyraźnie mocniejszy od XSH1142M, ale moim zdaniem to nadal modfast a nie fast.

Jeśli ktoś szuka wędki typowo boleniowej i nie lubi extrafastów, to  polecam XSH1142MJ.

Jeśli chcemy łowić jednocześnie bolenie, klenie i jazie to zdecydowanie lepszym wyborem będzie XSH1142M.

• Like 2

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Cześć, wymyśliłem sobie że przydałby mi się solidniejszy kij na Odrzańskie wędrówki w okresie od sierpnia do końca sezonu.

Wędka miała by pracować głównie z woblerami, wahadła, gumy ale raczej szuranie i turlanie bez typowego opadu.

Czyli głównie bolen, sandacz, szczuply, może trafić i wąs jak to nad Odrą. Być może wypad nad morze, ewentualne łowienie z plaży.

Pytanie czy blank Lamiglas ISS 110MH byłby dobrym wyborem? Może ktoś używa i coś podpowie.

ISS 110MH - To możne być ciekawa propozycja !?.  Blank o dużej zbieżności (14,8 / 1,85), dość cienka szczytówka niecałe 1,9mm, 20lb mocy.

Zakres przynęt 7/25gr . 

Ciekawie się zapowiada.

Po suchych danych to szybki blank o pracy pewnie szczytowej , może progresywnej.

Waga 83gr - jestem ciekaw jakie to ma przełożenie na grubość ścianki.

Edytowane przez miramar69

Właśnie też jestem ciekawy. Dół jest dosyć grubasny, czyli może sie okazać że będzie potrzeba niezłej torpedy żeby pracował głębiej, ciekaw jestem jak to z tym może być.

popytaj w Art-rodzie  , myślę że dostaniesz wyczerpujących odpowiedzi  ;) 

• Like 1

popytaj w Art-rodzie , myślę że dostaniesz wyczerpujących odpowiedzi ;)

Ciekawość nie pozwoliła czekać i właśnie tak zrobiłem.

Wszystko wskazuje na to że od późnego lata będzie na wyposażeniu.

Rzeczywiście dostałem wyczerpującą odpowiedź. Po tym co usłyszałem myślę że będzie dobrze, weryfikacja i tak nad wodą????

"Waga 83gr - jestem ciekaw jakie to ma przełożenie na grubość ścianki."

Wg. info są grube, ale jak bardzo nie wiem;)

Edytowane przez wojtt
  • Like 1

Witam!Bardzo proszę o opinie użytkowników Lamiglasa GSH1082M seria G1000.

cześć, mam GSH1022M, czyli 8'6 przy tej samej mocy i obsługiwanych przynętach. ja mojego używam do łowienia kleni i boleni na lekko na WIśle, rzuca fajnie od 7g do 20g, więcej nie zakładałem. Łowię tylko woblerami a ten kij do gum się w ogóle nie nadaje. Opisany jest jako Fast ale bardziej to medium-fast. Pracuje głęboko, miękki szczyt z pracującym dolnikiem, fajnie trzyma ryby, praktycznie nie miałem z niego spadów. Jeżeli lubisz kije o podobnej charakterystyce, to powinieneś być zadowolony, jeżeli wolisz mieszać przynętami lub zwyczajnie szybkie blanki, to tego nie polubisz :P

• Like 1